fbpx

Januártól az önkormányzatok sem engedélyezhetik az avarégetést

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 05.

A levegő kifogásolható minősége miatt Magyarország ellen uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban. Ezzel a törvénymódosítással vélhetőleg javul a helyzet. Tehát elköszönhetünk az avarégetéstől?

A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását 148 igen szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A módosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. A levegő nem megfelelő minősége miatt Magyarország ellen uniós kötelezettségszegési eljárás van folyamatban. A levegőminőség alakulásában a lakossági fűtés mellett kiemelt a szerepe az avar és a kerti hulladék égetésének.

A törvénymódosítás értelmében 2021. január 1-jétől törlik azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést. Ezzel általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész ország területén, adta hírül az MTI.

A jogszabály biztosítja, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság hozzáférjen az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerhez az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmével összefüggő feladatai érdekében.

A módosítás megszüntet egy mulasztásos alaptörvény-ellenességet is: kötelezővé tette, hogy a közigazgatási hatóságnak közölnie kell azokat a megállapításokat, amelyeket az elbírált ügy környezet- és természetvédelemre gyakorolt hatásáról tett.