fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Fiatal gazda Beleznayné Gyöngy Fruzsina

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 10.

Gyermekként nagymamája veteményeskertjében leste el a zöldségtermesztés fortélyait Beleznayné Gyöngy Fruzsina, azonban még az érettségi évében sem gondolta, hogy kertész­mérnökké válik: az út odáig a virágkötő szakiskolán keresztül vezetett.

2009-ben végzett kertészmérnökként a Buda pesti Corvinus Egyetem ökológiai gazdálkodás szakirányán. Ezután 7 éven át az Egyetem Kísérleti Üzemének az Ökológiai gazdálkodás ágazatában dolgozott, ahol megannyi tapasztalatot szerzett. Mestere Cseperkálóné Mirek Barbara, az akkori ágazatvezető volt. Két évig az Ökológiai gazdálkodás ágazatot vezette, 2017-től viszont a gyógynövény ágazat csapatát erősíti.

Néhány évvel ezelőtt saját biogazdaságot is indított Gyöngyszem Biogazdaság néven, ami kezdetben kizárólag bio zöldség- és fűszernövény palántaneveléssel foglalkozott. 2018-tól az ÖMKI-vel együttműködve bio tájfajta paradicsompalántákat is előállít, jövőre pedig már zöldségtermesztéssel is foglalkozik a Gyöngyszem Biogazdaság.

Az Ökológiai ágazatban eltöltött évek alatt Fruzsina számos óvodás és kisiskolás csoportnak mutatta be a kertészetet. A nem értékesített palántákat minden évben jótékony célra ajánlja fel: olyan szervezeteknek adományozza, akik mélyszegénységben élő családokat segítenek. Idén a Szent István Egyetem Ökológiai gazdálkodás ágazata is kapott a palántákból. Rendszeresen segíti a beteg gyermekeket támogató alapítványokat is.