fbpx

Átszervezés a versenyképesség növelésére

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 26.

Erősödik a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) integrációjával, és így még magasabb színvonalon válik képessé a magyar agrárgazdaság versenyképességének növelésére.

A magyar mezőgazdaság a nemzetgazdaság hajtómotorja, amelyhez elengedhetetlen a jól szervezett szakmai bázis. Ennek érdekében átszervezték és hatékonyabbá tették a mezőgazdaság fejlődéséhez fontos háttérintézményi rendszert, ismertette egy sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter.

A kutatóintézet május elsejei integrációjával az agrárkutatási központ még erősebbé vált, tovább fejlődött a meglévő kutatóintézeti rendszer, egy koncentrált, dinamikus hálózat jött létre, olvasható az Agrárium Blog hírében. Az intézményben az eddiginél átláthatóbb, költséghatékonyabb és szervezettebb szakmai munka folyik, emellett kiemelt helyet tölt be a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) végrehajtásához kapcsolódó stratégiai tervezésben.

A magyar mezőgazdaság óriási fejlődésen megy át. A következő években legalább 1000 milliárd forinttal lehet megnövelni az ágazat jelenleg 2750 milliárd forintos termelési értékét, tájékoztatott Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója. A növekedés azonban kizárólag a gyakorlati agrárkutatás és innovatív eredmények alkalmazásával lehetséges.

A kérdésre válaszolva a főigazgató elmondta, hogy a NAIK rendszerében jelenleg 200 kutatási projekt van folyamatban. Évente mintegy 10 milliárd forintot fordítanak agrárkutatásra, aminek közel 60 százalékát az állami költségvetésből, a fennmaradó részt pedig uniós forrásokból, valamint szolgáltatási bevételekből finanszírozzák.