fbpx

Az „Év Traktora 2020” címek nyertesei

Írta: Szerkesztőség - 2019 december 12.

Az „Év Traktora” (Tractor of the Year®) nemzetközi díjat 23. alkalommal ítélték oda a legjobbaknak. Az olasz Trattori mezőgazdasági magazin kezdeményezésére alapított díjakat idén az Agritechnica kiállítás nyitónapján, 2019. november10-én adták át Hannoverben.

A benevezett traktorok elbírálását – a Trelleborg gumiabroncsgyár közreműködésével – mezőgazdaság gépesítésével foglalkozó lapok szakembereiből álló nemzetközi 25 fős zsűri végezte. A hazai Mezőgazdasági Technika szaklap részéről Dr. Hajdú József vett részt az értékelőmunkában. A traktorok közül az értékelő előírásoknak megfelelően választották ki a kategóriák kiválóságait a finalistákat, amelyek közül a részletes pontozásos megméretésben dőlt el a megtisztelő díj elnyerése. Ebben az évben új kategóriát vezettek be: „Fenntarthatósági díj” (Sustainable TOTY), általánosságban elmondható, hogy ez az elismerés nem a leginkább „zöld traktornak” járó díj. Valóban annak a traktornak az elismerése, amely az új és a jövőbeli technológiák meg valósításában eredményesen részt tud venni.

„Tractor of the Year 2020” (2020. év traktora) cím nyertese a Fendt 942 Vario

A kategória döntősei Case IH Magnum 380 CVX Drive, Claas Axion 960 Terra Trac, Fendt 942 Vario; McCormick X7.624 VT Drive és a Valtra N 154e Versu volt. A győztes Fendt 942 Vario traktor a megújult 900 széria legerősebb tagja (1. kép). A traktor MAN D1556 típusjelzésű hathengeres dízelmotorja, 9,0 literes, amelynek névleges teljesítménye 305 kW/415 LE, 1700 min-1 fordulatszámon és forgatónyomatéka 1970 Nm, 1500-1100 min-1 fordulatszám tartományban.

A motor kipufogógáz-visszavezetés (EGR) nélkül, dízeloxidációs katalizátorral (DOC) és az új szelektív katalitikus redukciós (SCR) berendezéssel teljesíti a Stage V emissziós értékeket.

1. kép. „Tractor of the Year 2020” cím nyertese a Fendt 942 Vario (forrás: https://tractoroftheyear.org > winners)

A 900 Vario új generációja a magasabb modellcsaládban bizonyított VarioDrive fokozatmentes sebességváltót használja. A traktor haladási sebességet szabályozó TIM rendszerrel rendelkezik, maximális sebessége 60 km/h. A tovább fejlesztett első híd független kerék-felfüggesztésű és hidropneumatikus rugózású. Az új tengelycsonkkormányzással 10%-kal kisebb minimális fordulási sugár érhető el. A táblavégi forduló tevékenységei automatikusan végre hajtódnak az AUTO-VariotronicTI és a Vario Guide automatikák egyidejű használatával. Innovatív hidraulikus rendszere két különálló, nagy áramlású áramkört tartalmaz, a szivattyúk szállító képessége 220 és 210 l/min.

A traktor egy új „Fendt Life Cab” klimatizált, rugózott vezetőfülkét kapott. Rendelkezik Fendt Connect központi telemetria rendszerrel, amely az üzemi adatokat elemzi s karbantartja. A gépkezelő számára rendelkezésre áll a Smart Connect-szolgáltatás is, amely lehetővé teszi több funkció teljes távvezérlését, a belső wifin és a gépkezelő iPadjén keresztül.

„Best Utility Tractor of the Year 2020” (2020. év legjobb mindenes traktora) cím nyertese a Fendt 314 Vario Profi+

A kategória mostani finalistái a Fendt 314 Vario Profi+, Kubota M4072, New Holland T 5.140 Dynamic Command, Steyr 4130 Expert CVT, Valtra A 114 HiTech 4 típusjelzésű traktorok voltak. A díjnyertes Fendt 314 Vario Profi+(2. kép), a legerősebb és leggazdagabb felszereltségű változata a Fendt 300 traktor szériának. Ez a traktort röviden úgy jellemezhető, hogy erős, könnyű és intelligens: 4,4 l-es, négyhengeres, turbófeltöltős dízelmotorja, a DP-vel maximálisan 112 kW/152 LE teljesítményt nyújt 2100 1/min fordulatszámon és 650 Nm maximális nyomatékot szolgáltat alacsony 1550 1/min fordulatszám mellett. A kipufogógáz-visszavezetéses (AGRex), valamint dízeloxidációs (DOC) és szelektív katalitikus redukciós (SCR) katalizátoros rendszerrel a motor teljesíti a Stage V előírást. A fokozat nélküli Vario sebességváltóval a haladási sebesség 0,02-40 km/h között választatható.

