fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2020/06. lapszám cikke - 2020 június 05.

Talán mondhatjuk, hogy túl vagyunk a koronavírus legnehezebb periódusán, elkezdődtek a lazítások, az élet szépen lassan visszaáll a normális kerékvágásba. Hatása azonban még egy ideig velünk marad, a gazdasági kilábalás a vírus okozta válságból nem lesz gyors. Sok múlik majd a gazdasági mentőcsomagokon, ha a kormányok a világ minden sarkán megfelelő támogatási rendszert dolgoznak ki és valósítanak meg, akkor talán megússzuk egy egy-két éves visszarendeződési időszakkal.

Kukorica

Hogy minden visszatérjen a 2019es szintekre, számos csődbe ment vállalkozást és elveszett munkahelyet kell pótolni, ezáltal keresletet teremtve, hogy a termelőkapacitások ismét 100%-osan tudjanak működni és fejlődni. Az élet szinte minden területén elveszett egy nagyarányú vásárlóréteg, ami negatív hatással van a termelésre, a kapacitások kihasználtságára. Ez sajnos igaz a mezőgazdaságra is, és a vele szoros szimbiózisban működő élelmiszeriparra. A Horeca-szektor szinte teljesen lenullázódott a második negyedévben, és bár a nyári nyitások szemmel látható közelségbe kerültek, valljuk be: a legtöbben még bátortalanok. Ez a szektor a mezőgazdaság minden szegmensét érinti, legyen szó húsokról, tejtermékről, gabonákról vagy akár gyümölcsökről. A kevesebb hús kevesebb takarmányt igényel, a kevesebb takarmányhoz kevesebb gabona szükséges, és így tovább. Egyelőre csak bízhatunk abban, hogy az élelmiszer iránti igény fog a leghamarabb visszarendeződni, és a Horeca-szektor is visszaáll a korábbi szintekre.

A második negyedévben jelentős visszaesés mutatkozott a magyar és európai piacokon a kukoricára a fent felsorolt okok miatt. A bioetanol iránti igény is csökkent, hiszen 30-50%-kal kevesebb benzin fogyott ebben a 3 hónapban. Az árak ennek megfelelően stagnáltak vagy csökkentek, és a nemzetközi piacokon oldalazó mozgást mutatnak. Ezt még az is erősíti, hogy a legfrissebb jelentések szerint mintegy 70 millió tonnával több terményt várnak világszerte, elsősorban a termőterület növekedése miatt. A tavalyi 1,114 millió tonna után az idei első becslés 1,186 millió tonnáról szól. Az USA-ban 406 millió tonna (tavaly 347 millió), Ukrajnában 39 millió tonna (tavaly 36 millió tonna), az EU-ban 68 millió tonna (tavaly 66 millió) a várakozás. Az USA-ban érdekes éve elé néznek a gazdák, hiszen a vírus miatti bezárkózás drasztikus mértékben érintette a már két éve a túlélésért küzdő etanolipart: az elmúlt hónapokban több tucat etanolgyár zárt be átmenetileg vagy végleg. A tengerentúlon ugyanis évek óta várják a gazdák, hogy a benzinbe történő 10%-os bekeverésről átálljanak 15%-ra, ami felvenné a plusz mennyiséget, amit a gyárak termelni képesek. Kína továbbra sem fog nagy volument vásárolni Amerikából, inkább megveszi Dél-Amerikából, vagy Ukrajnából. Az elmúlt évben Argentína és Brazília így is már a világ legnagyobb kukoricaimportőreivé váltak, az idei termésvárakozás is eléri a tavalyi mennyiséget. Európában a jelentős termelő országok közül Románia ugyanúgy 12 millió tonna termést vár, mint tavaly, Franciaországban azonban 10%kal nőtt a vetésterület, és csapadék is hullt bőségesen, így több, mint 15 millió tonnás betakarítást remélhetnek a gazdák a tavalyi 12,5 millió tonna után.

Itthon a vetőmagok a földbe kerültek ugyan közel egymillió hektáron, de május közepéig jelentős csapadékhiány sújtja az ország minden megyéjét. 13 év óta a legaszályosabb áprilison vagyunk túl, és egyelőre a májusi előrejelzések sem bíztatnak elegendő csapadékkal. Korai még temetni a tengerit, de az biztos, hogy a következő hetekben muszáj esőt kapnia a földeknek, hogy az éppen kibújt növény növekedése megindulhasson. Lapzártánkkor a MATIF júniusi jegyzése 164 euró, míg a novemberi új termésé 166 euró volt.

Búza

A búzára ugyanúgy érvényes a kereslet minimális csökkenése, mint a kukoricára, a belőle készült takarmány, élelmiszer vagy éppen ipari alapanyagok szinte minden kontinensen – minimálisan ugyan, de – elmaradnak majd a tavalyi felhasználástól. A várakozások mintegy 5 milliót tonnával kisebb betakarításról szólnak, a tavalyi 129,6 után idén 124,5 millió tonnát jeleznek előre az EU-ban, így ennek megfelelően a keresleti csökkenést ellensúlyozhatja a kínálati oldal szűkülése. Itthon az árpa mellett a búzát is sújtja az aszályos tavasz, bár az előrejelzések a tavalyival azonos vetésterületen csak minimális csökkenést mutatnak jelenleg, mintegy 4,8 millió tonnát várva a hazai magtárakba. A MATIF-árutőzsde szeptemberi malmi búza jegyzése 186,25 euró volt a cikk megírásakor.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató