fbpx

Az eredményes fiaztatói menedzsment – a sertéstől az emberig

Írta: Agrárágazat-2022/5. lapszám cikke - 2022 május 23.

A fiaztatói munka irányítása számos fontos döntést igényel. Íme, 10 értékes tipp a gazdaságok vezetői számára arról, hogy hogyan hozhatják ki a legjobbat a kocákból, malacokból – és az alkalmazottakból.

A fiaztatói munka az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat a sertéstenyésztésben, és számos kockázatot rejt magában (Ruediger és Schulze, 2012). A sikeres kocatartók ezért arra törekednek, hogy rendszereik optimális termelékenységéhez és jövedelmezőségéhez a legjobb feltételeket teremtsék meg. A fiaztatói menedzsment fő célja a kocánkénti választott malacok évenkénti számának és minőségének javítása. Kraeling és Webel (2015) hangsúlyozza, hogy a fiaztatói menedzsment különféle egyedi folyamatokból áll, amelyek biztosítják a kocák és utódaik jó teljesítményét. Ide tartozik többek között a takarmányozás, a technológiai feltételek, valamint az állatok egészsége és az állatok viselkedése. A fiaztatás sikere ugyanakkor azokon az embereken is múlik, akik irányítják és végrehajtják a fent leírt folyamatokat. Ennek megfelelően a szakképzett munkavállaló különleges pozíciót tölt be, mert bebizonyosodott, hogy motivált és jól képzett alkalmazottakkal jobb eredményeket lehet elérni.

A fiaztatói munka több összetett és többtényezős tevékenységből áll. Ebben a cikkben tíz olyan gyakorlati pontot szeretnénk kiemelni, amelyek segítségével a kocatartók javíthatják termelékenységüket. Mivel az alkalmazottak teljesítménye is döntő hatással van a termelési eredményekre, a cikk témáit két csoportra osztottuk – sertésekre és emberekre –, ami segít a termelőknek azonosítani a telepi menedzsment kritikus pontjait.

Fiaztatói menedzsment a sertések oldaláról

A fiaztatóban alkalmazott módszereknek a kocák kiváló egészségi állapotának a fenntartására kell irányulniuk, ami garantálja a jó teljesítményt, és csökkenti a malacelhullást, ez pedig növeli az egy kocára jutó malacok éves számát.

  1. Kondíció

Nem új keletű megállapítás, hogy a kocatartás egyik legfontosabb célja a vemhes kocák kondícióingadozásának, illetve a kondíció szélsőséges állapotának elkerülése, mivel ez gyakran rossz teljesítménnyel jár (Beyga és Rekiel, 2010). A laktáció alatt a súlycsökkenés természetes, mivel a koca az energiatartalékait tejtermelésre használja fel. Wientjes és mtsai. (2013) megfigyelték, hogy a vemhesség alatt a kondíció megváltozik, ami hatással lehet a születési súlyra, a laktáció pedig befolyásolja az alom egyöntetűségét, ami pedig kihat a választás előtti elhullás mértékére.

Érdemes minden koca kondícióját rendszeresen elbírálni, ez azonban a gyakorlatban nem mindig kivitelezhető. Emiatt az intelligens takarmányozási rendszerek fontos szerepet játszanak a kocák optimális fizikai állapotának megtartásában, mivel ezeket a rendszereket úgy alakították ki, hogy minden egyes állat egyedi igényeit kielégítsék. Például a GESTAL 3G a csoportosan tartott vemhes kocák rendszere, amellyel a kocák egyéni takarmányozása lehetséges, rögzített takarmányozási görbékkel vagy különböző receptúrák keverésével. A GESTAL 3G az egyes kocák takarmányfelvételét is regisztrálja, és automatikus, felhasználóbarát jelentéseket készít. Ezek segítségével a kocatartó jobban figyelemmel kísérheti a kocák kondícióját, és célzott döntéseket hozhat a kondíció javításával kapcsolatban.

  1. Kocatakarmányozás

A kocák takarmányozása a tejtermelés időszakában nagy kihívást jelent, mivel ebben az időszakban megnő az állatok táplálóanyag-igénye. Ezért elengedhetetlen, hogy a fiaztatóban lehetőségünk legyen mérni és javítani a kocák takarmányfelvételét, ami közvetlen hatással van a kocák tejtermelésére és alomteljesítményére. Két fontos gyakorlati stratégia itt az adagolt ad libitum etetés biztosítása, nedves etetéssel kombinálva. Mindkét módszerről ismert, hogy javítja a takarmányfelvételt, és maximalizálja az alom méretét. A GESTAL intelligens etetőihez hasonlóan a csúcstechnológiás elektronikai rendszerek rögzítik a takarmányozási adatokat, továbbá lehetővé teszik az adagolt ad libitum etetést nedves takarmányozással is, amely a koca teljesítményének növelése mellett a takarmány- és vízveszteséget is csökkenti (Peterson et al., 2004).

