fbpx

„Az új 12 soros Tempó két vetőgép munkáját is kiváltja…”

Írta: - 2017 december 06.

– hangsúlyozza Szabó István, aki két éve a Szigetvári Hús Kft. 1200 hektárért felelős agronómusa

Bemutatná a kft. tevékenységét?

– Közel 2 500 hektáron gazdálkodik a cégcsoport, legfőbb növényeink: kukorica, szója, őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce, napraforgó és cukorrépa. Területeink nagyon hektikusak, a laza, homokos talajoktól kezdve a kötött agyagig minden megtalálható.

Számos Väderstad munkagéppel rendelkeznek. Melyek ezek?

– Jelenleg összesen 8 gépünk van a márkától, de rövidesen két újabb is munkába áll. Két 6 méteres Rapid vetőgépre alapozzuk a vetést, ezek közel 10 éves gépek, és több ezer hektár van már bennük. Az NZ Aggressive magágykészítő kombinátorból szintén kettő dolgozik a gazdaságban, van továbbá egy 4 méteres TopDown és egy hasonló munkaszélességű Cultus kultivátorunk, egy 6 méteres Rollex hengerünk, valamint egy 820-as Carrier tárcsánk is. Most várjuk a 12 soros Tempo V szemenként! vetőgépet az új generációs, 625-ös Carrier XL tárcsával együtt.

Hogyan jött a két újabb eszköz beszerzésének ötlete? Mit vár tőlük?

– Mivel már dolgozik nálunk egy Carrier, a nagyobb lapátmérőjű tárcsa vásárlásánál nem volt kétséges a márka, de hogy biztosra menjünk, kipróbáltuk, úgy 30 hektáron rendesen megdolgoztattuk napraforgó- és gabonatarlón egyaránt. Nagyon igényes felületet készített, ráadásul meglehetősen nagy munkasebességgel (14-15 km/h) dolgozott. A nagy lapoknak köszönhetően egyáltalán nem tömődött, nem dugult el. Főleg az ősziárpa- és búzavetéseknek készítjük elő a talajt tárcsával. A megszokott technológiánk úgy néz ki, hogy a nehéztárcsát egy kompaktor követi, véleményem szerint ezt a feladatot a Carrier XL egy menetben megoldja. Minden bizonnyal nagyobb területteljesítménnyel is végzi majd a munkáját, mint a régi 7 méteres tárcsáink, a munka minőségéről nem is beszélve.

A régi fix vázas, 12 soros szemenkénti vetőgépünk a nagy egybefüggő területekre ugyan megfelelt, ám idővel a gazdaság szétaprózódott, a táblák közötti gyakori váltás pedig naponta 1-2 órányi kiesést is jelentett a munkából, a szét- és összeszerelések miatt. Őszintén szólva a Tempo-t már le sem teszteltük, hiszen a Rapid vetőgépek bőven bebizonyították az évek alatt, hogy a Väderstad vetőgépek tökéletesen megalkotott technológiák.

Az új 12 soros Tempo két vetőgép munkáját is kiváltja, sőt majdnem háromét is. Egyrészt használjuk majd cukorrépa vetésére, ugyanis a régi cukorrépa-vetőgépünk csak a magot volt képes a földbe helyezni. Emellett fogunk vele vetni szóját és őszi káposztarepcét 45 cm-re, 8 sorosként pedig kukorica és napraforgó vetésére használjuk majd. Óriási előnye a régivel szemben, hogy egy gombnyomásra összecsukható, így sokkal hatékonyabban dolgozik majd.

Mi a véleménye a forgalmazóról? Milyen az alkatrész- és szervizellátás?

– A Väderstad Kft. egy igazán precíz cég, akik mindamellett, hogy kiváló minőségű gépeket forgalmaznak, nagyon ügyelnek arra, hogy a gépeladáson túl is megfeleljenek partnereik elvárásainak. A gépek nagyon strapabíróak, egy-két apróságot leszámítva a kopóalkatrészeken kívül szinte semmit nem cseréltük. Az alkatrészellátásukban hiba nincs: amit egyik nap megrendelek, az másnapra mindig ideér. A szervizeseik szintén nagyon rugalmasak, 1-2 napon belül a helyszínre érkeznek, és megoldják az adott problémát. Kiemelném, hogy a kft. emberei valóban még hétvégén is az ügyfélért vannak. Egyik alkalommal, egy szombati napon kellett alkatrész, megoldották, még aznap átvehettem.

Van-e olyan műszaki megoldás, amit mindenképp kiemelne?

– Amit mindenképp érdemes külön is megemlíteni, az a Rapid vetőgéppel elérhető menetszámcsökkenés. Ráadásul ennek a vetőgépnek nincs lehetetlen: esős ősszel a sáros területeken ugyanolyan gyönyörűen és könnyedén dolgozott, mint a nagyon hantos, száraz talajokon. Nekem ez az egyik kedvenc gépem a márkától.

Kalmár Nárcisz

http://www.Väderstad.com

Väderstad Kft.
2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Telefon: +36 22/709-000,
fax: +36 22/709-023
E-mail: infohu@Väderstad.com