Ár-érték vadászat: kalászos betegségek vs. top megoldások

A kalászos betegségek terén az elmúlt évtizedben több évjárat – így a 2018 is – „megtréfálta” a termelők egy jó részét. A kora tavaszi zimankó okozta munkacsúcsok, valamint a csapadékszegény időjárás elterelte a gazdák figyelmét a kalászosok okszerű és preventív gombavédelméről. Több gazdaságban elmaradtak az intenzív növekedési fázisban oly fontos első védekezések. A zászlóslevél védelmére is a kimaradt – az első kezelésre is csak éppen elégséges – sok esetben egy hatóanyagú és/vagy alsó dózisú gombaölő szereket használták fel.

Ennek aztán meg is lett az eredménye. Hol a sárgarozsda, hol a vörösrozsda, és esetleg a fuzárium lepte meg „váratlanul” a búzákat és egyben a gyanútlan termelőket is. A tapasztalat azt mutatja, hogy az cselekszik körültekintően, aki okszerűen legalább két gombaölős védelmet biztosít a gabonájának; a durum és magas minőségi cél esetében ez a szám inkább három.

A termésbiztonság következő lépcsőjét az határozza meg, hogy milyen, és mekkora mennyiségű hatóanyagot fogunk kijuttatni. Az jár el helyesen, aki célzottan választ hatóanyagokat, kombinációkat, és azokból maximális dózisokat használ. Elsőre ez egy drága stratégiának tűnhet, de az utóbbi években néhány igen jó ár-érték arányú készítmény került forgalomba, így kedvezőbbé téve ezt a lehetőséget.

A Sumi Agro vállalat mindig is nagy hangsúlyt fektetett versenyképes kalászos gombaölő portfoliójára, de úgy, hogy a szakmaiságon csorba soha ne essen. A népszerű, és jól bevált fuzárium specialista tiofanát-metil hatóanyagú DON-Qmellet, a Yamato, a Toledo, és a Soleil alkotja a teljes palettát. A TOLEDO-t, mint tebukonazol esszenciát (0,6 l/ha dózisban 258 g tebu!) az első gombaölőzésre, ill. – szükség esetén, ha nem volt zászlóslevél védelem – a Don-Q kombinációs partnereként is ajánlott. A tiofanát-metil hívőknek egy másik lehetőség a YAMATO, ami egy gyári, tetrakonazolos kombinációt jelent.

Végül néhány gondolat a nagyágyúról, a SOLEIL-ről. Ennek a tebukonazol és bromukonazol kombinációnak utóbbi, kevésbé ismert tagjáról kevesen tudják, hogy az egyik leghosszabb hatástartamú azol és ráadásul rendkívül széles spektrumú, beleértve a különféle rozsdákat, és a fuzáriumot is. Ráadásul a Soleil párját ritkító az egy hektárra kijuttatható azol hatóanyag mennyiség tekintetében! Egyedülállóan – az engedélyezett 1,2 l/ha felső dózisban – 329 g azol hatóanyag kijuttatására ad lehetőséget hektáronként. Ilyen dózissal szemben nincs ellenfél, legyen szó prevencióról vagy gyógyító beavatkozásokról. Itt jegyzendő meg, hogy az engedélyezett alsó dózisban – 1,0 l/ha– is 274 grammról beszélünk, és még ez is messze kimagaslik a mezőnyből! A legtöbb ár-érték vadász termelő itt ül le, és elgondolkodik: mégis lehet kedvező költségekkel biztosra menni!

Nem véletlen, a Soleil rövid idő alatt nagy népszerűséget szerzett magának. Előnye még, hogy – előírásszerű felhasználás mellett – azon kevés készítmények közé tartozik, a Don-Q-val egyetemben, aminek nincs korlátozva az ÉVI-je.

Kedves Ár-érték Vadászok! A kapitális trófeák előttünk állnak. Gazdag terítéket kívánok!

Tasi Attila szaktanácsadó, mérnök-üzletkötő
Sumi Agro Hungary Kft.


csapadék fuzárium hatóanyag kalászos készítmény