fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Jövő agrárszakembere Szabó Péter

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 13.

A keszthelyi Pannon Egyetemen szerzett okleveles vidékfejlesztő agrármérnök diplomát Szabó Péter, aki jelenleg doktorjelöltként készül a fokozatszerzésre. Talajnélküli szőlő szaporítóanyag előállítási technológia fejlesztésén dolgozik abban reménykedve, hogy munkásságának gyümölcse szabadalommá minősül.

A Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékén dolgozik egyetemi oktatóként és kutatóként, ahol szőlészettel, borászattal és agrárökonómiával foglalkozik. A Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, valamint a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Testületének és a Hungarikum Bizottság Agrár- és Élelmiszergazdasági Szakbizottságának tagja. Emellett volt a Fiatal Kutatók Európai Tanácsának Igazgatótanácsi tagja is. Borászati tevékenységet is végez a muravidéki Lendván.

Számos innovatív projektet indít szőlőtermesztés témakörben, ami során a fő hangsúlyt a környezetkímélő technológiákra, a mesterséges intelligenciára és a digitalizációra helyezi: mindezt eddig megjelent kettő könyve is segíti.

Több nagyszabású agrárszakmai rendezvény megszervezése is fűződik Péter nevéhez, aki 2019-ben megalapította a DOSZFESZT-et, a fiatal értelmiségi réteg szabadegyetemét. Az egyetemen a Nagyváthy János Szakkollégium oktatói koordinátora, ahol célja olyan szakmai elit képzése, akik magas szakmai, erkölcsi és műveltségi mércét állítanak maguk elé, ezzel is erősítve szakmájuk hírnevét.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT