fbpx

Anyajuhtartás támogatása

Írta: Szerkesztőség - 2010 november 13.

Megjelent a 40/2009. (IV.3.) MVH közlemény a 2009-es támogatási évi anyajuhtartás támogatás igényléséről és a 46/2009. (IV.20.) MVH közlemény a módosításáról.

 

Támogatás az alábbi feltételeknek megfelelő állatokra nyújtható

  • juh fajú
  • nőivarú
  • a birtokon tartás utolsó napján legalább egy éves vagy egyszer ellett (anyajuh)

 

A támogatásra az a termelő jogosult, aki

  • az előírt időszakban az MVH által rendszeresített formanyomtatványon támogatási kérelmet nyújt be
  • a kérelmén legalább 10 állatot jelent be
  • a kérelmen bejelentett anyajuh-létszámot a kérelembenyújtási időszakot követő naptól kezdődően 100 napig folyamatosan a tenyészetében tartja
  • a birtokon tartási időszak alatt történő kérelmezett állatállomány tartási helyének megváltoztatását annak bekövetkezésétől számított 15 munkanapon belül bejelenti az MVH által rendszeresített formanyomtatványon
  • gondoskodik a tenyészetében lévő állatállományra vonatkozóan a juh ENAR rendeletben foglaltak betartásáról
  • gondoskodik az állattenyésztési törvényben foglaltak szerinti apaállat-használatról
  • gondoskodik a tenyészetében tartott állatállománynak a juh ENAR rendelet szerinti tartós jelöléséről, folyamatos nyilvántartásáról, és az adatok bejelentéséről az adatbázisba, beleértve a tenyészetből történő bármely be- és kiszállítást is
  • a támogatható állat tenyészetének tartója
  • ügyfél-regisztrációs számmal rendelkezik
  • ügyfél-regisztrációs száma szerepel a juh ENAR rendelet szerinti nyilvántartásban

 

A kérelmet benyújtó termelő tenyészeteiben az igazolás kiadásának napján a kérelmező által tartott anyajuhok számát, az apaállat-használatra vonatkozóan az állattenyésztési törvényben foglaltak betartását, valamint a juh ENAR rendelet szerinti tartós jelölést és folyamatos nyilvántartás vezetését a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége (MJKSZ) vagy annak megbízottja a támogatási kérelmen igazolja.

Az egyéni támogatási felsőhatár határozza meg azt a legnagyobb állatlétszámot, amelyre a termelő részére az adott támogatási évben a támogatás kifizethető. Az egyéni támogatási felsőhatár a támogatási jogosultságok összege. A 2009. évre az ügyfél rendelkezésére álló támogatási jogosultságok számát a 2008. évi támogatási határozat tartalmazza.

A K9100 támogatási kérelmet az MVH illetékes megyei kirendeltségéhez postai úton kell benyújtani 2009. április 7. és 2009. május 21. között.

A május 21-e után benyújtott kérelmek esetén az anyajuhtartás támogatásának összege késedelmes munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül. 25 naptári napon túli késedelmes benyújtás esetén a kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül.

A K9100 támogatási kérelem egyben jogosultság iránti kérelemnek is minősül, amennyiben a kérelmezett állatok száma nagyobb, mint a kérelmező egyéni támogatási felsőhatára. Ebben az esetben az egyéni felsőhatár feletti jogosultságigényre (állatlétszámra) nem kell külön kérelmet benyújtani.

 

Azon termelőnek, aki támogatási jogosultsággal nem rendelkezik, a kérelemhez mellékelnie kell igazolást arról, hogy maga vagy a foglalkoztatottja rendelkezik

  1. legalább középfokú mezőgazdasági szakirányú végzettséggel
  2. legalább középfokú mezőgazdasági vállalkozó (OKJ 32 6201 02) szakképesítéssel
  3. ezüstkalászos gazda (OKJ 21 6201 01) szakképesítéssel
  4. aranykalászos gazda (OKJ 32 6201 01) szakképesítéssel
  5.  1-4 alpontokban foglaltakkal egyenértékű, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes valamely államban szerzett szakképesítéssel
  6. a falugazdász által igazolt minimum 5 éves állattenyésztési gyakorlattal

 

Amennyiben a 6) pont szerint igazolást kívánja csatolni a támogatási kérelméhez, úgy a falugazdásztól kell kérnie az 5 éves állattenyésztési gyakorlatról szóló igazolást, melyhez a 46/2009. MVH közlemény 1. számú melléklete szerinti K9112-es nyomtatvány felhasználható.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a beérkezett jogosultságra vonatkozó igények között a külön jogszabály alapján előírtak szerint sorrendet állít fel. Az országos tartalék kimerülése esetén, a felállított sorrend végén álló, azonos elbírálás alá eső igények esetében arányos visszaosztás kerül alkalmazásra.

 

Agócs Bernadett – ÚMVP tanácsadó
Tel: 30/ 298-2322

E-mail: [email protected]