fbpx

A magyar kukorica nem tűnik versenyképesnek a piacokon

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 07.

Bár az egész kelet-európai régióban gyenge-közepes termés várható, mégsem nő, sőt, inkább lefelé tendál a takarmánykukorica ára. Itthon olyan kevés van – és olyan komoly minőségi gondok várhatók –, hogy a nagy felvásárlók sem zárják ki a behozatal lehetőségét. Mivel globális dömping van, a hazai árak nem is versenyképesek…

Elég lesz, de milyen minőségben…?

Ha a Kárpát-medencében esett volna némi eső a száraz nyáron, akkor most letarolhatná a magyar kukorica a régiót. Mindenütt csökkentik ugyanis termésvárakozások: az aszály, a forróság miatt az ukrán, a bolgár, a román és a szerb termés is jóval kisebb lesz a nyár elején vártnál. Sajnos, a miénk is: nemhogy a jó évjáratok 8 millió tonnája nem lesz meg, de örülhetünk, ha 5,5 millió tonna felett aratunk. Közben további kérdés máris az, hogy milyen lesz ennek a katasztrofális nyárnak a hatása a minőségre. A júniustól több hullámban érkező, máig kitartó forró szárazság nagyban segítette az aflatoxin-fertőzés terjedését, és sok helyen jelentősebb kártétellel is számolni kell.

Mindez arra kényszerítheti a takarmánygyártókat és az ipari felhasználást, hogy importból pótolja az esetleg hiányzó mennyiségeket. A belföldi kukoricaalapanyag-igény általában 4,2-4,5 millió tonna – ez mennyiségben még meglesz, de kérdés, mennyi lesz a fertőzött, károsodott tétel. Ha eléri az 1 millió tonnát, akkor nem biztos, hogy megússzuk behozatal nélkül.

kukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív

Amerika rekord közeli termést arat megint

Kérdés, milyen áron juthat kukoricához az ipar. Ebből a szempontból sincs jó hír. Amerikában bőven 11 tonna feletti rekord hozamra számítanak, aminek eredményeként – a kiváló időjárás hatására – 385 millió tonnás termés várható. Ráadásul az amerikai gazdaságok jó része a tavalyi készleteken ül, így az új terméshez közeledve nemhogy emelkedne, nyilván csökken az ár. Augusztus végére már majdnem negyedével(!) alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, sőt, 2020-as szintre süllyedtek. Az árak jelenleg 156 dollár közelében vannak, ami 55 ezer forintot jelent – ezzel az amerikai dömpingáru sokkal olcsóbb, mint a 74 ezer forintos magyar. Sőt, olcsóbb az európainál is: a párizsi piacon bő 198 euró, azaz 78 ezer forint egy tonna (novemberi szállítással). A hazai 74-76 ezer forintos ár tehát nem tűnik versenyképesnek a nagy globális szereplők kínálatával szemben.