fbpx

Amilyen egyszerű, olyan hatékony: fagyvédelem légkeveréssel

Írta: - 2023 július 21. -Hirdetés

Az utóbbi években az enyhe februárokra érkező márciusi-áprilisi mínuszok kertészetek sokaságát sodorja súlyos termés- és ezáltal pénzveszteségbe. A gazdák kétségbeesetten próbálnak védekezni a kisugárzó vagy szállított fagyok ellen – most azonban olyan technológia született, ami a legszkeptikusabb gazdákat is meglepi hatékonyságával. A módszer: az F-Airgo V2021 nevű légkeverő gép világújdonságként  meglepően egyszerű, sőt, költségkímélő is egyben, ráadásul már az első szezonban megtérül.

A felső légrétegek melegét lopja le a lombkoronákhoz

Az F-Airgo V2021 fagyvédelmi elve azon alapul, hogy a fagyos órákban az úgynevezett inverziós rétegekben – vagyis 4-30 méter magasságban – általában körülbelül 3-5 °C fokkal melegebb a hőmérséklet, mint a talaj közelében. Mivel azonban a gyümölcsfák rügyei, virágai 1-3 méteres magasságban vannak, logikus, hogy valahogyan a fenti melegebb levegőt kell lejuttatni, elkeverni ebben a légrétegben. A F-Airgo V2021 axiál-ventilátora éppen ezt teszi: 90-110 ezer m3/h légmennyiséget szív le a felsőbb rétegekből, hogy ezt a lombkorona alatt 20-24 méteres sugárral elterítse. Az így lekevert meleg levegő elkeveredik a lenti hidegebbel, így többé nem is tud felemelkedni egyszerűen azért, mert felette melegebb réteg maradt– ezzel védi meg a termőréteg virágkezdeményeit a fagytól. Hatékonyságára jellemző, hogy -7 fokos hidegben is védelmet nyújt. Sőt, megelőzi az úgynevezett hőugrást – azt a jelenséget, amit az átlagember a befagyott kerti csapoknál vagy az üvegekbe fagyott italoknál figyelhet meg: hogy a jég repesztő hatása igazán kiolvadáskor végez roncsoló munkát.

Csaknem 100 százalékos védelem

Fehér Attila 22 év foglalkozik többek között cseresznyetermesztéssel, és megerősíti: az utóbbi években szinte menetrendszerűen érkeznek a kora tavaszi fagyok. Idén találta meg a megoldást a problémára az F-Airgo V2021 megvásárlásával. – Napnyugta után kezdtük a védekezést, 6 órás váltásokban, miközben a hőmérséklet -4,6 fok volt. Az F-Airgo V2021-gyel sikerült 3,5 fokot nyernünk, és ezzel lényegében sikerült is megvédeni az ültetvényt.

Hasonlóan nyilatkozik Matula Árpád, aki szilva mellett bodzát, meggyet is termeszt. – Mi szállított fagyot kaptunk -5,5 fokkal, mégis sikeresen védekeztünk az F-Airgo V2021 révén. Alig 1-2 százalék fagyott el, ellenben az egyidőben végzett a „fagyasztásos” védekezéssel a termés fele, kétharmada is odalett. Vásárolunk is még egy gépet, mert az az érték, amit megmentett, lényegében egy szezon alatt megtéríti az árát.

Már az első szezontól megtérül, és nyereséget termel

Fehér Attila a tavaszi fagyok egyik kritikus éjszakáján 1,5-2 tanknyi üzemanyagot használt el az F-Airgo V2021 működtetésére. – Az alkalmazottak bérével együtt 200 ezret sem fizettem a védekezésért, és ebben még az éjszakai kávék is benne vannak – teszi hozzá mosolyogva. – Ez tehát nagyon gazdaságos. Szkeptikus vagyok a csodagépekkel, de ez nekünk nagyon bejött.

Matula Árpád is hasonlóan kalkulál. – Óránként nagyjából 10 liter gázolajat használ el. Ha egész éjszaka megy is, tavalyi árakon számolva megmenti vele a gép árának kétharmadát. Nálam nem ritka a 40 tonnás termés, de ha idén csak 30 tonna lesz is, akkor már megtérült a gép. Mivel minden évben vannak már fagyok, már egy szezonon belül is már nyereséget termel az F-Airgo V2021.