2. kép. „Best Utility Tractor of the Year 2020” cím nyertese a Fendt 314 Vario Profi+ (forrás: https://tractoroftheyear.org > winners)

3. kép. „Best of Specialized Tractor of the Year 2020” cím nyertese a New Holland T 4.110 N (forrás: https://tractoroftheyear.org > winners)

A traktornak elektronikus vezérlésű erős hidraulikája, elöl-hátul TLT hajtása, három-pont emelőszerkezete, rugózott első tengelye, komfortos klimatizált, rugózott vezetőfülkéje van. A mindöszszesen 5010 kg tömegű traktor, a 33 kg/LE értékével könnyű építésű.

Az intelligens traktor testre szabható kezelőszervekkel, 12”-os terminállal, asszisztenciarendszerekkel (Fendt Guide Contour Assistant, a SectionControl, VariableRateControl) rendelkezik. Elsőkén elérhető a FendtONE (teljes körű és innovatív működési filozófia), amelynek segítségével adatmegosztás és feladat megtervezés hozható létre.

„Best of Specialized Tractor of the Year 2020” (2020 év legjobb speciális traktora) cím nyertese a New Holland T 4.110 N

A kategória döntősei Carraro Tractors V 75, Massey Ferguson 3709 Alpine, New Holland T 4.110 N, Same Frutteto 100 ActiveSteer voltak. A nyertes New Holland T 4.110 N összkerékhajtású, tengelycsonk kormányzású traktor (3. kép) a tovább fejlesztett T4 V/N/F széria legerősebb és közepes nyomtávolságú tagja. FPT 3,4 literes, négyhengeres, turbófeltöltős dízelmotorja maximálisa 79 kW/107 LE teljesítményű, 2300 1/min fordulatszámon. A jól felszerelt, kompakt, gazdaságosan üzemeltethető 1.251 mm nyomtávú gép tömege 2.852 kg. A traktor kiemelkedő megoldása az elő tengely „Terraglide” felfüggesztési kialakítása. A kezelő beállíthatja a rugózás magasságát és merevségét a talajviszonyoknak megfelelően. A traktorhoz Trelleborg PneuTrac gumiabroncsok is alkalmazhatók.

„Sustainable TOTY 2020” (Fenntarthatósági díj 2020) nyertes a New Holland Methane Power traktor

Az új kategória finalistái Fendt e100, New Holland Methane Power, és a Rigitrac SKE 50 traktorok voltak. A zsűri legtöbb pontszámmal a futurisztikus megjelenésű, metánhajtású New Holland Methane Power traktort választotta nyertesnek (4. kép). Ez a traktor valósággá teszi a virtuális jövő elképzelését. Motorja hathengeres, FPT NEF6 metángázmotor, amely 133 kW/180 LE teljesítményt és 740 Nm nyomatékot szolgáltat. A motor ugyanolyan teljesítményt nyújt, mint a korábban alkalmazott dízelmotor, de üzemeltetési költsége 30%-kal alacsonyabb, 10% kevesebb CO2-ot bocsájt ki, és a kipufogógáz többi károsanyag-emisszióértéke is 80%-kal kisebb, a zajkibocsájtás 3 dBA értékkel alacsonyabb.

4. kép. „Sustainable TOTY 2020” nyertese a New Holland Methane Power (forrás: https://tractoroftheyear.org > winners)

A metánt 200÷250 bar nyomáson szénszálas anyagból készült tartályokban tárolják. A traktor orrában pótsúlyhoz hasonló formában egy nagy gáztartály, míg baloldalán hat darab kisebb gáztartály található. A vezető részére rendelkezésre áll több asszisztenciarendszer, például a robotkormányzáson túl az akadályok felismerése és kikerülésének autonóm vezérlése. A vezető okos-telefonjáról fülkén kívül vezérelheti a munkagép csatlakoztatásához szükséges traktorműködést. A New Holland Methane Power traktor nem csak az üzemanyag felhasználás, hanem az integrált precíziós mezőgazdasági technológiához való illeszkedés területén is újat mutat.

Dr. Varga Vilmos
SZIE Gépészmérnöki Kar, Járműtechnika Tanszék