fbpx

Videó: hígtrágyával locsolják a rendőröket a tüntető gazdák

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 28.

Miközben az Európai Unió egyre inkább közelít a gazdák követelései vagy azok egy részének teljesítéséhez, a gazdatüntetések még újabb hullámokat vetnek. A brüsszeli EU-központnál hígtrágya-ágyúval támadták a rendőröket.

A tüntetés idején került sor az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozójára. A gazdák, mint több más országban, Belgiumban is azt követelik, hogy az EU enyhítse a zöldpolitikai célkitűzéseket (Green Deal, KAP), és a keleti import engedékeny szabályozását – írta a Bloomberg. A tüntetéseket komoly rendőri jelenlét mellett tartják meg: a gazdák és a rohamrendőrök többször is összecsaptak. A demonstrálók több brüsszeli helyszínen gumiabroncsokat is égettek. Továbbá traktorokkal megpróbálták áttörni a rendőrségi kordonokat, ami néhány helyen sikerült is. Lapunk egy a közösségi médiában terjedő videót is kiszúrt, amin látható, hogy Brüsszel belvárosában, az egyik EU-központ előtt egy vontatóról meg is trágyaágyúzták a rendőröket.

Az EU-ban mindeközben már folyamatban van a gazdák sérelmeinek enyhítése, a bürokrácia csökkentésére és más követelések teljesítésére.