fbpx

Allison sebességváltó: kiváló bármely területen, még ha az vizes is

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 17.

Rába-Steiger traktort építettek át Allison automata váltóval, hogy hatékonyan, megbízhatóan dolgozhassanak az erősen felázott földeken

Szabadegyháza, Hungary – Az elmúlt ősszel állt munkába az a Rába-Steiger típusú traktor, melyet a Huntractor Kft. 2014. szeptemberére teljesen felújított. Az átépítés minden nagyobb részegységet érintett, köztük az addigi manuális sebességváltó cseréjére is sor került, melyet az Allison 4500 automata sebességváltó-modelljével váltottak fel. A jármű új nevet is kapott, Huntractor HT300-ra keresztelték, s noha nehéz körülmények között kellett dolgoznia a felázott földeken, teljesítményével és hatékonyságával rögtön elismerést vívott ki magának.
?Az új hajtáslánc teljesítette a működéssel szemben támasztott várakozásainkat, a tárcsák maximális munkamélységén a gép folyamatosan, kihagyás nélkül, 11-13 kilométer/órás átlagsebességgel haladva, egyenletesen végezte munkát? – mondta Rátkai István, a Huntractor Kft. igazgatója.
A Huntactor HT300-nak terhelés alatt is simán kellett váltania ahhoz, hogy hatékony lehessen. Azokon a helyeken, ahol a manuális váltós jármű a talaj egy részét műveletlenül hagyta volna a sebességváltás nehézségeiből adódóan, az Allison Continuous Power TechnologyTM alkalmazása folyamatos erőátvitelt valósít meg a hajtott kerekek felé, jelentősen növelve a gép megbízhatóságát a vizenyős területeken, vagy bármely más nehéz terepen. Az Allison váltó, amely kiválóan párosítható a Cummins motorral, könnyen beépíthető a járműbe, és a hajtásláncot illetően masszív megoldást jelent.
Az Allison által szabadalmaztatott nyomatékváltó technológia védi a hajtásláncot és a CAN vezérlés mérsékli a motor nyomatékát a rendszerből érkező adatokhoz és a működési feltételekhez igazodva. Ez biztosítja, hogy a megmaradt eredeti alkatrészeket nem terhelik túl – ami hozzájárul a karbantartási költségek alacsonyan tartásához és a jármű élettartamának növeléséhez.
Rátkai István – a Huntractor ügyvezető igazgatója is nagyon elégedett a géppel. Véleménye szerint azáltal, hogy a váltó teljes erőátvitelt biztosít a meghajtott kerekekre, a jármű működése simává és folyamatossá vált, és a traktor maximális teljesítményt ért el. ?Az új hajtáslánc teljesítette a működéssel szemben támasztott várakozásainkat, a tárcsák maximális munkamélységén a gép folyamatosan, kihagyás nélkül, 11-13 kilométer/órás átlagsebességgel haladva, egyenletesen végezte a munkát?  – mondta.
A Huntractor HT300 első megjelenése a Bábolnai Mezőgazdasági kiállításon a szakemberekkel való megismertetést szolgálta.
A tárcsázás nagy igénybevételt jelentő folyamat, mely nagy mértékben függ a talaj minőségétől is. Az eredeti hajtáslánchoz viszonyítva a Huntractor HT300  az Allison-váltóval 25-30%-os üzemanyag-megtakarítást ért el. A HT300-at mélylazításnál is kipróbálták. A lazítóekék húzása az ázott földben ugyanolyan nagy terhelés, mintha nehéz terhet szállítana a jármű, a traktor azonban lágyan indult és rázkódás nélkül haladva, egyenletesen megművelt területet hagyott maga mögött.
A Huntractor HT300 kivívta a magyar szakma elismerését: elnyerte a 2015. évi Agromash Expo és Agrárgép Kiállítás Hazai Termékfejlesztési Különdíját, melyet Rátkai István ügyvezető igazgató vett át.
A 2014-ben Dél- és Közép-Európában tapasztalható csapadékos időjárás következtében az egész kontinensen sok mezőgazdasági gép ragadt a sáros földeken. Az Allison automata váltóval dolgozó Huntractor HT300 használatakor azonban nem volt emiatt kieső munkaidő. Sőt, többször ezt a járművet indították el más megsüllyedt jármű kimentésére, amit saját maga beásása nélkül könnyedén meg is tett.

Allison Series 4500 automata sebességváltó
Az Allison által szabadalmaztatott nyomatékváltó technológia védi a hajtásláncot és a CAN vezérlés mérsékli a motor nyomatékát, igazodva a rendszerből érkező adatokhoz és a működési feltételekhez. Ez biztosítja, hogy a megmaradt eredeti alkatrészeket nem terhelik túl – ami hozzájárul a karbantartási költségek alacsonyan tartásához és a jármű élettartamának növeléséhez.
Az átépítés sikerére a szakma is felfigyelt idén januárban, amit az is bizonyít, hogy az Agromash Expo és Agrárgép Kiállításon Gépesítés kategóriában a szakmai zsűri a Huntractor HT300-nak ítélte az Expo Hazai Termékfejlesztési Különdíját.

Az Allison Transmission

Az Allison Transmission (NYSE: ALSN) a közepes- és nagy teherbírású, haszongépjárművekben alkalmazott automata sebességváltók legnagyobb gyártója, valamint vezető szerepet tölt be a városi buszokban alkalmazott hibrid-meghajtások gyártásában is. Az Allison váltókat többek között hulladékgyűjtő-, építőipari-, tűzoltó-, és áruelosztó-járművekben, buszokban, lakóautókban, valamint a védelmi és energia-szektorban alkalmazzák. Az 1915-ben alapított vállalat központja Indianapolisban (Indiana állam, USA) működik, és hozzávetőleg 2700 dolgozója van világszerte. Az Allison több mint 80 ország piacán van jelen, regionális központjai működnek Hollandiában, Kínában és Brazíliában, gyárai pedig az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon és Indiában találhatók. Az Allison világszerte hozzávetőleg 1400 független kereskedelmi és forgalmazó helyszínnel is rendelkezik. Bővebb információért kérjük, látogasson el az allisontransmission.com weboldalra.

Huntractor Kft.

Több magyar mezőgazdasági vállalkozás részvételével a cég 2013-ban alakult azzal a projekt-céllal, hogy az országban még nagy számban működő 1970-es években gyártott Rába-Steiger típusú traktorokat gazdaságos átalakítással a kor színvonalának megfelelő, üzemképes állapotba hozza.