fbpx

Az antibiotikum- és ZnO-mentes malacfelnevelés alternatív megoldása

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 18.

Az állatgyógyászatban régóta igen nagy mennyiségben használnak antibiotikumokat, ezeket korábban hozamfokozóként is alkalmazták.

Első lépcsőben jogszabállyal betiltották a hozamfokozás indikációját – Regulation (EC) No 1831/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September, 2003 –, manapság pedig a prudens (csak akkor, amikor szükséges, és csak annyit, amennyit szükséges) antibiotikumhasználat javasolt. Utóbbinak hátterében elsősorban az áll, hogy a túlzott antibiotikumfelhasználás olyan nagymértékű rezisztencia kialakulását vonta maga után, ami nemcsak az állatgyógyászat, hanem már a humángyógyászat számára is kockázatot jelent. Ezen túlmenően megváltoztak a fogyasztók igényei is: egyre többen szeretnének olyan állati eredetű élelmiszert vásárolni, ami pl. GMO-mentes és/vagy antibiotikummentes felnevelésű állományból származik.


Digestarom DC

A legtöbb sertéstelepen gondot okoz a választott malacok E. coli okozta hasmenéses kórképének megjelenése, ami a klinikai tüneteken túl elhullásokhoz vezet. Az ebből származó kiesések végső soron a telep számára gazdasági kárt jelentenek, hiszen az állomány így nem tudja teljes mértékben a genetikai teljesítményét realizálni, és ez rontani fogja a jövedelmezőséget. A sertéstelepek a fenti probléma megelőzésére a prestarter takarmányban ZnO-t és kolisztin-szulfátot tartalmazó készítményeket, a starter takarmányban pedig már talán csak ZnO-t használnak. A ZnO 2022 júniusát követően állatgyógyászati termékként már nem kaphat forgalombahozatali engedélyt. Ezek a tények arra ösztönzik a telepeket, hogy sem ZnO-t, sem kolisztin-szulfátot tartalmazó szereket ne használjanak a választási E. coli megelőzésére, hanem próbáljanak valamilyen alternatív megoldást találni. Az alternatív megoldások egyik legnagyszerűbb kombinációját tudja a BIOMIN nyújtani két termékének felhasználásával. Az egyik termék a Biotronic® Top3, amely 3 hatóanyagával biztosítja a Gram-negatív baktériumok kontrollját. A termékben lévő Permeabilizáló Komplex megbontja a Gram-negatívok (E. coli, Szalmonella stb.) igen ellenálló lipopoliszacharid sejtfalát, így szabad utat biztosít a szerves sav komplex (hangyasav, ecetsav, propionsav) akár már disszociált formájának is a baktériumsejtbe jutásához, ami baktericid hatást eredményez.

A bakteriosztatikus hatást a termékben lévő fahéj-aldehid biztosítja, azáltal, hogy a baktériumok kettéosztódása során létrejövő magorsófonalak képződését gátolja, így a baktériumsejtek hosszú láncokat alkotva hatástalanok lesznek az emésztőrendszerben. A másik termék, a Digestarom®DC Xcel egy olyan komplex növényi kiegészítő (biológiai funkcióval rendelkező anyagok keveréke: esszenciális olajok, gyógynövények, fűszerek és növényi kivonatok), amely hozzájárul a bélrendszer egészséges fejlődéséhez és a stabil bélflóra kialakulásához, a Gram-pozitív baktériumok gátlásával együtt, ugyanakkor genetikai kifejeződés szintjén csökkenti a gyulladásos folyamatokat az emésztőrendszerben. A termék segíti a takarmányfelvételt, javítja az emésztőenzimek termelődését, és segíti a tápanyagok jobb felszívódását, ezzel nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a malacok teljesítménye (takarmányfelvétel, ADG, FCR) az adott fajtára genetikailag jellemző maximális teljesítményt nyújtsa.

A BIOMIN által javasolt két termék kombinációját (Biotronic® Top3 2 kg/t és Digestarom® DC Xcel 150 g/t adagban) először egy kétszáz kocás Danbred fajtájú sertéstelepen próbálták ki prestarter és starter takarmányokba keverve, úgy, hogy eközben a sertéstelep sem kolisztin-szulfátot, sem pedig ZnO-t nem használt. A malacok napi testtömeg-gyarapodása 15 g-mal emelkedett, és a takarmányértékesítés 1,4-ről 1,32-ra javult. A legszembetűnőbb azonban az elhullási paraméterek javulása volt, mely drasztikusan, 1,79%-ra csökkent a kontroll csoport 7,14%-os értékéhez képest. Ezt követően került sor egy szintén Danbred fajtájú, nagyüzemi (1500 kocás) sertéstelepen 10.000 malac vizsgálatára, amit szintén a BIOMIN által javasolt kombinációval hajtottak végre. Ebben az esetben az elhullások mértéke már csak 0,74% volt. Megjegyezendő, hogy a termékek árát mindkét esetben már a gyarapodás és a fajlag javulása is fedezte, az elhullás javulása már mind plusz nyereségnek számít.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a jogszabályok által előírt kötelezettségek (prudens antibiotikumhasználat és ZnO nélküli takarmányozás) alternatív módszerekkel megoldhatók úgy, hogy a malacok teljesítménye az elvárt szintet hozza, a kieséseket jelentő elhullások nagymértékben csökkenthetők, így a telep jövedelmezősége nagymértékben javul. A BIOMIN által javasolt termékek – a Biotronic® Top3 és a Digestarom® DC Xcel kombinációja ebben tud hathatós segítséget nyújtani a sertéstartóknak.

 

Dr. Várnagy Ákos
Key Account Manager
BIOMIN Magyarország Kft.