fbpx

Ami megmaradt az aszályból, az özönszerű eső fogságában van

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 03.

A friss vetéseknek kedvez a talajrétegek telítődése, de a még hátralévő betakarítást nagyon hátráltatja a jelentős mennyiségű eső. Ez különösen azért baj, mert a korai, kényszeraratások után ilyenkor gyakorta a legjobb táblák kerüln(én)ek sorra…

Ront az amúgy is gyenge termésátlagokon

Pár napos átmeneti száraz időjárás után, a hét közepétől ismét csapadékos idő hátráltatja a még hátralévő betakarítást. Péntek estig újabb jelentős mennyiségű esőre van kilátás, majd a hétvégén csökken a csapadékhajlam. A talaj őszi feltöltődése elkezdődött, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből, az őszi gabonák vetését pedig országszerte telített felső talajréteg várja. A 30 napos csapadékmennyiség országszerte meghaladja a sokéves átlagot, keleten 50-120, a Dunántúlon 100-180 mm-t mérhettünk. A 90 napos összeg azonban hazánk jelentős részén továbbra is számottevő negatív eltérést mutat. A felszínközeli talajréteg országszerte telítetté vált, és a 20-50 cm-es réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A fél méternél mélyebb rétegben viszont az északnyugati országrész kitételével továbbra is igen jelentős a nedvességhiány (6. ábra).

A napraforgó és a kukorica betakarítása már augusztus végén elkezdődött, a szeptember közepétől többször csapadékos időjárás átmenetileg akadályozta a munkát, és rontotta az egyébként is gyenge termés minőségét. Ugyanakkor jelenleg kedvezőek a körülmények az őszi káposztarepce fejlődéséhez, a talaj fölső több tíz centiméteres rétege országszerte átnedvesedett, szikkadása kedvez a kalászosok vetésének is.

Jövő hétig marad az esős idő

A folytatásban eleinte esős, majd szárazabb, a jövő hét elejétől kissé melegebb időre van kilátás. A jelenleg is fölöttünk hullámzó frontrendszer még pénteken is meghatározza időjárásunkat, borult, esős időre van kilátás, majd pénteken napközben délnyugat felől kezd szűnni a csapadék, de északkeleten estig esni fog. Szombattól csökken a csapadékhajlam, és a hétvégén csak elszórtan lehet eső, zápor. A hét második felében összességében újabb 25-40 mm közötti mennyiség várható, ennél kissé kevesebb északnyugaton és délkeleten valószínű. Hétfőn és kedden nem számítunk számottevő esőre, majd szerdán újabb frontrendszer csapadékzónája vonul át hazánkon nyugatról kelet felé. A hőmérséklet a borult, esős időben 15 fok alatt marad, majd a hétvégén 13-18 fok körüli maximumokra lehet számítani. Hétfőtől melegszik az idő, keddtől többfelé a 20 fokot is meghaladja a legmelegebb órák hőmérséklete. A felhős éjszakákon 10-15 fok közé, míg a derült, gyengén felhős hajnalokon vasárnap, hétfőn és kedden 5-10 fok közé hűl le a levegő. Szombattól reggelente megjelennek a pára- és ködfoltok.

(Forrás: OMSZ-agro)