fbpx

Alapművelés? Csak ésszel, érzéssel!

Írta: Agrárágazat-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 10. -Hirdetés

A talajok hagyományos értelemben vett művelése vagy nem művelése lesz a következő évtizedek kérdése és válasza a klímaváltozás okozta csapadékmennyiség-eltolódásra.

Pótolni nem elég, meg is kell tartani a vizet!

Azt már nagyon rég látni, hogy a klíma változik, és a csapadékeloszlás, ha a mennyiség még meg is maradna, de eltolódik. Nyáron szárazabb, csapadékszegényebb időszakok vannak, és amikor eső jön, akkor óriási mennyiségek tudnak lezúdulni nagyon rövid idő alatt. A nyári hiányzó csapadékmennyiséget valahogy ősz-tél folyamán kellene a talajba juttatni, és ott meg is tartani. A hagyományos nagyon intenzív forgatásos talajműveléssel ez nehezen valósítható meg. Mi akkor a megoldás?

Lehet, hogy az elmúlt időben felkapott és egyre többet emlegetett regeneratív gazdálkodás? NoTill? StripTill? Mulcsos technológia?

Az szinte biztos, hogy az intenzív, fejre állítós technológiát le kell váltani! Minden évben több millió tonna föld vesz el, ami tulajdonképpen a termelők aranytartaléka, és mindeközben kidobják a szemétbe. A földpusztulást, ha nem is tudjuk egyből visszafordítani, de meg kell állítani, vagy minimum lassítani. Erre az első megoldás a mulcsos technológia. A szalmát a felszínen hagyjuk, és csak annyira intenzíven művelünk, amennyire éppen szükséges.

Hogyan lehet és érdemes jól csinálni?

A tarlóhántást, amivel a kipárolgást csökkentjük, sekélyen végezzük! Ám legyen akkora intenzitása, hogy a kihullott magokat a földdel össze tudjuk keverni, vagy legalább a szalmából kirázni, hogy a magnak a földdel kapcsolata legyen. Az árvakelés bedolgozása egy fontos feladat! Amennyiben a tarlóhántás után kikelt az árvakelés, nem szabad ottfelejteni, hanem ki kell vágni. Nyáron a nagy melegben óriási mennyiségű vizet képes kipárologtatni a talajból. Nyáron, a nagy kánikulában a talajt úgynevezett feketén kell tartani, vagyis a felszínt szalma borítsa vagy spéci takarónövény!

Ultrasekély tarlóhántás – Cultro 9 TC

A talajok mélyművelésére a Tiger AS a legalkalmasabb. Egyenesen a szántás kiváltására lett kitalálva. A nagyon szűk, 23 cm kapa-húzástávolsággal a szármaradványt intenzíven, egyenletesen tudja bekeverni. A Tiger kapaszárra fel lehet tenni a MulchMix ill. az LD kaparendszert. A MulchMix intenzíven dolgozik, nagy mennyiségű földet szállít felfelé, így keveri be a felszínen levő szármaradványt.

Tiger 4 AS – takarónövény bedolgozása

A nagy, erőteljes, karbantartásmentes TerraGrip kapatartók biztosítják az akár 35 cm mély munkaműveletet is. Az LD kapákkal csak lazítunk, minimális a talajmozgatás. Nagyon sokszor a hagyományos művelésből még berögződött, hogy minél több szármaradványt tüntessünk el a felszínről, ezért a mulcsos technológiával is gyakran túlműveljük a talajt, és nagyon kevés szármaradvány marad a felszínen. Mit keres a szármaradvány a talajfelszínen?

Tiger 5 AS intenzív talajművelés – magágykészítés

Csak nehézséget okoz a vetésnél, egyben a kelésben, nehezen tudunk gyomirtani, illetve különböző szármaradványok a felszínen maradása bizonyos vetésforgókban nagyobb betegségnyomást okoz. Az a helyzet, hogy ez mind igaz. Azonban egy jól megválasztott, hosszú vetésforgóval nagyon sokat tehetünk a betegségnyomások csökkentésére. A vetésekhez találni a piacon olyan vetéstechnikát, ami a nagyobb szármaradvány esetén is tökéletes minőségben dolgozik, csak szét kell nézni, és a hagyományos, berögzült technológiától egy picit eltávolodni. A Tiger AS olyan mulcskultivátor, amivel, ha kell, a nagy mennyiségű szármaradványt nagyon jó minőségben, mélyre is be tudjuk keverni, valamint ha csak lazítani és egyengetni kell, akkor azt is kitűnő minőségben végzi el!

Sprinter 4 ST – vetés és műtrágyázás mulcsos talajfelszínen

A vasak mellett adjunk helyet a növényi gyökereknek is! Az őszi alapművelésnél egy menetben ki tudjuk juttatni a műtrágyát és a takarónövényeket is! A műtrágya depóban való elhelyezése már bizonyított, ezen felül egy osztott tartályból, monó műtrágyákból kevertet tudunk előállítani, és pont olyan arányút, amilyent a talajminta-vételezés során a parcella minden pontja kíván! A hagyományos művelésből a nagyapáinktól azonban egy dolgot nagyon jó lenne, ha mindenki magával hozna, ültessünk minél több fát és bokrot a parcelláink köré!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch