fbpx

Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika és paradicsom termelőket

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 13.

Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika és paradicsom termelőket

 

A hosszúra nyúló tél sokkal nagyobb fűtés, esetenként világításköltséggel járt. A kedvezőtlen körülmények között a növények sem viselkedtek optimálisan: rossz minőségben, hiányosan kötöttek termést. Ezen kívül a gombás betegségek sokkal nagyobb veszélyt jelentettek.

A hazai termelőket ráadásul a kereskedők olcsó mediterrán importja is hátrányosan érinti, jó hír viszont, hogy a termesztés technológiai színvonala évről-évre nő – hangzott el a Syngenta Kft. és az Árpád Agrár Zrt. május 10-én tartott szentesi rendezvényén.

A profitábilis termesztéshez egyre magasabb színvonalon kell termelni, ez a versenyképesség legfőbb faktora.

A magyarországi termelők európai, észak-afrikai és közel-keleti versenytársak olcsó termékeivel versenyeznek az év jelentős részében.

Egyre több paradicsomtípus jelenik meg a piacokon és a termelésben is, paprikában pedig még nagyobb a változatosság.

Sajnos e növényekben a betegségek, kártevők is igen gyakoriak, amelyekre hatékony, előre meg-tervezett védekezés az ellenszer.

Hazánkban manapság kevesebben foglalkoznak paprika és paradicsom termesztéssel, mint 15-20 évvel ezelőtt.

Hajtatott paradicsom termesztés megközelítőleg 410 hektáron, paprika-termesztés pedig 1000 hektáron zajlik.

A termésátlag változó: paradicsom esetében 10 kilogramm/négyzetmétertől 55 kilogramm/négyzetméterig terjednek a termésátlagok.

 

Paprika esetében ez 10-25 kilogramm/négyzetméterre tehető.

Természetesen a leszüretelt zöldség mennyisége nagyban függ a termesztésmódtól és a termesztés technológiai színvonalától is.

A magyarországi paprikatermelők többsége talajon termel.

A talajos termelés egyik fő ellensége a nagyon gyakori gyökérgubacs-fonálféreg, mely komoly terméskésést okozhat.

A betegségek közül paprikában a bronzfoltosság vírus illetve a különböző mozaik vírusok nehezítik a kertészek dolgát.

 

 

Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika és paradicsom termelőket

 

A legelső védelem a jó klímaszabályozás, illetve a rezisztens fajta választása.

A magyarországi hajtató berendezéseink korszerűsége különböző, a kis légterű berendezésektől a legmodernebb hollandiai mintára épült talaj nélküli, klímaszabályozott berendezésekig.

A magas rezisztenciájú, termőhelyi viszonyoknak megfelelő fajta mellett el kell dönteni a piac irányát, illetve a védekezés módját, amely lehet integrált, biológiai illetve kémiai védelem.

A Syngenta, mint a világ vezető növényvédőszer gyártó és forgalmazó cége kiemelt szerepet biztosít, hogy a zöldségtermelő kertészek meg tudják védeni állományaikat a betegségekkel, kártevőkkel szemben.

A paprikában és paradicsomban is alkalmazható Amistar Top kiemelkedő védelmet ad a lisztharmat betegségek ellen.

Rovarkártevők ellen a levéltetvek, lisztecskék ellen az Actara, Chess, míg gyapottok bagolylepke ellen az Affirm használható.

A Syngenta tavaly bevezetett újdonsága a Voliam Targo, mely magas fokú védelmet biztosít a takácsatkák, tripszek, aknázó legyek illetve a bagolylepkék ellen is.

A vállalat fajtanemesítés terén is élen jár.

Az idei évben vezetik be a Glorieta F1 névre hallgató fehér paprikákat, mely kiemelkedő minősége mellett fonálféreg és paprika enyhelevél foltosság vírussal szemben is ellenálló.

Paradicsomfajták tekintetében egy lisztharmat ellenálló paradicsomot mutatta be, amely magas termésmennyiségével, bogyóminőségével unikum a magyar piacon.

Az Árpád Agrár Zrt.-vel szervezett első szentesi rendezvény célja az volt, hogy ettől az évtől hagyományt teremtve friss információkat osszanak meg a gazdálkodás főszereplőivel a termelés, az értékesítés lehetőségeiről és választ keressenek olyan felmerülő problémákra, mint a klímaváltozás, az új kártevők és kórokozók elleni védekezés.