fbpx

Íme, a megoldás a sertéspestis megelőzésére!

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 18.

Az utóbbi időben akarva-akaratlanul mindenki hallott az Afrikai Sertéspestis (ASP) magyarországi megjelenéséről. A szaktekintélyek szerint Romániából átvándorló vaddisznók terjesztették a vírust, ezért is első megjelenési helye a dél-alföldi régió volt.

Kontroll a kockázatok ellen

A sertéspestis, mint tudjuk, egy vírusos fertőzés, amely gyors lefolyású, és órák alatt végezhet a fertőzött egyedekkel. Háztáji körülmények között a karanténállapot nehezen elrendelhető, de a sertéságazat inkább a sertéstelepek fertőzöttségétől fél. A hazai telepek nagy része mai napig nem tudja 0-24-ben felügyelni az állatállományát, a ki- és belépő emberek állapotát, az esetleges külső kontaktusokat a fertőző egyedekkel. E tényezők kockázatainak csökkentésére nyújt megoldást a sertéságazati telepeknek a kontroll szintjének növelése! A sertéstelepeknek lehetőségük nyílik a megelőzésre és az esetleges kockázati tényezők csökkentésére, ha megteszik azokat az intézkedéseket, amellyel akár az egész állományuk elkerülheti a vágóhidat.

Okosfarm Multiszenzor

Adatok az állat életteréből

A dolgozói jelenlét és a higiéniai előírások betartása mellett fontos az állatok életminőségének felügyelete. A környezet ne kedvezzen a vírusok szaporodásának, valamint az egyéb környezeti okokból történő elhullásnak! Létezik egy kombinált, kifejezetten a sertéstartás adatméréseire specializált szenzorcsomag. Ez az eszköz képes a hőmérséklet, a páratartalom, a fénymennyiség, valamint az ammónia és a CO2 együttes mérésére. A szenzor egy kisebb cipősdoboz méretű, kompakt egység, ami az üzembe helyezéstől fogva folyamatosan élő adatokat szolgáltat az állat életteréből, akár néhány másodperces frissítéssel. Ha az elért mérési értékek az előzetesen beállított határértékekből kilépnek, azonnal riasztást generál, és a megfelelő protokollt követve értesíti a gondozókat vagy a vezetőket. Képes kombinált szabályok kezelésére is, több mérési eredmény együttes értékelése alapján jelezni vagy riasztani, esetleg a pestis tüneteinek észlelésekor. A rendszer távolról, akár okostelefonról is felügyelhető.

Multiszenzor real

24 órás figyelem

Nem csak mérésekkel, de optikai megoldásokkal, kamerarendszerekkel is 24 órán keresztül távolról is megfigyelhető az állatok viselkedése, egyből észrevehetők a sertéspestis tünetei, hányás, hasmenés, vagy átlagostól eltérő viselkedés. Ez gyors beavatkozást eredményez.

Növelni kell a sertéstelepek kontroljának szintjét, meg kell előzni a sertéspestist!

Az információtechnológia (IT) és az ebből felépített hatékony felügyeleti rendszer képes arra, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a dolgozók mozgását a telepen belül, illetve az egyes épületek környezeti paramétereinek folyamatos megfigyelésével riasztást kapjunk, ha beavatkozásra van szükség.


AccesControll

Személyzeti kontroll, és a dolgozói jelenlét felügyelete

Legfontosabb, hogy a telephelyen dolgozók betartsák az előírt technológiai sorrendet az egyes épületek közötti mozgások tekintetében. Ezt a szabályt a legnehezebb betartatni, mert számtalanszor előfordul, hogy egy-egy kolléga „épp csak átszalad” valamiért a tiltott épületbe, vagy épp kollégáját meglátogatva veszi ki a szünetet. Az egyes épületekben végzett, jól skálázható munkafolyamatok végzése (pl. takarítás, állatok szemrevételezése) során ellenőrizhető, hogy a gondozó valóban végigjárta-e az adott folyosó szakaszt vagy épületet. A feladatra egy beléptető- és munkaidő-nyilvántartó rendszerrel kombinált jelenlét-érzékelő lett a megoldás. A dolgozói beléptető- és munkaidő-ellenőrző kártya távolvasásra is alkalmas. Az épületekben és szekciókban elhelyezett nagy hatótávolságú UHF-olvasók regisztrálják a jelenlétet. Így, személyre bontva ellenőrizhető, melyik ellenőrző pontnál járt a dolgozó és mikor. Tehát elmondhatjuk, hogy a jelenleg kialakuló pánikhelyzet megoldására van más lehetőség, mint a teljes állomány vágóhídra küldése sertéspestis gyanújával. Más kérdés, ki ismeri fel már most a problémát, és biztosítja be magát ilyen eshetőségek ellen, most vagy akár a jövőben.

Kövesdi József
Okosfarm

 

CÍMKÉK okosfarmszenzor