  1. A kocák kezelése

A fiaztatói menedzsment magában foglalja a kocák rendszeres ellenőrzését is. A fialás során különböző egészségügyi problémák léphetnek fel. A fiaztatóban zajló folyamatokat ezért mindig könnyen érthető utasítások szerint kell irányítani a beteg állatok kezelése és az olyan betegségek hatásainak minimalizálása érdekében, mint a láz, az étvágytalanság, a hüvelyi váladékozás és a csecsproblémák. Tummaruk és mtsai. (2013) azt javasolják, hogy a takarmányfelvételt használjuk markerként a koca teljesítményének értékeléséhez. Az intelligens GESTAL etetők napi jelentései ezért fontos eszközt jelentenek a fiaztatóvezető számára, és segíthetnek azonosítani azokat a kocákat, amelyek egészségügyi problémák miatt nem követik a szokásos takarmányfelvételi ritmusukat.

  1. Korai malacgondozás

A születés utáni első néhány óra kritikus a malacok számára, és a korai segítségnyújtás növelheti a malacok túlélését. A kolosztrum bevitele a születés utáni első 24 órában döntő tényező a malac túlélése szempontjából. Nagy almoknál alkalmazhatjuk a felváltva szoptatást, amellyel biztosítjuk, hogy minden malac hozzáférjen a kolosztrumhoz, bár ez igen munkaigényes. A fiaztatóban adott utasításokat azonban mindig egyértelműen kell megosztani a dolgozóval, és ennek megfelelően kell végrehajtani

  1. A fiaztatótermek előkészítése

A fiaztatótermeket fertőtleníteni kell, és meg kell tisztítani minden szerves anyagtól öt-hét nappal az új kocák elhelyezése előtt. Az olyan berendezéseket, mint a búvóládák, lámpák és fűtőlapok, szintén alaposan meg kell tisztítani, szárítani és fertőtleníteni. A fialási környezet előkészítésének másik fontos pontja a klímaszabályozás. A fialó kocák és malacok hőigénye eltérő: a kocák ideális hőmérsékleti tartománya 18 °C és 23 °C között, míg a malacok komforthőmérséklete 30 °C körül van (Caldara et al., 2014). Az olyan kifinomult etetők, mint a Gestal Quattro, a malacok környezetét is szabályozhatják, és még az energiát is megtakaríthatnak azáltal, hogy a fialási nap alapján állítják be a hőgörbét. Az is újra és újra bebizonyosodott, hogy egy jól megtervezett istálló, minőségi technológiával fontos tényező a fiaztatási teljesítmény javításában.

Fiaztatói menedzsment az emberek oldaláról

Sok gazdálkodó egyetért abban, hogy a modern sertéstermelés kevésbé a sertésekről, mint inkább a dolgozók vezetéséről és útmutatásáról szól. Ez különösen nyilvánvaló azokban a helyzetekben, amikor megfigyelhető, hogy az alkalmazottak közötti társas interakció gyakran egy fiaztatóegység termelékenységének a mutatója lehet.

  1. A dolgozók száma fiaztatóegységenként

Számos ajánlás létezik a fiaztatóegységek optimális dolgozói létszámát illetően, de ez a szám gazdaságonként változhat. Ennek elsősorban az az oka, hogy a szükséges alkalmazottak száma szorosan összefügg a vállalat termelési céljaival és kulcsadataival. Ha a telep fő célja az egy kocára jutó évenkénti választott malacok számának növelése és a választás előtti alacsonyabb mortalitás elérése, akkor a folyamatok lényegesen munkaigényesebbek. Az automata adagolók használata növelheti a munka hatékonyságát az adatelemzésen alapuló tevékenységek elősegítésével. A GESTAL intelligens takarmányozási jelentései segítenek az istálló személyzetének pontosan beazonosítani a segítségre szoruló kocát. Emellett hozzájárulhatnak a manuális tevékenységek csökkentéséhez, így a dolgozóknak több idejük marad más feladatokra.

  1. Munkatervek

A fiaztatótermekben sok tevékenység egyszerre zajlik, beleértve a kocák és malacok takarmányozását, az állategészségügyi ellenőrzést és szükség esetén a kezeléseket és egyéb rutinfeladatokat, mint például a vakcinázást, karbantartást, tisztítást és fertőtlenítést. Tekintettel a sok elvégzendő feladatra, Martel és mtsai. (2008) azt ajánlják, hogy világos és jól strukturált ütemezéssel irányítsuk az alkalmazottakat, hogy biztosítsuk a munkateher egyenletes elosztását, és megkönnyítsük a munkavállalók dolgát. Tipp: írja le a napi és heti feladatokat, rendszeresen ellenőrizze a célokat, szükség szerint módosítsa a terveket, tervezzen időtartalékot az esetleges vészhelyzetekre.

