fbpx

Álló kukoricát szárzúzóval?

Írta: Kohout Zoltán - 2017 október 30.

Güttler, Müthing, Moreni: praktikák, költség- és időtakarékos megoldások őszi munkákhoz

…ezt ígérte ambíciózusan a hagyományos, ősz eleji Güttler Demo Tour Tolna megyei állomásán, Harcon. A szezonhoz illeszkedő napirenden a vetés, a mulcsképzés és a szárkezelés szerepeltek – a Güttlertől olyan tálalásban, ami egyben a Güttler által kínált termékekre is jellemző: tömören, hatékonyan, lényegre törően.

A főleg mindmáig legendásan innovatív hengereiről ismert Güttler nemrég bevezette a frontra szerelt magágykészítő és vetőgép kombinációját – annak érdekében, hogy a gazdák ne csak jobb minőségben, hanem tetemes idő- és energia-megtakarítással, egy menetben végezhessék el a magágykészítés és a vetés feladatsorait. A 3 méteres munkaszélességű, „aktív orrsúlyként” is felfogható, fronthajtásos Duplex magágykészítő bevetése így közvetlenül a vetés előtt célszerű: az alsóbb rétegben finomszemcsés, a felszínhez közel rögösebb talajszerkezetet eredményez, és nemcsak durva, kötött, agyagos, rögös, hanem kavicsos talajon is alkalmazható. A kiváló rögtörő hatással együtt mindez jó alapot képez a magok jó beágyazódásához és ezzel az erősebb, egészséges növényállományhoz. A 3 késsel is rendelhető Moreni Serie MA – tarlóhántásra, direkt-vetéses magágykészítésre alkalmas – forgóborona akár a felszínen, akár 30 cm mélyen is képes a munkavégzésre. Erénye, hogy a függőleges elhelyezésű rotorok nem képeznek művelőtalpat, továbbá a vetőgépet (Moreni TOP C3) a forgóborona hengerére szerelik, így nagyon jó talajkövetés érhető el aprómagvas vetéskor is.

Szintén a Güttler innovatív, sok tekintetben piacvezető státuszú termékei a Müthing mulcsozók, amelyek a megerősített, tartós, jellegzetes cápauszony-alakú kés- és kalapácselemeiről ismertek. Ezek egyik kisebb tagja, az MU-L-széria a kisebb, 50-100 hektáros gazdaságok, belterület-fenntartó önkormányzatok kedvelt gépe lehet. Az oldalirányban mozdítható szárzúzóban percenkénti 540-1000 fordulattal hajtja a kalapács a késre a szárat, amelynek áramlása – az öntisztító mechanizmus révén – sáros-esős időben is folyamatos.

Traktorokhoz 110 lóerőig ajánlott az L/S mulcsozó, amely szabadalmazott ütközésvédelmet és a jó talajkövetést biztosító rendszerrel felszerelt. Szintén hatékony eszköz a rézsűk, árokpartok, emelkedők megtisztítására az MU-M/S szárzúzó, amelynek mulcsozóegysége lefelé 60, felfelé 90 fokban dönthető hidraulikusan.

A harci Güttler-bemutató leglátványosabb eleme a Müthing-szárzúzócsalád legnagyobb tagjának, a 2,7 kilogrammos, a rotorra kettős spirálban szerelt kalapácsairól híres Farmer-nek a felvonulása volt. A gépet a még álló, száraz kukoricába vezényelték, és ott – a hatalmas por- és zúzalékfelhő elsodródása után – szépen mulcsozott, rendezett felszín maradt, amelynek előnyei a könnyebb vetés-előszítésben és a kártevők elleni eredményességben mutatkoznak meg. Ez egyébként a márka csúcsmodellje, amit a tömege is jelez: amíg a Müthing L- és M-sorozata 0,5 és szűk 1 tonna közötti súllyal bír, addig a hatméteres munkaszélességre is képes Farmer-széria bő 2 tonnát nyom. Különleges megoldás, hogy a szárzúzóházat egy testből alakítják ki, továbbá a tartósságot biztosítja, hogy a kopólemez cserélhető. A Müthing-mulcsozók további innovatív megoldása, hogy az energiaelnyelő kialakítású szerszámrögzítés révén a törések száma rendkívül alacsony – hangzott el a Güttler vezetőinek, értékesítőinek bemutatóján.

Kohout Zoltán

További információkért hívja kollégánkat a 06 30 849 8533 telefonszámon!