Az „Év Traktora 2019” címek nyertesei

Borítókép

Az „Év Traktora” (Tractor of the Year ®, TOTY) nemzetközi díjat 22. alkalommal ítélték oda a legjobbaknak. Az olasz Trattori mezőgazdasági magazin kezdeményezésére alapított díjra olyan Európában gyártott traktorokkal lehet pályázni, amelyek részben vagy teljesen új fejlesztésűek, egy évnél nem régebbi kiemelkedő konstrukciós elemeket tartalmaznak.

A „Tractor of the Year” díj odaítélését a Trelleborg – mezőgazdasági gumiabroncsok gyártásáról ismert nagyvállalat – közreműködésével bonyolították le, és az átadásra a bolognai EIMA 2018 kiállításon november 7-én került sor. A benevezett traktorokból az elnök és a 25 fős zsűri a TOTY előírásainak megfelelően választotta ki a részletes megméretésben résztvevő 10 típust, a finalisták közé. A nemzetközi zsűri tagjait a résztvevő országok agrárgépesítésével foglalkozó szaklapok delegálták. Magyar részről Dr. HajdúJózsef, a Mezőgazdasági Technika tudományos, műszaki szaklap munkatársa vett részt az értékelőmunkában. A zsűritagok pontozással értékelték az egyes traktorokat, elsősorban a motorikus tulajdonságokat, a sebességváltót, a hidraulikus jellemzőket, a fedélzeti elektronikát, a vezetőfülke kialakítását, a kezelést és komfortot, az opcionális választási lehetőségeket, az egyedi innovációkat és a küllemet, a formát, a dizájnt.

„Tractor of the Year 2019” (2019. év traktora) cím nyertese a Case IH Maxxum 145 ActiveDrive 8

A „Tractor of the Year” kategóriában szabadon indulhatót minden olyan szántóföldi traktor, amely szeptemberben gyártásban volt. A három finalista közül ebben a kategóriában a legtöbb pontszámot Case IH Maxxum 145 ActiveDrive 8 csúcstechnológiájú, univerzális, öszszkerékhajtású traktor kapta (1. kép). A traktor erőforrása 4,485 literes, 4 hengeres, 16 szelepes, soros henger elrendezésű FTP dízelmotor, amelynek maximális teljesítménye a Power Management alkalmazása esetén 129 kW (175 LE) és tartós teljesítménye 107 kW (145 LE), 1800-1900 fordulatszám mellett. Ez a dízelmotor Common Rail hajtóanyag-ellátó rendszerrel, wastegate szabályozású turbófeltöltővel és Hi-eSCR2 kipufogógáz utókezelő berendezéssel a Tier 4F, illetve a Stage IV környezetszennyeződési előírást teljesíti.


1. kép. „Tractor of the Year 2019” és a „Best Design Tractor of the Year 2019” címek nyertese a Case IH Maxxum 145 ActiveDrive 8 traktor (forrás: www.caseih.com)

Az ActiveDrive 8 mechanikus sebességváltó, háromcsoportos nyolc fokozatú Semi Powershift (terhelés alatt kapcsolható), automatikus funkciókkal ellátott váltómű, elektrohidraulikus irányváltóval, amely előre/hátra 24 sebesség fokozattal rendelkezik. A sebességváltó, valamint számos egyéb traktor működési funkciója vezérelhető a Multicontroller karfán és a joystickon keresztül.

A hátsó TLT hajtás 540/540E/1000/1000E 1/min fordulatszámú, az opcióként rendelhető első TLT hajtás fordulatszáma 1000 1/min. A traktor haladási sebessége 2,52-53 km/h. A Case IH Maxxum 145 traktor nagyteljesítményű nyomás-áramlási mennyiség kompenzáló hidraulikarendszere hátul 4, elöl 3, kihelyezett elektromos kapcsolású munkahenger csatlakozással rendelkezik. A hátsó három-pont emelőszerkezet 7800 kg, az első 3100 kg emelőképességű. A traktoros kényelmét szolgálja a komfortos klimatizált vezetőfülke, a rugózott első tengely, a széleskörű fedélzeti elektronikák.

„Best Utility Tractor of the Year 2019” (2019. év legjobb mindenes traktora) cím nyertese a Fendt 313 Vario

A legjobb mindenestraktor-kategóriában azok az univerzális traktorok indulhattak, amelyek motorja maximum 4 hengeres kivitelű, a maximális üzemi tömegük 8900 kg-nál nem több, és már szeptemberben gyártásban voltak.

