fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Szántóföldi növénytermesztés Mocz András

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 16.

Mocz András erdőmérnök gyermekkorát Hegyfalun töltötte. Sárváron erdészgyakornok, majd Kaszóban fahasználati osztályvezető, s 2 év múlva már erdészeti igazgató. Jelenleg a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. egyik tulajdonosa.

Nagyatádon él feleségével és három fiúgyermekével. Az erdőterületek mellett szántó- és legelőterületeket is vásárolt, s 300 hektáron termel gabonaféléket, olajos magvúakat és kukoricát. A jövő kihívása számára a csicsóka termesztése és hasznosítása.

Évente 3-5 millió csemetét termelnek, aminek jelentős részét erdőtelepítésre használják. Az elmúlt 20 évben hazánk egyik legnagyobb erdőtelepítője. A nevéhez köthető több mint 4500 hektár új erdő tervezése, s több mint 2000 hektár erdő telepítése, de erdei iskolát is működtet. Munkáját a Somogyszobi kincses erdő című film is bemutatja. Évtizedek óta szakmai rendezvények szervezője és előadója, gyakran publikál is. Három ciklusban a MEGOSZ alelnöke, jelenleg pedig elnöke. Legfontosabb feladatának tartja a magánerdők működőképességének biztosítását. Korábban az OEE magánerdőgazdálkodásért felelős alelnökeként a szektorok közötti együttműködés megteremtését, és a teljes erdészeti ágazat képviseletét vállalta fel a magánerdők prioritásával. A NAK somogyi szervezetének alelnöke, s a helyi Leader elnökségi tagja.

Több alapítvány kurátoraként lehetősége nyílik az alapítványok céljait támogatni. Mocz András a Pro Silva Hungáriae Díj birtokosa és Somogyszob díszpolgára.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT