fbpx

Állati hulladék? Így lehet a gondból jó megoldás!

Írta: Kohout Zoltán - 2018 augusztus 14.

Csali Hungária: szállítás jó áron, megsemmisítés vagy hasznos feldolgozás

Az állati eredetű tetemek, melléktermékek jelentette egészségügyi kockázat ma már mind szélesebb körben ismert – ez részben a járványok, telepi károk egyik pozitív következménye. Ugyanakkor sajnos még ma is gyakori, hogy pénz- vagy ismerethiány miatt kisebb-nagyobb állattartótelepek, vágóhidak nem gondoskodnak előírás-szerűen az ilyen anyagok elszállíttatásáról. Ezt oldja meg a Csali Hungária Kft.

Jó megoldás is létezik

Ma már szerencsére egyre kevésbé, de sajnos még mindig komoly telepi higiéniai veszélyt jelentő mértékben fordul elő, hogy egyes állattartótelepeken nem kezelik megfelelően az elhullott állatok tetemeit, vagy feldolgozáskor az állati melléktermékeket. Ezek elszállíttatása és a telepi naplóban való rögzítése bár kötelező, sokan úgy próbálják megúszni az ezzel járó kiadást és munkát, hogy feletetik az állománnyal, vagy elássák a telepen kívül. – Mindkét „megoldás” rossz, és rendkívül komoly állategészségügyi kockázattal jár – mondja Rigó Róbert. Az állati hulladékok és melléktermékek elszállításával és – például horgászsport-célú – feldolgozásával foglalkozó Csali Hungária Kereskedelmi Kft. szakembere szerint e kockázat mind telepi megbetegedésekben, a járványokkal szembeni kisebb védettségben vagy a ragadozók, kóbor állatok megjelenésében nyilvánulhat meg.

Jó áron, gyorsan, tisztán

A Csali Hungária szakmai vezetője azért is szorgalmazza, hogy minden állattartótelep és vágóhíd válassza az előírásos megoldást, mert ma már ennek költsége sem megfizethetetlen. – Komoly állami támogatás jár ezért a tevékenységért. Ennek révén a Csali Hungária jó áron, bizonyos esetekben egyenesen térítésmentesen elvégzi az elszállítást és a megsemmisítést vagy akár a feldolgozást is. Korszerű gépparkunk révén rugalmas szolgáltatást tudunk nyújtani az elszállítás gyors megvalósításában, ami a nyári időszakban néha nagyon is fontos. Ugyanígy van gyakorlatunk a sajátos telepi körülményekhez való alkalmazkodásban – mondja Rigó Róbert. Hozzáteszi: a Csali Hungária gondoskodik a szállítás és a további kezelés teljes higiéniájáról.

Öko-tiszta inputanyag is

A Csali Hungária tevékenysége azonban nemcsak az állattartótelepeken képződő tetemek és melléktermékek biztonságos, kedvező költségű és higiénikus kezelésében jelent jó megoldást. Mivel a modern mezőgazdaság mindinkább érzékeny a fenntartható működésre – például új inputanyagok feltárására –, az állati eredetű anyagok továbbhasznosítása is egyre fontosabbá válik. Akár horgászcsali, akár állati eredetű és jó foszfáttartalmú műtrágya készül a feldolgozott anyagokból, ökológiailag tisztább termékek kerülnek piacra a folyamat végén. Vagyis mindenki jól jár – így összegezhető a Csali Hungária szerepvállalása.

A cég alaptevékenységét egyébként az Európai Unió által kiadott direktíva (az Európai Parlament és a Tanács 1069/2009/ek rendelete a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre és a belőlük származó termékekre vonatkozó egészségügyi szabályok megállapításáról) és a hazai jogszabályok alapján és azok követésével építette fel. A vágóhidakról és állattartó telepekről való hulladékok elszállítása, továbbhasznosítása és/vagy megsemmisítése ma már a természetben zajló folyamathoz hasonló: komposzttáalakítás során szervestrágyát és talajjavítószert állítanak elő.

Kohout Zoltán