Alvan Blanch – fekvő szárítóüzem, a Kézker Kft ajánlásával

A fekvő szárítástechnika fő előnye, hogy alacsony szárítási hőmérsékleten, nagy légárammal minden szemes termény szárítható úgy, hogy 4 változó beállításával a legoptimálisabban tudunk szárítani, igazodva a termény esetlegesen szélsőséges nedvességtartalmához. A szárítónkon állíthatjuk a terményágy vastagságot, légáramot, szárítási hőmérsékletet és ezek beállítása során igazodva a termény nedvességéhez, a rendszervezérlés plusz mínusz 2% intervallumban automatikusan gyorsítja vagy lassítja a terményágy láncmeghajtását. Ez az említett automatika a terményágyba beépített szenzorok segítségével mért maghőmérséklet alapján történik. Ilyen szárítási eljárással akármilyen szélsőséges nedvességű termény, akár a 35% feletti nedvességű kukorica is szárítható egy menetben úgy, hogy lelassítva a láncsebességet lassul a szárítási folyamat és nyilván a névleges teljesítmény rovására, de alacsony hőmérsékleten szárítunk költséghatékonyan. Ezzel az eljárással vetőmagok szárítására is ajánljuk gépünket.

A eredmények igazolták, hogy a modern, új technológia energiafelhasználása átlagosan 3,9 MJ/kg, az 1 db Alvan Blanh DF48000 teljesítménye, mely 25t/h (25 %-ról 15%-ra történő szárítás esetén 100C-os szárítási hőmérsékleten 20C-os külső hőmérséklet figyelembevételével), megegyezik a duplatornyú, iker Bábolna 15 szárítóéval. Gázfelhasználásban mérhető volt 30% megtakarítás 1 tonnára vetítve. A technológiák villamos energiafelhasználása közel azonosnak mondhatók. Összköltség számításkor 1 kg vízelvonásra jutó költségek tekintetében 25%-os megtakarítást jelentett a vállalatnak. A Zrt. a vizsgált évben, több mint 25. 000 tonna kukoricát szárított le a két szárítóüzem együttes üzemeltetésével.

2010-től minden szárítónk új fejlesztésünkkel, a terménykeverő csiga beépítésével került leszállításra. Gyakorlati tapasztalataink, hogy a modellek teljesítményeit tovább növelte az új terménykeverési rendszer, mely által a szárított végtermék még homogénebbé vált. Ezen fejlesztésünket 2011-ben az Agromash-Expo szakmai döntőbizottsága elismerő különdíjjal értékelte.

4400 Nyíregyháza, Széchenyi út 17.

E-mail: