fbpx

AZ ÉV AGRÁREMBERE 2017. KERTÉSZET

Írta: - 2018 január 08.

 

Csizmadia György

A kertészmérnök, valamint növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakmérnöki végzettségű Csizmadia György Fejér megyében, Nagyvenyimben él. Nem unatkozó típus, három munkakörben dolgozik egyszerre: főállásban a Fruitmarketing Kft.-nél van, emellett tevékenykedik a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetében, valamint 1999-től a Venyim Gyümölcse Kertészetet működteti egyéni vállalkozóként. Kiskora óta lételeme a gazdálkodás és a kertészet. 25 hektáros területének felét feketebodza-ültetvény teszi ki, amely mellett intenzív alma- és cseresznyetermesztést folytat, illetve szamócát és zöldséget is termel. Kertészetben nemcsak egészséges hazai élelmiszert termel, hanem munkát biztosít a helyben élőknek, kikapcsolódást a városiaknak, és védi a környezetet. A mostanság jellemző hektikus időjárás következtében fontosnak tartja az optimista gondolkodást, és a szakmai tapasztalatok megosztását másokkal. Úgy véli, hibákból és másoktól tanul az ember. Ezért is hozta létre a kerteszportal.hu weboldalt.

Helyi önkormányzati képviselőként három cikluson keresztül vett részt a döntéshozásban, emellett számos szakmai szervezetben (Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület, Gyümölcstermesztők Szövetsége, Tész-Ész Nonprofit Kft.) vezető tisztséget tölt be, és alelnökként a FruitVeb Zöldség Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezetben is tevékenykedett. 2013 óta a NAK Gyümölcs albizottságának tagja, a megyei kertészeti osztály vezetője.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Gere Zsolt

A Gere családban több generáción át tudnak kimutatni borász ősöket, így Gere Zsolt, mióta eszét tudja, nem volt kérdés számára, hogy életét a szőlő és a bor szeretete teszi majd ki. Borász technikusként végzett, majd édesapja balesetét követően átvette a stafétát. Eleinte csak a borkészítést irányította, idővel a cég összes munkafolyamatából kivette részét. A pincészet első saját palackozású bora 1988-ban került forgalomba. Napjainkban a család birtoka eléri a 40 hektárt, amit további 25 hektárról integrált szőlőterméssel egészítenek ki. Életszemléletét és borkészítési stílusát egyaránt a természetességre való törekvés és a fenntarthatóság jellemzik. Fontosnak tartja a kárpát-medencei fajták kiemelését a termékpalettából. Számos alkalommal meghívják borbírálónak hazai és külföldi versenyekre egyaránt.

Számos szakmai rendezvényen prezentál, tudását szívesen megosztja másokkal, emellett diákokat is fogad nyári szakmai gyakorlatra. Aktívan kiveszi részét a Villányi Bormarketing Műhely munkájából, 2012 óta a Villányi Borrend nagymestere. A szakmai munka mellett az önkormányzat helyi Településfejlesztési Bizottságának tagja, így más területen is hozzájárul a közösség és Villány fejlődéséhez. A fentiek mellett fontosnak tartja az egészség megőrzésének propagálását, és különféle sportokat is támogat.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS

Mutsy Árpád

Mutsy Árpád Magyarország legnagyobb gombatermesztő vállalkozásának, a Bio-Fungi Kft.-nek alapítója és tulajdonos-ügyvezetője, ahol gombakomposzt- és alapanyag-előállítás, valamint friss gomba termesztése zajlik. Jelenleg 55 hőkezelőben heti 2400 tonna csiperkegomba-komposzttal és 300 tonna laskaalapanyaggal látják el Magyarország és további 10 ország gombatermelőit, valamint heti 115 tonna gombát forgalmaznak itthon és a környező országokban, ezzel a régióban abszolút piacvezetők. Az innováció és fejlődés a cég egyik fő mozgatórugója, a növekedés, beruházás és piacbővítés folyamatos. A 100%-ban magyar tulajdonú középvállalkozás jelenleg 250 főt foglalkoztat, a környék egyik legjelentősebb munkaadója.

Igen fontos számukra a hazai gombafogyasztás növelése, amelyhez honlapjaikkal, receptfüzetekkel, kóstoltatásokkal, terméktámogatásokkal, valamint IskolaGomba Programjukkal járulnak hozzá. Egy nemes cél mellett is letette voksát a Kft: 2012-ben indította el „Go Pink!” kampányát, amely a megfelelő szűrővizsgálatok és a mellrák megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. A cég minden októberben rózsaszín tálcában szállítja gombatermékeit, és a termékek eladásából származó bevétel egy részével támogatja a mellrák elleni küzdelmet.

Szavazás:
http://azevagrarembere.pgtb.me/0FVX3K/ns8NS