A kategória 4 finalist traktora közül ebben az évben a „Best Utility Tractor of the Year 2019” megtisztelő címet a Fendt 313 Vario típusjelzésű összkerékhajtású traktor nyerte el (2. kép). A traktor AgroPower 44 AWF típusjelzésű, 4,4 literes, négyhengeres, 16 szelepes, Common Rail befecskendezésű, wastegate szabályozású turbófeltöltős dízelmotorja, maximálisan 105 kW (142 LE) teljesítményt nyújt 2100 1/min fordulatszámon és 596 Nm maximális nyomatékot szolgáltat alacsony 1550 1/min fordulatszám mellett. A szelektív katalitikus redukciós (SCR-AdBlue), a dízeloxidációs (DOC) és a kipufogógáz-visszavezetéses (AGRex) rendszerrel a motor teljesíti a Tier 4F, illetve a Stage IV előírást.

2. kép. „Best Utility Tractor of the Year 2019” cím nyertese a Fendt 313 Vario traktor (forrás: www.fendt.com)

A fokozat nélküli Vario sebességváltó és a Tractor Management System (TMS) optimális sebességmegválasztást tesz lehetővé 0,02-4,0 km/h közötti tartományban. A traktor elektronikus vezérlésű erős hidraulikával, TLT hajtással, hátul és elöl három-pont emelőszerkezettel, rugózott első tengellyel, komfortos vezetőfülkével, számos elektronikus opcióval és egyszerű kezelhetőséggel rendelkezik.

„Best of Specialized Tractor of the Year 2019” (2019 év speciális traktorjának legjobbja) cím nyertese Same Frutteto CVT 115 S

Az év speciális traktora kategóriában azok vetélkedhettek, amelyek szőlőültetvényekben, gyümölcsösökben, lejtős területeken vagy hegyvidékeken végzendő munkákhoz készültek. A három finalist jelöltből a zsűri legmagasabb pontszámot a Same Frutteto CVT 115 S traktornak adta (3. kép).


3. kép. „Best of Specialized Tractor of the Year 2019” cím nyertese a Same Frutteto CVT 115 S traktor (forrás: www.same-tractors.com)

A traktor összkerékhajtásával, rugózott első és hátsókerék-felfüggesztésével a CVT fokozatmentes sebességváltóval, terhelésérzékelő nagy teljesítményű hidraulikus rendszerével, a MaxCom kezelő konzollal, a kényelmes minden igényt kielégítő rugózott vezetőfülkével ideálisan alkalmazható az intenzív gyümölcs- és szőlőültetvényeken.

A traktor SDF által gyártott Farmotion dízelmotorja négyhengeres, 3849 cm3 lökettérfogatú, 16 szelepes, 2000 bar nyomású Common Rail befecskendező rendszerű, turbófeltöltős. A motor maximális teljesítménye 83 kW (113 LE), 2200 1/min fordulatszámon és 435 Nm nyomatékot szolgáltat 1600 1/min fordulatszám mellett. A kipufogógáz-utókezelő rendszere csak dízeloxidációs katalizátort (DOC) és részecskeszűrőt (DPF) tartalmaz, amellyel a dízelmotor a Stage IIIB levegőtisztasági előírást teljesíti.

A fokozat nélküli CVT sebességváltó SDF gyártmányú, és két fokozatban 0-40 km/h haladási sebességet biztosit a traktornak. A 100 lit./min teljesítményű hidraulikaszivattyú biztonságosan szolgálja ki a 2600 kg emelőképességű hátsó és az 1500 kg terhelhetőségű első emelőszerkezetet. A külső hidraulikus csatlakozók száma 5 és 10 között választható meg. Az új tetőmodul légkondicionáló berendezéssel és levegőszűrő rendszerrel rendelkezik.

„Best Design Tractor of the Year 2019” (2019 év legszebb traktora) cím nyertese is a Case IH Maxxum 145 ActiveDrive 8

A legszebb traktort a 10 finalist résztvevők közül választotta ki a zsűri és ezt a díjat is a Case IH Maxxum 145 ActiveDrive 8 traktornak ítélték oda. A dizájn megítélésénél nemcsak a külcsínt, hanem a szerkezeti részek formai és tartalmi egységét is megítélték.

Dr. Varga Vilmos

SZIE Gépészmérnöki Kar, Járműtechnika Tanszék

Tartalom közti banner a cikk végére
no