fbpx

Azonnali intézkedés szükséges a fűszerpaprika ágazat számára

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 14.

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón az agárminiszter kiemelte, hogy a fűszerpaprikát termelők sok problémát megfogalmaztak a külföldi import mennyiségével, az alacsony árfekvésével, a megváltozott fogyasztói szokásokkal, a feketekereskedelemmel, valamint a klímaváltozással és az öntözés nehézségeivel kapcsolatban.

fűszerpaprika

Minderre választ kell adni, s arra, hogy megfelelő termésmennyiséget adó, a kor követelményeinek megfelelő vetőmagok, fajták és hibridek álljanak rendelkezésre, tette hozzá Nagy István.

A fűszerpaprika vetésterülete csökkenő tendenciát mutat, a termesztők jövedelmezősége pedig kritikus szintre csökkent. Emiatt az Agrárminisztérium számos forrásból nyújt támogatást az ágazatnak. A területalapú támogatás jelenleg hektáronként mintegy 74 ezer forint. Ezen felül 2018/2019-ben a fűszerpaprikát termelők hektáronként további 91 ezer forintos, termeléshez kötött támogatásban részesültek. Nagy István bejelentette, hogy idén jelentősen bővítik a nemzeti forrásból 2014 óta működtetett, a fémzárolt vetőmag költségeihez nyújtott támogatást. A forrás eddig a vetőmag költségének 75 százaléka, de legfeljebb kilogrammonként 30 ezer forint volt. Ennek mértékét 100 ezer forintra emelik.

A cél az, hogy a magas minőségű, drága vetőmagok megvásárlása se jelentsen a termelők számára túlzott anyagi megterhelést, tudhatjuk meg az MTI híréből. Emellett új jogcímként jelentős, évente legfeljebb mintegy 20 millió forintos energiaköltség támogatást vezetnek be, azoknak a szárítmány előállítóknak, akik gázt használnak. A támogatás a felhasznált éves hőmennyiség arányában sávosan, csökkenő mértékben vehető majd igénybe először idén nyáron a tavalyi év második félévében és az idei év első félévében szárításra felhasznált gáz után. A program elérhető lesz egyéb zöldség-gyümölcs, illetve fűszer- és gyógynövényszárítással foglalkozó üzemek számára is.

A fűszerpaprika jövője érdekében tervezik egy egységes védjegy alkalmazását, amellyel megkülönböztethetővé válik az import a hazai termesztésű paprikától.