fbpx

A TopDown már több mint tíz éve bizonyít nálunk

Írta: Agrárágazat-2024/10. lapszám cikke - 2024 október 01. -Hirdetés

Az Erdőpartner Kft. verőcei központtal, Pest és Nógrád megye határán gazdálkodik, körülbelül 1200 hektárnyi területen. Főleg kötött, agyagos talajokon, kissé elaprózott területeken dolgoznak, fő kultúráik az őszibúza, őszi káposztarepce, kukorica, napraforgó, szója és néha egy kevés árpa. A műszaki vezetővel, Kitlinger Kálmán agronómussal beszélgettünk.

Milyen szezont tudnak maguk mögött?

– Az idei szezont mi jónak mondhatjuk: az őszibúza, amit a szokásosnál kicsit később vetettünk, 6 tonnás lett hektáronként, jó beltartalmi értékekkel. Amelyik időben került a földbe, az 8 tonnás lett, de kicsit gyengébb beltartalommal. A napraforgót most fejeztük be, 3 és 3,5 tonna között hozott, ez táblánként és fajtánként is változó. A repce kicsit gyengébb lett, mint szokott, 3,2 tonna körül alakult. Az árpa 7 tonnás volt, jó hektolitersúllyal, a kukoricát pedig még nem vágtuk le, de szerintem 7-8 tonna között lesz. A szója is majd csak ez után következik.

A forgatásos vagy forgatás nélküli talajművelést alkalmazzák a gazdaságban?

– Mi már több éve forgatás nélküli művelést végzünk. Az első TopDown kultivátorunkat körülbelül 10 éve vettük, egy 3 méteres munkaszélességűt. Tavaly pedig vásároltunk egy 6 méteres változatot is, és ezzel a két géppel simán meg tudjuk oldani a feladatokat.

Mekkora lóerőigénye van ezeknek a gépeknek?

– A 3 méteres TopDownt egy 340 lóerős traktorral húzzuk, ez elegendő ahhoz, hogy a kötött talajon is jól működjön, még ha dombos is a terület. A 6 méteres változat persze még erősebb gépet igényel, azt egy gumihevederes, 620 lóerős erőgéppel vontatjuk.

A 3 méteres kultivátort már több mint 10 éve használják. Mik a tapasztalataik vele?

– Igen, már minden körülmény között ki tudtuk próbálni. Nagyon elégedettek vagyunk a munkájával. Kicsit nehéz húzású a gép, de nagyon jól megmozgatja a talaj minden pontját. Nem hagy rögös felszínt, ha megfelelő időben használjuk. Különösen hasznos, hogy a lezáróhenger és az első tárcsák miatt remekül segíti a vízmegőrzést, és a talajkeverése is kiváló. Nagyon fontosnak tartom a megfelelő munkasebességet. Ha jó sebességgel dolgozunk, és a megfelelő időben használjuk a gépet, akkor szinte magágyminőségű talajt hagy maga után. Ez nálunk 10-12 km/h munkasebességet jelent.

Könnyen megtanulták egyébként a gépkezelők a TopDown használatát, beállítását?

– Igen, ügyesek a gépkezelőink. Ez nem egy bonyolult feladat, de a finomhangolásokra oda kell figyelni. Nem szabad lustának lenni, többször is ki kell szállni a traktorból, ellenőrizni kell, hogy minden rendben van-e. Ha valaki veszi a fáradságot, hamar belejön a gép kezelésébe és beállításába.

A régebbi gép hogyan viselte az elmúlt tíz év használatot?

– Azért is tettük le újra a voksunkat a Väderstad mellett, mert nálunk nagyon kötött talajok vannak, és sok a kő is, de ennek ellenére a gép váza egyáltalán nem sérült meg. A hidraulikus biztosítás is remekül működik, amikor szükséges, kiold. A kopó alkatrészeken kívül csak egy munkahengert kellett cserélnünk az évek során. Egyébként csak gyári alkatrészeket használunk. Marathon késekkel szereljük fel a kultivátorokat, mert ár-érték arányban jobbak, mint a hagyományos kések. A Marathon kések sokkal tovább képesek jó minőségű munkát végezni. Árban háromszor drágábbak, de szerintem legalább négyszer annyit bírnak…

Van egyébként más Väderstad gép is a gazdaságban?

– Igen, van egy 6 méteres Rapid vetőgép, egy régebbi és egy 8 méteres Spirit, amit tavaly vásároltunk. Van egy 8 méteres NZ Aggressive kombinátorunk, egy 8.20-as Rexius Crosskill hengerünk és egy 6.25-as Carrier tárcsánk szeletelővel ellátva is. Ha a Väderstad készítene egy jó altalajlazítót, még arra is vevők lennénk…

Fodor Mihály

Vaderstad