fbpx

Aktívan levegőztetett komposzttea – az élő folyadék

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 27.

A különböző növényi ázalékok, trágyalevek, vagy komposztkivonatok használata egyidős a mezőgazdasággal. Közös bennük, hogy a kiinduló anyag beltartalmi komponenseit vízbe oldjuk ki, majd a kapott levet kipermetezzük. Az aktívan levegőztetett komposzttea (ALKO) egyre nagyobb ismertségre tesz szert, és mind szélesebb körben használják a talajukat megújítani vágyók között.

Mikrobiológiai oltóanyagok és a komposzttea

A modern mezőgazdasággal együtt járó talajpusztulás egyik láthatatlan eredménye a talaj mikrobiológiai (gombák, baktériumok, egysejtűek, fonálférgek) változatosságának és mennyiségének drasztikus csökkenése. Eltűnésükkel a legfőbb erőforrásunk, a termőföld önfenntartó képességeit veszítettük el. A mikrobiális kezelések (baktérium„trágyák”) mára sok gazdálkodónál a rutin részévé váltak. A kereskedelmi forgalomban kapható szerek jellemzően 1–12 vagy épp 80-féle baktérium- és gombafajt tartalmaznak.

A komposzttea más utat követ: a talajélet felfoghatatlanul bonyolult és összetett, ezért nagyfokú mikrobiológiai változatosságot juttatunk ki (több száz féle baktérium, gomba, csillósok, amőbák, ostorosok, fonálférgek) nagy csíraszámban, és majd az adott környezet (pl. növény, időjárás, szerves anyag típusa) szelektálja, mi az, ami hasznosulni tud.

Otthon készül mindig frissen

A komposztteát a gazda készíti el otthon, magának 24 óra alatt, a felhasználása előtti napon. 10 hektár terület kezeléséhez szükséges komposzttea elkészítéséhez mindössze 15 liter humuszkomposztra, 4 kg tápanyagra, 1000 liter vízre és egy profi komposzttea-gépre van szükség. A folyamat során a komposztban élő mikróbákat belemossuk a vízbe, majd a tápanyaggal felszaporítjuk azokat.

A komposzttea alapja a legkiválóbb mikrobiológiai változatosságú humuszkomposzt. Az ilyen komposzt előállítása magas szintű szakmai felkészültséget igényel. A mikrobák tápanyaga a katalizátor, amely jellemzően növényi lisztek keveréke. A melasz önmagában nem elég, a profi katalizátorok már nem is használják. A komposztteagyártó-berendezés biztosítja, hogy a folyamat technológiailag problémamentesen végbemenjen, és a rendszer a nagyüzemi körülmények között is használható legyen.

A frissességnek ára van: 12–24 órán belül ki kell juttatni!

Sokféle használat, sokféle tapasztalat

A komposzttea nem csodaszer, de egy tudatos, humusz- és talajépítő technológiába nagy sikerrel integrálható. A teát alapvetően talaj- és lombkezelésre használjuk permetezve vagy öntözve, 100 l/ha mennyiségben. Fontos elv, hogy mindig szerves anyagra fújjuk: szármaradványra, élő növényre. Használhatjuk szántóföldi növények, zöldségek, gyümölcsösök, gyep, dísznövények termesztésében, ültetés, palántázás, állománykezelés, telepítés során. A mikrobák mindig tudnak hasznosulni. Jellemző céljai: szármaradványbontás, biokontrollhatás, tápanyag-mobilizálás, növekedésserkentés, időjárási stressz csökkentése, vágott, sérült felületek védelme, íz, zamat, beltartalmi növekedés. Erről számolnak be a komposztteát használó gazdálkodók.

Egy kertészet, gyümölcsös jellemzően 2 hetente használja lombra és gyökérzónába. Szántóföldön évi 4–5-szöri kijuttatás már igencsak hatékony segítség a termőföld regenerációjában. A használatot mindig az adott kultúrára és technológiára szabjuk.

Rendszer része

A komposztteát a talajmegújító gazdálkodás részeként tartjuk számon. A Humuszmenedzsment-rendszer alapvető elemei a forgatás nélküli, lazításos talajművelés (akár no till), a mulcshagyás, takarónövények használata, szervesanyagpótlás, agro-ökológiai módszerek használata (méhlegelők, fás-bokros sávok).

Szőllősi Gábor