Támogatást kapnak a mangalicatenyésztők

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 21.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 110 millió forinttal támogatja a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületét (MOE) – közölte Horváth István, sertésstratégiáért felelős miniszteri biztos szombaton a debreceni Farmer Expón tartott sajtótájékoztatóján.

A Magyarországon tenyésztett három mangalicafajta génmegőrzésében komoly lehetőségek rejlenek: fajtánként 15-15 ezer, összesen 45 ezer koca tenyésztésére lehetne igénybe venni európai uniós támogatást, de jelenleg összesen csupán 10 ezer mangalica koca van az országban – tette hozzá az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

Horváth István szerint a támogatást termékfejlesztésre, minőségbiztosításra, a fajta megismertetésére, a genetikai háttér szélesítésére használhatják a gazdák.

 

 

Támogatást kapnak a mangalicatenyésztők

 

Tóth Péter, a MOE elnöke elmondta, hogy Magyarországon jelenleg évente 60 ezer mangalicát vágnak le, de ennek csak harmadát a vágóhidakon, a többit házi vágáson értékesítik.

Emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás idejére csaknem kipusztult a magyar mangalica állomány. 1991-ben mindössze 200 tenyészállat volt az országban, a mostani 10 ezer mangalica koca nagy része szőke fajta, lényeges kevesebb a vörös és a fecskehasú.

A mangalica tenyésztésben lényeges változásnak nevezte, hogy míg korábban szinte kizárólag zsírjáért tenyésztették a mangalicát, az elmúlt 20 évben megnőtt a jelentősége a minőségi hústermelésnek is.

A mangalica jelentősége nem alternatíva a nagyüzemi sertéstenyésztésnek, de mellette prémiumterméket jelent – tette hozzá a szakember.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón a fajta védelmének fontosságát hangsúlyozta. Nagy kihívásnak nevezte, hogyan tudják a mangalica termékek skáláját bővíteni a jövőben.

A Farmer Expo nyitónapján a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával szakmai konferenciát is rendeztek a mangalica tenyésztés időszerű kérdéseiről. Vasárnap folytatódik a sertésstratégia megvalósítását segítő konferenciasorozat.

A Piaci lehetőségek és piaci környezet a magyarországi sertéstenyésztés előtt című konferencián egyebek mellett arról cserélnek véleményt a szakemberek, milyen piaci körülmények között lehet a jelenleg 140-150 ezer kocán alapuló 3 milliós sertésszámot 2020-ig megduplázni – jelezte Horváth István, sertésstratégiáért felelős miniszteri biztos, a tanácskozás egyik előadója.

 

MTI 2013. augusztus 17.