fbpx

Átlag feletti meleggel és esővel ment le az október

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 06.

Míg két éve esőért imádkozott a magyar, idén azért fohászkodtunk, hogy a gépek rámehessenek a táblákra az őszi munkákhoz. Nem mindenütt sikerült, most pedig újabb fordulat jön.

 

Csapadék, sár

Az egy-másfél hétben olyan sok csapaték hullott, hogy sok helyütt igen sárossá váltak a talajok . A felső fél méteres talajréteg pedig országszerte igen sok nedvességet tartalmaz, sokfelé telített, miután szeptember utolsó hete óta gyakoriak az esők. A havi csapadékösszeg országszerte meghaladta a sokéves átlagot. Többnyire 80-130 mm közötti mennyiség volt jellemző az országban, ennél kevesebb, 50-80 mm az Alföld délnyugati és keleti, északkeleti tájain hullott, de az Északi-középhegység térségében helyenként 140-180 mm esett. Az északi és nyugati országrészben már a hónap közepére telítődött a talajok felső egy méteres rétege nedvességgel, a felszín pedig országszerte rendkívül sárossá vált, helyenként állt a víz a földeken (ami sok helyen sajnos magyarázható a talajok rossz állapotával is).

 

 

Növényvédelem

Mindezek miatt félbe maradt a kukorica betakarítása, az őszi búza vetése, s csak a hónap utolsó hetében lehetett folytatni a munkákat. A kukorica betakarítása és az őszi kalászosok vetése aztán folytatódhatott, de a gyakran csapadékos idő miatt továbbra is nagy a sár – jelentette az OMSZ. Az enyhe időben szépen nő a már elvetett árpa és búza, többnyire 1-3 levelesek az állományok. Főként az északkeleti országrészben azonban, ahol a sok csapadék hatására foltokban víz borítja a talajt, hiányos a kelés. A szeptemberi szárazságban még egyenetlenül, gyengén kelt repce sokat fejlődött az elmúlt hetekben, jellemzően 6-8 leveles állapotban van. A csapadékos, enyhe idő természetesen a növényvédelmet is próbálja, hiszen a gyomok fejlődésére is kedvezően hatottak a körülmények. Az enyhe jelző olyannyira igaz, hogy a hőmérséklet több – helyenként 4-6 – fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult a délnyugati 20 fok is volt.

 

 

Alakít a hideg

Most hűvösebbre fordul az idő, gyakran lesz párás, ködös az idő. Péntektől több fokkal hidegebb, száraz levegő árasztja el a Kárpát-medencét: száraz lesz és erősen lehűl a levegő, többfelé gyenge fagyok is várhatók, a fagyzugos területeken -3, -4 fok is lehet. Szombattól egy anticiklon középpontja húzódik fölénk, a hétvégén és a jövő hét első felében ez alakítja majd időjárásunkat. Az ország nagy részén borult, párás, helyenként tartósan ködös időre lehet számítani, de emellett néhol előbukkanhat a nap is. Számottevő csapadék nem lesz. A jövő hét elejétől 0 és +5 fok közötti minimumok várhatók, de a napos tájakon a héten 13-14 fokig is melegedhet a levegő.