fbpx

Első lépések az eredményes tápanyagellátáshoz

Írta: Agrárágazat-2022/3. lapszám cikke - 2022 március 09. -Hirdetés

Az emelkedő inputárakkal szembesülve sokan elgondolkodtak a műtrágyahasználat csökkentésén vagy akár elhagyásán. A döntés előtt mérlegelni kell, hogy amit rövid távon megtakarítunk, az hosszabb távon milyen bevételkiesést, pótlólagos költséget okozhat.

A tápanyagellátás mértéke és a termés mennyiségének kapcsolata különösen fontos kérdés a gyakorlat szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagfelvételt befolyásoló egyéb tényezőket az eddigieknél pontosabban kell számításba venni.

Milyen főbb szempontokra figyeljük?

– Hatóanyagtartalom; – a növény számára felvehető tápelemek mennyisége;

– csapadékszegény időszakban is hasznosuljon;

– a különböző mennyiségek pontos kijuttatása is megvalósítható legyen. Az egységes granulaméret, szemcseszilárdság mind feltétele a jó szórásképnek és az elérhető szórásszélességnek.

Fontos szempont a magas hatóanyag-tartalom, külön kiemelve tavaszi időszakban a foszfor szerepét. Ismert, hogy a növény foszforfelvételét több tényező is korlátozza, ilyen például a kémhatás és az alacsony talajhőmérséklet, ezért érdemes tavasszal a foszforellátásra nagyobb hangsúlyt helyezni.

Ahol az őszi vetések nem kaptak elegendő foszfort és káliumot, ott a YaraMila műtrágyacsalád egyes tagjai (16-27-7, 8-24-24, 7-20-28) megfelelőek az elmaradt mennyiség pótlására. Fontos szempont a választásban, hogy a kialakult irracionális műtrágyapiaci helyzetben a komplex YaraMilaban (pl. YM 16-27-7) olcsóbb a nitrogén hatóanyag százalékos aránya, mint a 27%-os nitrogénműtrágyában.

A kapások tavaszi műtrágyázására is javasoljuk a YaraMila granulált, komplex műtrágyacsaládot. Ez a fenti összetétel mellett 1414-21, 9-12-25 arányú NPK-összetételben is elérhető. A YaraMila műtrágyát magas hatóanyag-tartalom, széles mikroelemsor és vízoldható foszfortartalom jellemzi.

A téli időszak eddig nagyon csapadékszegény volt, viszont indokolt, hogy februárban elkezdjük a fejtrágyázást. A javaslatunk a YaraBela Sulfan kénes műtrágya alkalmazása.

Ha február második felében is marad az enyhe időjárás, akkor 1 hónapon belül kezdődnek az első korai lombtrágya-kijuttatások. A csapadékhiány miatt egyre erőteljesebbek a tápanyaghiány-tünetek az őszi káposztarepcében és a kalászosokban.

Mi a javaslatunk?

Átlagosnál gyengébb fejlettségű, hiánytünetet mutató területeken magas foszfortartalmú lombtrágyával kezdjük a kezeléseket. A YaraVita Kombiphos magas foszfortartalma a nyugalmi állapot után segít az intenzív indulásban, az energiafolyamatok támogatásán keresztül. Tartalmaz még cinket, amely a gyökérfejlődést és növekedést stimulálja, és mangánt, melynek a felvételét a nedvességi viszonyok szabályozzák. A benne lévő kálium fontos szerepet játszik a vízháztartásban (egységnyi szárazanyag előállításhoz hatékonyabban hasznosítja a rendelkezésre álló nedvességet a növény). Magnéziumtartalma serkenti a fotoszintetikus aktivitást. 1 liter Kombiphos 597 g tápelemet tartalmaz. Az első, korai Kombiphos-os kezelés után – ha a növényfejlettség már optimális – a következő lombtrágya kijuttatását már a szokásos technológia szerint folytathatjuk. Ez kalászosoknál YaraVita Gramitrel 2–4 l/ha, őszi káposztarepcénél YaraVita Brassitrel 3 l/ha mennyiséget jelent. A keverhetőséget a www.tankmix.com oldalon ellenőrizzük. A Yara terméket keresse a forgalmazóinknál! Szakmai kérdéssel forduljon szakértő csapatunkhoz!

Az elérhetőségek a www.yara.hu oldalon megtalálhatók.

Tóth Gábor
+36 30 689 8094

Yara Hungária Kft.
CÍMKÉK