fbpx

Állítólag óriási borok várhatók idén

Írta: - 2017 november 15.

„Aki a ’legjobbról’ beszél, az máris vétkes a túlzó beszédben” – mondták a kora középkori egyház szerzetesei. Most a villányi borvidéken máris arról beszélnek, hogy az idei esztendő volt-lesz az évtized legjobb évjárata. Igazuk lehet?

Lelkesedés és intés

„Elképesztő”, „óriási” – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik Délkelet-Magyarország népszerű és keresett borainak vidékén az idei termőévet. Bock József villányi borász szerint még az emlékezetes 2011-est is felülmúlja az idei évjárat. – Bár a jégverés elintézte a szőlő virágainak felét, a megmaradt tőkékből óriási borok születtek, nemcsak a portugieserből, hanem a merlot-ból, a cabernet-kből és gyakorlatilag minden fajtából – állítja a szakember, aki úgy véli, sokáig fogják emlegetni a 2017-es esztendőt. Mások vitatják – ha nem is az évjárat minőségét, de a kizárólagos minősítést. Jekl Béla, a mintegy 38 minőségi családi pincészetet tömörítő Pannon Bormíves Céh elnöke szerint „nem illik az évtized legjobb évjáratának nevezni 2017-et, míg nem tudjuk, mit fog hozni 2018 és 2019.”

Jég és aszály ellenére

Mindeközben az egész országban derűs bizakodás kíséri a szüretzárást. A szakminisztérium borászati ágazati ügyekben felelős illetékese is megerősítette, hogy kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén. A mennyiség sem marad el a tavalyitól: 2,8 millió hektoliter nagyságrend várható. Ugyanakkor az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás nemcsak idén hatott kedvezőtlenül a szőlőtermésre, de félő, hogy a jövő évet is befolyásolja majd.

Magyarországon egyébként évente átlagosan 2,5-3 millió hektoliter újbor készül.

Kohout Zoltán