fbpx

Az ikerkerekes traktorabroncsozás előnyei

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 18.

Az ikerkerekes traktorabroncsozás segítségével az erőgép nagyobb vonóerő-kifejtésre képes, a fajlagos hajtóanyag-fogyasztás mérsékelhető, és a talajkárosodás mértéke jelentősen csökkenthető. Az ikerkerekes abroncsozás elősegíti a kiegyensúlyozott növénynövekedést, ezáltal a terméshozam növekedését is.

A kerekes traktor gumiabroncsozással létesít kapcsolatot a talajjal, az úttal. A gyári OEM (első felszerelésű) traktorgumi-abroncsozás általában nem az optimális felhasználói igényhez igazodik, hanem úgynevezett „standard” vállalatiszabvány-előírásnak megfelelő. A mai traktorok tömegükhöz képest nagy motorteljesítménnyel rendelkeznek, amelyet gyakran nem tudnak kihasználni. A motor leterhelése a traktor haladási sebességének növelésével és/vagy a nagyobb vonóerő kifejtésével érhető el. A legnagyobb haladási sebességet hazánkban a hatósági előírás közúton a 40 km/h értékben korlátozza. A mezőgazdasági munkák során a munkagépre javasolt haladási sebességet nem célszerű túllépni.

A rendelkezésre álló traktor hatékonyságának növelésére – a felhasználó számára a nehéz szántóföldi munkavégzés során – marad a traktor vonóerejének befolyásolása. A vonóerő növelhető a traktor pótsúlyozásával, illetve a jól terhelhető, nagy átmérőjű, széles gumiabroncsozással.

A gazdák számára egyre inkább fontos cél – a vonóerő növelése mellett vagy annak ellenére –, hogy minimalizálják a kerék által keletkező káros talajtömörödést és talajnyírást, amely alapvetően két módon érhető el. Egyrészt alacsony légnyomású gumiabroncs-rendszerek alkalmazásával, másrészt pedig nagy átmérőjű, széles kerekek használatával. A kétféle megoldás természetesen kombinálható is.

Ikerkerekes dupla „standard” abroncsozás

A traktor ikerkerekes (dupla „standard”) abroncsozása (1. kép) abból az elgondolásból született, hogy a nehéz, pótsúlyozott erőgép tömege kedvezőbben oszlik el két kerék felületén, ennek révén a talaj felületi nyomása és a nyommélység kisebb lesz, tehát kevésbé károsodik a talaj. Az eredeti gyári „standard” gumiabroncsozás megduplázása nehéz talajmunkáknál a motorteljesítmény átvitelének hatékonyságát közel 20%-kal növeli, miközben a gázolajfelhasználás akár 12-15%-kal is mérséklődhet a szimpla gumiabroncsozáshoz viszonyítva.

A 300 LE motorteljesítmény feletti traktoroknál – a növény fejlődésének elősegítése érdekében – egyre inkább a talajkárosodás minimalizálásának elérése a cél. Ebben az esetben relatíve kis tömegű, pótsúlyozás nélküli ikerkerekes traktorokat alkalmaznak. A különböző ikerkerekes megoldások eredményessége ezen a területen is igen jelentős. A német Grasdorf GmbH. teljes körű traktorgumi-abroncsozás optimális megvalósításával foglalkozik. A német vállalat szerint a különböző ikerkerekes megoldásokkal elérhető területteljesítmény és változó költségek számszerű adatait (tájékoztatás jelleggel) a 1. ábra mutatja.

1. kép. Ikerkerekes dupla standard abroncsozás, csatos stock ikerfelnivel (forrás: https://www.stocks-ag.co.uk/media-gallery)

Az ikerkerekes felni 10-20 mm vastag acéllemezből készül igen változatos kivitelben. A hagyományos ikerkerekes kialakítás esetén a főkerék felnitárcsájához csőtoldós betét közbeiktatásával többkampós, menetes csatlakozószerkezettel kapcsolódik a külső ikerkerék felnitárcsája (lásd az 1. képen jobbra). A csatlakozószerkezet által kifejtett szorítóhatásra ébredő súrlóerő viszi át a motornyomatékot a külső kerékre. A csatlakozószerkezetek különfélék lehetnek. Előszeretettel a „Stocks” és a „Schaad” rendszereket alkalmazzák a standard ikerkerekes megoldásoknál. Nagyobb kerékerő átvitelére az úgy nevezett csőtoldós megoldás fejlesztették ki, amelynél a traktor főkerekére, az agyra van rácsavarozva egy „csőkuplung”, és ennek külső oldalához kerékcsavarokkal rögzítik a külső felnitárcsát.

1. ábra. Területteljesítmény és változó költségek alakulása különböző ikerabroncsozás esetén (forrás: https://grasdorf-rad.eu/downloads)

A gumiabroncsozás optimális kialakítása az ikerkerekes kialakítás mellett kiterjed a gumiabroncs minőségének (méret, bordázat), az abroncs légnyomásának célszerű megválasztására is. A helyes guminyomás szabályozásával a talajtaposási kár akár 50%-a is megelőzhető.

Ikerkerekes művelő kerékabroncsozás

A sorok közötti munkához keskeny, nagyátmérőjű, úgynevezett művelőkerekeket alkalmaznak. Ebben az esetben ikerkerekes művelő kerékabroncsozás (2. kép) a nagy teljesítményű és nehéz munkagépek használata esetén szükségszerű. A vonóerő növelése és a kerekek alatti talajkárosodás mérséklése mellett az erőgép keresztirányú stabilitása is növekszik az ikerabroncsozás segítségével. Az ikerfelnik a sortávolsághoz igazodva széles távtartóbetéttel rendelkeznek, hogy a külső művelőkerék a sorközben elférjen.

2. kép. Ikerkerekes művelőkerék-abroncsozás (forrás: www.fandav.hu)

Az acéllemezből hegesztéssel készült felnik általában fix mérettel rendelkeznek. A szokásostól eltérő, más különböző sortávolságokhoz illeszkedő ikerfelniket egyedi megrendelés alapján gyártják le. Létezik olyan megoldás is, ahol a két keréktárcsát csavarkötéssel kapcsolja össze a középső távtartóbetét. A távtartóbetét szélességének változtatásával egyszerűen illeszthető az ikerfelni a sortávolsághoz.

Az ikerkerekes művelő kerékabroncsozás alkalmazásának legnagyobb előnye kerekek alatti talajtömörítés mértékének csökkentésében van (2. ábra). A növények optimális növekedését biztosítva négy sorban nagyobb termésmennyiséget lehet elérni.

2. ábra. Ikerkerekes művelő kerékabroncsozással a növények optimális növekedése biztosítható (forrás: https://grasdorf-rad.eu/downloads)

Ikerkerekes abroncsozás megválasztása

Még a traktortechnikában jártas gazdák számára sem könnyű feladat az ikerkerekes abroncsozás megválasztása. Több tényezőt kell egymással összefüggésben mérlegelni: a traktor kialakítását, a gumiabroncs-rendszert, a gumiabroncsot, az ikerfelni méretét és annak szerelhetőségét stb. Az ikerkerekes abroncsozás megvalósítása tetemes beruházási költséggel jár, amely a változó költségek mérséklődésével és a magasabb terméshozammal 1-3 év alatt térül meg.

Az ikerkerekes alkalmazás elhatározása után a szükséges mezőgazdasági munkák megkezdése előtt célszerű felkeresni a traktor márkakereskedőjét szakvélemény érdekében. Az eredményes döntés után mielőbb meg kell rendelni az ikerfelniket és a hozzájuk tartozó gumiabroncsokat az ezekkel foglalkozó szakvállalattól, szakkereskedőtől. Érdemes szezonon kívül rendelni, mert az egyes gyártók/forgalmazók könnyebben adnak nagyobb kedvezményeket ebben az időszakban. A traktor gépkönyve által ajánlott megoldáshoz nem szükségszerű ragaszkodni. Az ikerkerekes abroncsozással foglalkozó vállalkozások rendelkeznek olyan szakmai ismeretekkel, valamint traktor-, gumi-, felniadatokkal, amelyekkel a legoptimálisabb megoldást tudják megvalósítani minden gazda számára.

Az olcsóbb nem mindig gazdaságosabb megoldás, mert például a drágább, de flexibilisebb nyomtáv-állítható felnik vásárlásával sokat lehet megtakarítani, mert egy ikerkerekes garnitúrát különböző traktortípushoz is alkalmazhatnak.

Dr. Varga Vilmos
SZIE Gépészmérnöki Kar
Járműtechnika Tanszék

CÍMKÉK traktorvonóerő