fbpx

Nagyon megy lefelé az üzemanyagok ára – télig tartó trend?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 26.

Elemzők szerint a napokban eldől, tél közepéig kitart-e az üzemanyagárak lejtmenete – avagy felpattanás várható-e inkább. Egyelőre örüljünk, hogy mától ismét olcsóbb a mezőgazdasági gépek hajtóanyaga, a gázolaj is.

Mától (augusztus 27.) folytatódik a csökkenő tendencia a hazai üzemanyagárakban. A múlt heti jelentős csökkenések után keddtől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken: a benziné bruttó 4, a gázolajé bruttó 2 forinttal. Így a hivatalos átlagár a mezőgazdasági gépek fő hajtóanyagát illetően 603 literenként.

Elemzések szerint a múlt heti árcsökkenésekkel már fontos ponton lendült túl a nyugati benchmark olajtermék, a Brent árfolyama. Bár 77,8 dolláros hordónkénti szintről kétszer felfelé mozdult el a jegyzés az elmúlt hónapokban, a mostani árfolyam jelzésértékűnek mondható. Sokan most arra figyelmeztetnek, hogy ha erősödik az augusztus elején kezdődött lefelé tartó trend erősödik, annak hosszabb távon is, akár tél közepéig tartó hatása lesz. Ellenkező esetben újra 80 dollárfeletti árakkal kell számolni.