fbpx

Agrárgazdasági elemzések -február

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 08.

Kukorica

A kukorica piacán a leginkább két eseményre vártunk: egyrészt a január 10-i USDA-reportra, másrészt a január 15-i amerikai-kínai egyezmény aláírására. Az elsőnek nem volt nagy hatása a piacra, mivel az USDA számai nagyrészt alátámasztották a piaci várakozásokat. Mégis némi emelkedés volt tapasztalható (+3,25 c/bu), mivel a világ átmenő készletmennyiségét lecsökkentették mintegy 3 millió tonnával a decemberi reporthoz képest, illetve belevegyült egy kis optimizmus is a kínai vásárlásokat illetően. Az amerikai-kínai kereskedelmi egyezménynek (Phase One) viszont negatív hatása volt, mivel nem tartalmazott konkrétumokat, ezért az amerikai piac olyannyira elindult lefelé, hogy január 16-án -11,5 c/bu árcsökkenéssel zárt a márciusi határidő a CBOT-n. Ezt korrigálta a piac másnap, mivel felröppent a hír, hogy a kínaiak mégiscsak vásárolni fognak. Január 17-én a CBOT +14 c/buben zárta a márciust.

Az európai piac lekövette az amerikait. Az európai kontinensen most leginkább a francia sztrájk-hullám okozza a gondot. Mivel az áruk mozgatása, exportja és importja nehézségekbe ütközik, a tőzsdei árak tartottak maradtak. A márciusi kukorica 173 EUR/Mt áron zárt január 17-én.

Kukorica ’20. Március

Kukorica ’20. Március

Hogy meddig tart az optimistább hangulat, azt nem tudni, mivel a legtöbb jel arra mutat, hogy kukoricából lesz elegendő. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az új termésre vonatkozólag mindenki optimista, hiszen az USA-ban is nagyobb vetésterülettel számolnak az idén, illetve Argentínából és Brazíliából sem érkeznek rossz hírek a terméskilátásokkal kapcsolatban. Hogy Kínának mennyi kukoricát kell importálnia, nem tudni, de ha kevesebbet vesznek, mint az amerikai várakozások, akkor az negatív hatással lesz elsősorban a CBOT-árakra.

Továbbra is „fekete ló” Ukrajna, amely az idei mintegy 30 millió tonna exportfeleslegével a világpiac egyik meghatározó országává vált. Az idei várakozások alapján legalább annyi lesz a vetésterülete, mint az elmúlt szezonban, így ha nem történik valamilyen időjárási katasztrófa, hasonló termésre számíthatunk, mint legutóbb.

Magyarországon még nincs végleges szám a termést illetően, de a piaci várakozások szerint 8 millió tonna feletti számról beszélhetünk. A piaci intenzitás január második hetétől növekedni látszik, ami elsősorban a dunai piacon mutatkozó keresletnövekedésnek köszönhető.

Búza

A búza világpiacára szintén hatással vannak a fentebb megállapítottak, vagyis az USDA-report, a kínai-amerikai kereskedelmi megállapodás, illetve az időjárás az új termés tekintetében. Az USDA-report önmagában nem okozott nagy izgalmakat, hiszen a számok alátámasztották a piaci várakozásokat. Ugyanakkor a kínai vásárlások lehetősége elég muníciót adott arra, hogy az árak feljebb kússzanak. Január 17-én a CBOT márciusi jegyzése +5,75 c/bu-lel zárt, 570,5 c/bu áron, ami kompenzálta a csalódottságból származó előző napi -7,75 c/bu áresést.

Búza ’20. Március

Búza ’20. Március

Ugyanúgy, mint a kukorica esetében, az európai piac lekövette az amerikait, és a búzapiacon is áremelkedést láthatunk. Egyrészt az amerikai árak világpiacra gyakorolt hatása, másrészt a francia sztrájkok miatt. A márciusi MATIF-ár január 17-én 194 EUR/Mt áron zárt, ami az elmúlt időszak legmagasabbja. Az árak emelkedésének azonban gátat szabhat az, hogy a Földközi-tengeri piacokon az európai búza versenyképtelenné válhat az orosszal szemben.

A magyar piacon az ótermésű búza esetében egy árfelfutást tapasztalhatunk, ami egyrészt az exportkereslet növekedése, másrészt a forint gyengülése hajt. Az új termést illetően az időjárásra nincs panasz, de egyelőre korai még termésbecslést adni.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató

 

CÍMKÉK búzakukorica