fbpx

Megoldás xaj ellen, biotermesztésben is alkalmazható lesz

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 23.

A dió egyik legsúlyosabb betegségének a kórokozója a xaj nevű baktérium, ellene hat majd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. által kifejlesztés alatt álló növényvédő szer – tudható meg a cég közleményéből.

Dió
A szerben vírusok lesznek, melyek támadják a kórokozó baktériumokat (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium

A xaj miatt jelenleg hatalmas gazdasági károk keletkeznek, viszont még nem áll rendelkezésre ellene hatásos, regisztrált szer.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz csaknem 175 millió forintos támogatásával, 253 millió forintból 2025 tavaszáig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont közreműködésével létrejövő növényvédő szer akár biotermesztésben is alkalmazható lesz.

A növényvédő szer hatóanyagai a bakteriofágok, azaz olyan vírusok, amelyek kizárólag az adott kórokozó baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, ezáltal minimálisan avatkoznak be a környezetbe.

A társaság már korábban is fejlesztett a baktérium ellen egy szert

Szabadföldi kísérletekben igazolták annak hatásosságát – jelenleg az európai uniós regisztráció folyamatában van –, azonban van egy hátránya, hogy az UV sugárzás károsítja a hatóanyagát. Az új fejlesztés elsődleges célja, hogy ezt a problémát megoldja.

A 2010-ben alakult Enviroinvest Zrt. biotechnológiai, környezetvédelmi és elektronikai hulladékfeldolgozási üzletágban tevékenykedik. A biotechnológiai szegmens további biológiai növényvédő szerek fejlesztését tervezi.

Korábban portálunk foglalkozott a dióburok-fúrólégy elleni védekezéssel is.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc