fbpx

Amit a fekete bodzáról tudni kell

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 27.

A fekete bodza a hazai ültetvény telepítések terén nagyobb népszerűségnek örvend, mint az elmúlt évtizedekben. Ez a növekvő élelmiszeripari igényeknek köszönhető. Európa szerte is több országban foglalkoznak bodzatermesztéssel, többek között Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Magyarország. Virágai gyógyhatásúak, termései nagyon sötét színű élelmiszerfestéket adnak. Jelenleg a kézi szedés az egyetlen gyakorlati módszer.

Metszés

Az 5 x 3 vagy 5 x 4 m-re ültetett növényeket egy kehelyre emlékeztető alakra nevelik. Magasságuk eléri a 4-5 m-t, de minden munkát a földön állva végeznek el. Az évi metszés magába foglalja a kb. 10 db 2 m hosszú vessző lehajlítását is, melyeket aztán eltávolítanak a leívelődésnél a következő évben. 

fekete bodza

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése alapján 2019-ben hazánkban 5296 hektáron termesztettek fekete bodzát, közel 16000 tonna betakarított terméssel. A betakarított bodza 87 százaléka felvásárlóknak, illetve közvetlen feldolgozóknak került értékesítésre.

Hazánkban a fekete bodza őshonos növény, talajra, éghajlati viszonyokra nem igényes. Mivel május végén, június elején virágzik, a bodza nem tartozik a fagyérzékeny növényeink közé. A vízigénye a genetikai potenciál eléréséhez viszont magas, 700 mm évente, ezért az öntözéssel a terméshozam jelentősen emelhető, akár 5-7 tonnával is hektáronként. Fényigényes növény, árnyékos területeken a korona fejlődése visszamarad, a termésmennyiség csökken.

Fényigény

Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, mélyárnyékban, a napot eltakaró magas falak tövében nem fejlődik jól.

Talajigény

A bodza talajigénye nem összetett, az átlagos, szélsőségektől mentes kerti talajban szépen fejlődik, de legdinamikusabb növekedést a kissé nedves, tápanyagban gazdag talajokban érhetjük el vele.

Bodza
A fekete bodza termése sokoldalúan felhasználható

Vízigény

Vízigénye közepes, állandó, folyamatos öntözést nem igényel, de az aszályos, forró nyári hetekben meghálálja, ha esténként pár vödör vizet öntünk a tövéhez. A számára megfelelő környezetben könnyen terjed gyökérsarjakkal, amit metszéssel tud majd kordában tartani.

Bodza szüretelése

A fekete bodzát nem csak virága, hanem termése miatt is kedveljük, mivel mindkettő remek konyhai alapanyag. Bodzaszörp vagy limonádé készítéséhez a május-júniusban nyíló fehér virágzatra van szükségünk. Könnyű dolga van annak, aki otthonában is termeszt fekete bodzát, elegendő kisétálni a kertbe és máris rendelkezünk a szükséges hozzávalóval, melyet azonnal fel is használhatunk.

Bodzavirág
A bodza nem tartozik a fagyérzékeny növények közé

A bodza festéke nagyon tartós (vigyázat a ruhákkal) ez egy antocianin, a sambucianid. Számos hasznos aminosavat is tartalmaz. De van benne egy méreg is a sambunigrosid (hetero-cianogen, mint a mandulában). Ez a méreg az éretlen gyümölcsben keletkezik és ott található. Ezért várják meg az érést a szedéssel. A nagyobb biztonság érdekében a kipréselt levet fölmelegítik 100 °C fokra, amely elpusztítja ezt a méreganyagot. A kocsány sambunigrosid tartalma megmagyarázza, miért végzik a betakarítást cizellálva, csökkentve a méreg mennyiségét. Viszont egy kevés kocsány megkönnyíti a lé kipréselését. A természetes adalékanyagok piaca fellendült. A bodza és más növények új piacot fejlesztenek ki.

A fekete bodza fogékony a vírusbetegségekre, melyeknek a jelenlétére az alábbi tünetegyüttesek utalhatnak:

Az uborka mozaik vírus okozza: mozaik mintázat, vagy zöldessárga, érközök által határolt foltok, gyenge növekedési eréllyel.

Arabis mozaik vírus: hálózatos érsárgulás, klorotikus gyűrűsfoltosság, termékenyülési zavar, kevés kötődő bogyóval., a cseresznye levélsodródás vírus, és a paradicsom fekete gyűrűsfoltosság vírus okozza.

Levéltorzulások, a hajtáscsúcs deformált növekedése, elfeketedése, oldalrügy pusztulás – ezek jellemzően kísérőtünetek, nem sikerült vírust izolálni belőlük.

Kártevők:

A bodza-levélatka (Epitrimerus trilobus) valamint az őszibarack és bodza levéltetű (Myzus persicae, Aphis sambuci) szívogatásának hatására alakulhatnak ki említésre méltó sérülések. A bodza-levélatka kártételének hatására a levél hólyagosodik, hullámosodik. A hajtások növekedése visszamaradhat. A kétfoltos takácsatka jelenlétének következménye, hogy a levelek pöndörödnek. Védekezés: téli lemosó permetezés a telelő alakok ellen olajos tartalmú készítménnyel. A levéltetvek súlyos kárt a virágok nyelén megtelepedő-szívogató kolóniák okozhatnak, a virágok így elszáradhatnak. A levelek kanalasodnak, az asszimilációs képesség csökken a mézharmat, és a rajta megjelenő korompenész megjelenésének hatására. Legfontosabb kártevő lévén az ellene való védekezés: évi 2-3 kezelés elégséges a kártétel visszaszorítása érdekében (lambda-cihalotrin, tiakloprid).

Gombás betegségek:

Nagy jelentősége van a cerkospórás (Cercospora depazeoides) levélfoltosságának. A levélen jelentkező foltok kb. 6 mm nagyságúak, szabálytalan alakúak. Szegélyük sötét, a foltok közepe kivilágosodó. Erős fertőzés fellépésekor a levél lehull, korai lombhulláshoz is vezethet. A gomba fellépésének kedvez a csapadékos, párás időjárás, száraz időben enyhe tüneteket tapasztalhatunk. Az ellene való védekezés irányelve a megelőzés, ami történhet úgy, hogy az áttelelő képleteket tartalmazó leveleket talajba forgatjuk. A fás részek nyugalmi időben történő lemosó permetezése, illetve vegetációban kémiai kezelések (rézoxiklorid, boszkalid, mankoceb) is megoldást jelenthetnek, a kultúrában engedélyezett szerek felhasználásával.

A botritisz(Botrytis cinerea), mint más bogyós esetében is, a fekete bodzánál szintén a termések károsítója lehet. Az éretlen, sérülésmentes termésbe nem tud önmagától behatolni. Sérülések és sebek hatására közvetett kártételként jelenhet meg. Az érett gyümölcsökön sérülés és seb kialakulása nélkül is bejuthat terméseinkbe. Az így megrothadó termések nagy veszteséget okozhatnak. A védekezésben elsődleges feladat, hogy a technológia alkalmazása során kerüljük el, hogy a termés sérüljön, így nem adunk utat a fertőzésnek. Sokat segít a helyes lombozat kialakítása, ezáltal a szellőztetés biztosítása. Mivel a beért termés is fertőződhet, figyelni kell, hogy a szüret időben történjen, így egészséges termést takaríthatunk be.

Forrás: https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/fekete_bodza_igenyei, https://www.biokontroll.hu/a-fekete-bodza-termesztese-es-okologiai-novenyvedelmi-lehetosegei/

Gillich Anett

CÍMKÉK