  1. Kommunikáció

A telepek méretének növekedésével a munkavállalói menedzsment egyre összetettebbé válik. A nagyobb létszám gyakran kommunikációs problémákat jelent a vállalatoknál. Építő visszajelzésekkel, motiválással, szemléltetőeszközök használatával javul a csapaton belüli kommunikáció.

  1. A munkavállalók képzése

Új munkatárs felvétele esetén kiemelten fontos a célzott képzés, ugyanakkor a régi munkavállalók számára is nagyon fontosak a továbbképzési lehetőségek. A technológia fejlődésével egyre kevesebb dolgozóra van szükség nehéz fizikai munkához, az istálló személyzete így optimalizálhatja a fiaztatást, és további ismeretekre tehet szert az elektronikus takarmányozási rendszer által gyűjtött adatok elemzésével. A GESTAL etetők könnyen használható adatelemző felülettel rendelkeznek, amely támogatja a személyzetet a döntéshozatalban.

 

  1. A munkaminőség mérése és javítása

Minden telepen egyedi a fiaztatói munka, és a gazdaság egyéni igényei befolyásolják a munkavállalói menedzsment sikerességét. Ezt szem előtt tartva fontos, hogy a telepvezető a megfelelő mérőszámokat használja csapata teljesítményének értékeléséhez. A termelési mutatók, például a fialási arány vagy a választás előtti malacelhullás a munka minőségének mutatói lehetnek. Szükség van azonban emberi alapú mutatókra is.

A munka minőségének javítása nem könnyű feladat. Az Egyesült Államokban sok létesítményben éves szinten 100%-os a fluktuáció (Marchand et al., 2008). Emellett nagyon kevesen akarnak minden hétvégén vagy heti 40 óránál többet dolgozni. A legjobb tanács, amit itt adhatunk, az az, hogy tegyük könnyebbé és jobbá az alkalmazottak életét. Az új technológiák bevezetése a gazdaságban minden bizonnyal egy lépés a helyes irányba.

A technológia már a sertéstermelés napi munkafolyamatának részét képezi, és segíthet megtartani az alkalmazottakat, és vonzani tudja a fiatalokat, hogy a sertéságazatba jelentkezzenek. A gazdaságokban végbemenő rendszerszintű változások nagy részét a sertéstartók fiatalabb generációja vezérelte. A sertéságazat előnyei és nagyszerű új lehetőségei már itt is láthatóak.

Összefoglalás

A kocatartók és a telepvezetők első kézből ismerik a cikkben szereplő sok, égető fontosságú témát. Ha a fiaztatás területén zajló számos folyamatot irányelvek formájában papírra vetjük, sokkal könnyebben beazonosíthatóak és beállíthatók a fialásirányítás kritikus pontjai. Ezeknek a tényezőknek az azonosítása lehetővé teszi a vezetők számára, hogy prioritásokat állítsanak fel, és fenntarthatóbb változtatásokat hajtsanak végre a rendszeren. A GESTAL által kínált elektronikus etetők javítják a kocák teljesítményét azáltal, hogy adatvezérelt jelentéseket kínálnak, amelyek lehetővé teszik a kocák speciális igényeinek kielégítését. Ezek a jelentések az esetleges egészségügyi problémákra is utalnak, ha a kocák nem követik a szokásos takarmányozási szokásaikat. Emellett az intelligens adagolók, mint a GESTAL, az alkalmazottak életét is jobbá és könnyebbé teszik, mivel minimálisra csökkentik a nehéz és kézi munkát, valamint felhasználóbarát és egyszerű szoftvert tartalmaznak valós idejű megfigyeléssel. Újra és újra bebizonyosodott, hogy a fiaztatás sikeres irányításának alapja az adatgyűjtésen és elemzésen nyugvó döntéshozatal, és nem csupán a puszta megfigyelés és megérzés. Az új technológia olyan hatékony eszközöket kínál, amelyek javítják a kocák és a malacok teljesítményét, és jelentősen mérséklik az istálló személyzetének leterheltségét.

https://jygatech.com/successful-farrowingmanagement-from-pigs-people/

Az itt található cikkből fordította és szerkesztette: Nagyné Kiszlinger Henrietta, MATE Kaposvári Campus, Parádi Balázs, a JYGA GESTAL magyarországi képviselője