fbpx

Az IKR vevőtalálkozó sorozata II. – gépkínálat

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

Előző lapszámunkban tájékoztattuk olvasóinkat az IKR Zrt. gazdasági helyzetéről, a technológiai kínálat és újdonságok közül pedig az inputanyagokkal kapcsolatos tudnivalókat emeltük ki. Bemutatásra került a terménykereskedelemmel, vetőmag-forgalmazással, növényvédő szer kereskedelemmel és tápanyag gazdálkodással kapcsolatos összes IKR szolgáltatás. Ebben a hónapban a gépkínálatot és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat próbáljuk dióhéjban bemutatni – a vevőtalálkozó bajai tapasztalatait összefoglalva.

 

Alkatrész-ellátás, gépgyártás, gépjavítás

Nagyfogyasztói szerződések kötés évelés egy ún. sávos rabatt lista bevezetésével a rendszeres ügyfelek jobb áron vagy kedvezőbb kondíción tudják az alkatrészt beszerezni.

Folytatódik a gazdálkodók általkedvelt bizományosi alkatrész kihelyezés, aminek nagy előnye, hogy csak a felhasznált alkatrészeket a fogyás függvényében utólag kell kifizetni.

 

 

A szolgáltatások gyorsaságát javítja, hogy a NEW HOLLAND alkatrészek – amiben Magyarországon a legjobb árat és szállítási kondíciókat tudjuk adni -, már nem a nagyigmándi logisztikai központba érkeznek a megrendelést követően, hanem – éjszakai áruszállítással -az IKR 16 területi raktárba igény szerint.

Az ár érzékeny vevői igényekhez igazodva gyári, után gyártott és javított kivitelben is tudnak alkatrésszel szolgálni – foglalta össze a legfontosabb fejlesztési eredményeket Balla Jenő.

Az alkatrész-kereskedelem méretét a legjobban a tavaly eladott 635.000 tétel jellemzi, amelyet 20 alkatrész gazdálkodó, 26 mobil értékesítő, 105 szerviz technikus és 32 területi raktáros közreműködésével kaptak kézhez a partnerek.

Az IKR kínálatában továbbra is megtalálják a saját gyártású IKR F3 energiatakarékos adaptert, az univerzális adapter szállítókocsit, az Ambra gépolajokat, a Kuhn és Hardi alkatrészeket, sőt mindezek a tavasszal megújuló webáruházban is elérhetőek lesznek.

 

Nem „csak” szerviz-szolgáltatás

A vevői igényekhez és elvárásokhoz igazodva az IKR folyamatosan nyomon követi partnereinél, hogy a vásárlás ill. a szolgáltatás igénybevétele során a gyorsasággal, a szakszerűséggel, a kiszolgálás minőségével, és az eladó- vagy a javítást végző kolléga válaszaival elégedettek voltak-e, problémájuk gyorsan és pontosan megoldódott-e.

Slánicz János, a folyamatos kontrollt végző csoport vezetője az üzletágakat jól ismerve fogja mindezt a szolgáltatást összefogni.

A tapasztalatok bejelentésére természetesen a 30/552-0186-os ügyfélszolgálati telefonszámon is lehetőség van.

A hibabejelentést teszi rugalmasabbá a www.ikr.hu oldalon található online szerviz- és javítást bejelentő link is, melynek segítségével a nap bármely szakában bejelenthető a meghibásodás.

 

 

 

 

Újdonság az IKR szolgáltatásai között az áprilistól elérhető cseregép flotta, ami a szezonális munkákban nagy segítség lesz, hiszen nagyobb javítási intervallum esetén is biztosítható a szinte folyamatos szántóföldi munka.

Az IKR szolgáltatásai közül már jól ismert az átalánydíjas szolgáltatás vagy épp a Műszaki Vizsgáló állomás munkája, ahol az elmúlt évben306 traktort vizsgáztattak.

 

Terményszárítók forgalmazása, precíziós gazdálkodás

A kukoricatermesztés velejárója a szárítás.

Az időjárás kegyei helyett az IKR az építési engedélyhez nem kötött, alacsony(abb) beruházási költségű, 2-5 t/h teljesítményű Agrex mobil szárítót, a B3-15-ös toronyszárítót és a FAO szárítókat, illetve az F3 adapterrel történő korszerűsítést ajánlja.

A típusokat részletesen Nyitrai István mutatta be a hallgatóknak, felújításra, cserére és új építésére vonatkozó költségszámításokkal alátámasztva.

A műholdas sorvezetés, erőgépkormányzás, az RTK navigáció előnyei a tápanyag-utánpótlásban, növényvédelemben egyaránt költségmegtakarítást jelentenek a dózis-szabályozás kapcsán, a felesleges talajtaposás és üzemanyag-fogyasztás kiküszöbölése mellett.

A navigációs eszközök beszerzésére is vonatkozik az IKR-nél elérhető támogatott kamatkonstrukció (bubor+2%) ?hívta fel a figyelmünket Nyitra István.

 

A legújabb munkagépekről

Villám Ferencnek nem volt egyszerű feladata, mikor be kellett mutatnia az IKR munkagépkínálatát.

Minden gazdálkodó tisztában van vele, hogy ekék, lazítók, tárcsák, kultivátorok, műtrágyaszórók, magágykészítők és vetőgépek teljes skálája megtalálható az IKR-nél, ezért mi is csak az újdonságok számbavételére szorítkozunk.

A legtöbb változás talán az AXIS műtrágyaszórók esetében történt:több tartálytérfogatú, függesztett és vontatott kivitelű, akár 5% megtakarítást elérő súlymérős változatú vagy sebességarányos kijuttatást biztosító modell is kapható.

A KUHN vetés technológiája a KUHN Planter 6 soros vetőgép, és a szintén 6 soros, 52 literes magtartállyal rendelkező KUHN Maxima vetőgép valamint a különböző vetőgép kombinációk mellett a Nyugat-Európában már sikert aratott STRIP TILL sávos művelés gépét, a KUHN Strigert is magában foglalja.

A HARDI család legújabb tagja a 175cm hasmagasságú ALPHA EVO önjáró permetezőgép, ami 3500- és 4000 literes tartállyal, 35 literes vegyszerbekeverővel (TurboFiller) és 410 literes tiszta vizes tartállyal rendelkezik.

A továbbfejlesztett hidrosztatikus EasyDrive erőátviteli rendszer lehetőséget nyújt 3 vezetési módválasztására (comfort, normal, power).

Szállítóeszközök közül a repce biztos erősített oldallal, légfékkel, ponyvával, BPW futóművel és aláfutásgátlóval felszerelt Stetzl pótkocsikkal várja az IKR a gazdálkodókat.

 

A teljes New Holland gépkínálat

A kombájn és traktor kínálatból Illés Zoltán adott ízelítőt zárásképpen. CR8/9000 kombájn modelljeinek a legjobb cséplő és leválasztó hatással rendelkeznek a centrifugális erőnek köszönhetően, már 9.500-12.500 literes tartállyal rendelkeznek.

Vonuláskor a csökkentett motorfordulatszámnak köszönhetően akár 10%-os üzemanyag-megtakarítás is elérhető.

CX 5/6000 széria Opti-Fan szelelő ventilátora lejtős területen automatikusan beállítja a szelelő aktuális percenkénti fordulatszámát. A kezelő munkáját és kényelmét pedig a 2 fokozatú tempomat és az akár 20 perc alatt kicserélhető szekcionált dobkosár szolgálja.

A New Holland traktorok T9, T8, T7 ésT6 szériájának részletes bemutatására ez a cikk kevés lenne, ezért a már ugyanis mert Tier besorolás két nagyon szemléletes adatra hívnám fel Olvasóink figyelmét.

Ma egy Tier4-nek megfelelőgép 100 napot üzemelve bocsájt ki annyi szennyező anyagot, mint egy évtizeddel ezelőtt egy Tier 1 kategóriás gép.

A másik adat inkább árérzékenysége miatt érdekes: Fogyasztás tesztet végeztek egy Tier3 és egy Tier 4 gépen.

10 üzemóra alatt 13%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztott a Tier 4-es gép, ami 3.900 Ft megtakarítást jelentett.

Ez (is) elgondolkodtató, a gépek ára mellett.

 

Sándor Ildikó