Az oktatásban és a környezetvédelemben dolgozók kaptak elismerést a VM-ben

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 03.

Az oktatásban és a környezetvédelemben dolgozók kaptak elismerést a VM-benBudapest, 2014. június 2., hétfő (MTI) – Az oktatásban és a környezetvédelemben dolgozók kaptak elismeréseket a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) hétfőn a fővárosban a Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógus Nap alakalmából.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntőjében kiemelte: a természeti értékek megóvása, fenntartható hasznosítása megkülönböztetett figyelmet kapott az elmúlt négy év során a minisztérium tevékenységében. Erre példaként hozta többek között az új földtörvény, illetve a Nemzeti Vízstratégia megalkotását, továbbá a hulladékok begyűjtését, újrahasznosítását szolgáló beruházásokat.

Felhívta a figyelmet arra: a Vidékfejlesztési Minisztérium egységes, országos hálózatba szervezte az agrár szakképzési rendszert. Az agrárium megbecsülésének és jövedelmezőségének érdekében szükség van versenyképes, színvonalas szakképzésre – tette hozzá.

Fazekas Sándor jelezte: a VM iskoláiban közel 28 ezer tanuló gyarapítja tudását a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és a környezetügyi szakmacsoportokban. Az agrárszakképző iskolák hálózata az országban összesen 59 intézményt jelent, amelyekben több mint 2400 pedagógus és további mintegy 1700 alkalmazott dolgozik.

A miniszter megemlítette, hogy az iskolák átvétele során az intézményekben összesen mintegy 100 millió forintot kitevő volt az adósságállomány, amit mára gyakorlatilag sikerült rendezni.

Emlékeztetett, hogy a technológiai fejlesztések és a forintban milliárdokat kitevő beruházások mellett a környezetvédelem egyik leghatékonyabb eszköze az oktatás, a nevelés, a szemléletformálás. Ezért vonja be mindinkább a gyerekeket, a fiatalokat a minisztérium oktató-nevelő programjaiba. Az önkéntes akciókban ma már több tízezren vesznek részt.

Az ünnepségen 60-an vehettek át különböző elismeréséket kiemelkedő szakmai munkájukért. Köztük a Zöld Toll Díjat kapta Csávás Sándor, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hírügynökségi újságírója, Lévai András, az MTVA kiemelt szerkesztője, valamint Vass Krisztián újságíró, a VM munkatársa.

MTI 2014. június 2.