fbpx

Alvan Blanch – fekvő szárítóüzem, a Kézker Kft ajánlásával

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 27.

A Kézker Kft. 2006 óta foglalkozik az angol Alvan Blanch fekvő szárítástechnológia forgalmazásával, telepítésével, üzemek generál kivitelezésével. Az elmúlt 5 évben, több mint 20 zöldmezős szárítótelepet építettünk szerte az országban. 2011 évtől technológiai fejlesztéseinknek, sikereinknek, piaci részesedésünknek köszönhetően a Kézker Kft. itthon kizárólagos képviselője lett az angol Alvan Blanch szárítóknak.

 

2010-től minden szárítónk új fejlesztésünkkel, a terménykeverő csiga beépítésével került leszállításra.

Gyakorlati tapasztalataink, hogy a modellek teljesítményeit tovább növelte az új terménykeverési rendszer, mely által a szárított végtermék még homogénebbé vált.

Ezen fejlesztésünket 2011-ben az Agromash-Expo szakmai döntőbizottsága elismerő különdíjjal értékelte.

A fekvő szárítástechnika fő előnye, hogy alacsony szárítási hőmérsékleten, nagy légárammal minden szemes termény szárítható úgy, hogy 4 változó beállításával a legoptimálisabban tudunk szárítani, igazodva a termény esetlegesen szélsőséges nedvességtartalmához.

A szárítónkon állíthatjuk a terményágy vastagságot, légáramot, szárítási hőmérsékletet és ezek beállítása során igazodva a termény nedvességéhez, a rendszervezérlés plusz mínusz 2% intervallumban automatikusan gyorsítja vagy lassítja a terményágy láncmeghajtását.

Ez az említett automatika a terményágyba beépített szenzorok segítségével mért maghőmérséklet alapján történik.

Ilyen szárítási eljárással akármilyen szélsőséges nedvességű termény, akár a 35% feletti nedvességű kukorica is szárítható egy menetben úgy, hogy lelassítva a láncsebességet lassul a szárítási folyamat és nyilván a névleges teljesítmény rovására, de alacsony hőmérsékleten szárítunk költséghatékonyan.

Ezzel az eljárással vetőmagok szárítására is ajánljuk gépünket.

Referenciagazdaságunknál a Bábolna toronyszárító és a fekvő Alvan Blanch szárítók összehasonlítása során a következő vizsgálati eredményeket tapasztaltuk.

A vizsgálatunk tárgyát elsősorban gazdasági szemmel végeztük, mivel elsődleges szempont a szárításnál, is mint minden ágazat működésnél a költségtakarékosság a környezetvédelem mellett.

Az adatok hitelességét, megbízhatóságát, elsősorban az igazolja, hogy a Tedej Zrt. hajdúnánási telephelyén a fent említett, vizsgálat tárgyát képező mindkét technológia megtalálható volt, melyek ugyanazon feltételek mellett a szezonban egymás mellett párhuzamosan működtek.

A racionális, profitorientált működés alapfeltétele minden területen, a hiteles adatszolgáltatáson alapuló kalkuláció.

A eredmények igazolták, hogy a modern, új technológia energiafelhasználása átlagosan 3,9 MJ/kg, az 1 db Alvan Blanh DF48000 teljesítménye, mely 25 t/h (25 %-ról 15%-ra történő szárítás esetén 100 C-os szárítási hőmérsékleten 20 C-os külső hőmérséklet figyelembevételével), megegyezik a duplatornyú, iker Bábolna 15 szárítóéval.

Gázfelhasználásban mérhető volt 30% megtakarítás 1 tonnára vetítve.

A technológiák villamos energiafelhasználása közel azonosnak mondhatók.

Összköltség számításkor 1 kg vízelvonásra jutó költségek tekintetében 25%-os megtakarítást jelentett a vállalatnak.

A Zrt. a vizsgált évben, több mint 25. 000 tonna kukoricát szárított le a két szárítóüzem együttes üzemeltetésével.

Az igazolt költségmegtakarítások indokolták, hogy a Bábolna szárítótechnológiát a Tedej Zrt. 2010-ben lecserélte ismételten a bevált Alvan Blanch technológiára, ahol az új terménykeverő csigánk is debütálhatott.

 

 

Kézker Kft.

4400 Nyíregyháza, Széchenyi út 17.

Tel./Fax.: 42/311-028, mobil: 30/288-7905

E-mail: [email protected]