fbpx

236 milliós támogatás virtuális rendszer fejlesztésére

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 17.

Munka- és erőgépek használatát és karbantartását oktató virtuális rendszert fejlesztett a Pix VR Training Kft., melyet speciálisan az agrárképzésben tudnak alkalmazni a szakirányú oktatási intézmények.

VR próbaAz innovatív megoldás az agrárképzésben a módszertárát bővíti (Fotó: Pix VR Training Kft.)

Az innovatív fejlesztés felkészíti a diákokat a valós munkakörnyezetre

A cég közleménye szerint az Agrárminisztérium 236 millió forintos támogatásával elindított kutatás-fejlesztési projekt nemcsak az oktatás, illetve tanulás eddigi módszereit reformálja meg, hanem a piaci követelményeihez igazodó ismereteket ad át, felkészítve a diákokat a valós munkakörnyezetre.

„Olyan oktatási megoldás létrehozása volt a célunk, amellyel gyorsan lehet átadni komplex tudásanyagot, amit később a felhasználók könnyedén tudnak bővíteni és testre szabni” – fejtette ki Jekler Balázs, a cég ügyvezető igazgatója.

A kialakított rendszer – melyet legelőször a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában használhatnak a tanulók – legnagyobb előnye, hogy az oktatás helytől és időtől függetlenül bárhol és bármikor kivitelezhető. Éppen ezért olyan tereket is le lehet képezni a használatával, amelyek a valóságban veszélyesek, vagy ahol drága és megoldhatatlan lenne a képzés.

Programozói tudás nélkül alkalmazható a rendszer

Az oktatók programozói tudás nélkül, csupán a mozdulatsorok elvégzésével összeállíthatnak tréningeket, később pedig gyorsan módosíthatják és az igények alapján személyre szabhatják azokat. Az izommemória aktív használatával már a tényleges munkavégzés előtt rögzülnek a megfelelő mozdulatok, a megszerzett tudás így azonnal használható éles környezetben.

A digitalizáció lehetőséget biztosít arra, hogy olyan munkagépekkel is gyakorolhassanak a diákok, amelyek a valóságban nem vagy csak korlátozottan állnak a rendelkezésükre. Emellett tehermentesíti az oktatókat, és jól elemezhető adatokkal segíti a tanulók képességeinek felmérését, képzettségi szintjük növelését, teljesítményük értékelését.

A minta oktatási tananyagban egy MTZ 892-es traktor napi karbantartási folyamatait lehet gyakorolni, illetve egy munkagépet rácsatlakoztatni.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc