fbpx

Aratás: tavasszal eldőlt minden…

Írta: Kohout Zoltán - 2020 július 06.

Ragyogó kilátásaink voltak az idei aratásra – aztán jöttek a szeszélyes évszakok.

 

 

Aszály és vízözön

Az ígéretes év eleji kilátásokat több hullámban tette tönkre a tavaszi fagy és szárazság, illetve a néhol extrém esőzések. Az őszi árpa betakarításával megkezdett aratási munkák napjaiban a becslések szerint a közepesnél gyengébb termés várható. A nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 7 millió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról – közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A gazdálkodók 300 ezer hektárra jelentettek be aszálykárt, emellett az elmúlt időszak intenzív csapadékos időjárása miatt eddig mintegy 10 ezer hektáron a belvíz is megjelent.

 

 

Jelentős veszteség

Feldman Zsolt szerint ez óvatos becslés, pontosabb kép az aratás előrehaladottabb állapotában várható. Az őszi árpa betakarítása jelenleg 30%-os, és közben megkezdődött az őszi búza betakarítása, míg a repcéé a hétvégén indul. Bár az átlagos visszaesés nem katasztrofális: a várható terméshozamok a korábbi évekétől 6-15%-kal maradnak el, ami mégis jelentős veszteség.

Őszi búzát egyébként idén 900 ezer hektárról takarítanak be, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előzetes termésbecslése hektáronként 4,3-4,4 tonnás átlaggal számol. A legkedvezőtlenebb helyzet a repcénél van. Az olajnövény vetésterülete idén 311 ezer hektár, terméshozamai pedig akár még az előzetesen becsülteknél is alacsonyabbak lehetnek: hektáronként 2-2,1 tonna körül alakulhatnak.

 

 

Menthetetlen volt

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökének visszatekintése szerint 2019 őszén sose látott optimális időjárás volt a szántóföldi munkák elvégzésére, nagyon jó ütemben és minőségben tudták elvégezni az őszi munkákat. Ez tükröződött is a decemberi felmérésben, amikor 70% felett voltak a jó minőségű vetések az országban, ez vonatkozott a kalászosokra és a repcére is. Ugyanakkor a tél már nem kedvezett a vetéseknek, nem volt hosszú ideig hótakaró és hideg időjárás, emiatt márciusban a szokottnál két héttel korábban kezdődtek a tavaszi munkák. Ezek jó ütemben indultak el, de nem lehetett kiszámítani és ellensúlyozni a március közepétől kezdődő tízhetes csapadékmentes időszakot. A későn érkezett csapadék nem tudott sokat segíteni a károsult növények állapotán, legkevésbé a repcén, amelynek jellemzően hektáronkénti közel 3 tonnás termésátlaga az idén jóval alacsonyabb lesz.

forrás: Horizont Média-archív, AM, NAK