fbpx

BASF: Közös bennünk a Föld/föld értő szeretete

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 02.

Megújult technológiai kézikönyveinek és az Enervin® szőlővédelmi szer bemutatásával indította az idei esztendőt a BASF Hungária Kft. Agrodivíziója. A fenntartható mezőgazdasági megoldások iránt elkötelezett társaság szerint az agrárium továbbra is vonzó üzletág.

Két elgondolkodtató mondat csengett vissza több alkalommal a BASF szezonnyitó tájékoztatóján.

A termőföld és a környezetünk a lehető legkisebb terhelés mellett teljesítse azokat az elvárásokat, amelyekre szükségünk van.

Ez, illetve a másik: Közös bennünk a Föld/föld értő szeretete.

A BASF fennállásának legjobb eredményét érte el 2011-ben – jelentette be újságírók előtt Krasznai Gábor, az Agrodivízió vezetője.

Egy belső vizsgálatra hivatkozva úgy fogalmazott, a hazai növényvédő piac jelentősen nőtt tavaly, az előzetes adatok szerint 9%-kal.

E növekményből merítve a BASF készítményei növelték piaci részesedésüket.

A nemzetközi társaság úgy ítéli meg, egyre nagyobb szükség van a világban, még inkább Európában és Magyarországon egy innovatív mezőgazdaságra.

A BASF hasznosítani kívánja az ágazatban felhalmozott tudást, megosztva a termelőkkel, kutatókkal és a vetőmag előállítókkal.

Krasznai Gábor szerint az agrárium továbbra is vonzó üzletág marad, azonban új lépések kellenek ahhoz, hogy a fenntartható maradjon a fejlődés.

 

Hatalmas kihívások előtt áll az iparág és a növényvédelem.

Egy növekvő népesség, változó étkezési szokások, szűkös természeti erőforrások, szociális mozgatórugók és társadalmi elvárások mentén alakulnak a főbb irányok.

A BASF Hungária tavaly új stratégiával állt elő, hogy egy, a gazdálkodókkal közösen fenntartható megoldás felé forduljanak.

Nem kívánták a BASF szakértői megmondani a termelőknek, hogy ki-ki milyen irányokat kövessen, ehelyett a gazdálkodók igényeire kínáltak megoldásokat.

A növényvédelem mellett hangsúlyt helyeztek az innováció irányainak és a termelőket kiszolgáló egyéb modern technológiák bemutatására, illetve azok kapcsolatát például a vetőmagok kínálta lehetőségekkel.

Az értékesítés szaktanácsadáson alapuljon – fogalmazta meg a követendő kereskedő-gazda kapcsolat lényegét Egresits József kereskedelmi és értékesítési vezető.

Mint mondta, egy személyre szabott szakmai tanács segítségével a termelők többlet információhoz juthatnak, amely nemcsak növényvédelmi, hanem általános gazdasági kérdésekre is kiterjedhet.

Idei eszköztárukban változatlanul szerepel majd valamennyi, kertészeti és szántóföldi kultúrában már bizonyított, ismert készítmény, technológia mellett több újdonság is.

Egy felhasználó jogos elvárása a kiválasztott készítményektől, hogy általuk pozitív minőséget, terméstöbbletet érhessen el.

Egy gazdához hasonlóan a BASF Hungária is érdekelt a gabonafélék és a napraforgó növekvő eredményeiben, a növényekben lévő lehetőségek kiaknázásában.

 

A BASF termékei egy partneri hálózat közbeiktatásával jutnak el a vásárlókhoz, felhasználókhoz.

Kiszámítható és együttműködő, megbízható és felelősségteljes kapcsolat mentén szolgálják ki a megrendelőket.

A szervízszolgáltatás kiterjed például arra, hogy a kiválasztott készítmény akár 24 órán belül megérkezzen a felhasználás helyszínére.

Az igény szerinti kiszolgálás kedvezően befolyásolhatja a felhasználók készletgazdálkodását, kevesebb lehet a megmaradó szer mennyisége.

A BASF értékesítő csapata 4 régióra osztva járja az országot, illetve azokban a körzetekben tevékenykednek, ahol erős a kertészeti kultúra.

Kőrös Gyula marketingvezető szerint egy közvetlenül kapott gyártói információt a harmadik-negyedik legfontosabb helyre sorolják a növényvédős szakemberek.

Az ismeretek gyűjtésében előtérbe került az interneten történő tájékozódás is, ám a gazdák döntéseikben a gyártók tanácsadóira is támaszkodnak.

Évekkel ezelőtt a BASF eldöntötte, a földet terhelő kibocsátási határértékeket mielőbb teljesíti.

Ehhez kapcsolódva dr. Mihály Botond engedélyezési szakértő a helyes magatartásra és a hatékony, kockázatcsökkentő szerhasználatra hívta fel a figyelmet.

Ijesztő adat! Ha akárcsak egy csepp növényvédő hatóanyag kerül be egy 1 méter széles és 30 centiméter mély árokba, akkor 33 kilométer hosszú folyás szükséges ahhoz, hogy az elvárt mértékre (literenként 0,1 mikrongramm) híguljon a szennyezett ivóvíz.

 

A tájékoztatón bemutatták a BASF legújabb technológiai útmutatóit.

A kézikönyvek a szántóföldi illetve a szőlő, gyümölcs- és zöldségkultúrák teljes körű növényvédelmi megoldásait sorolják fel azoknak, akik gyorsan, de szakszerűen kívánnak tájékozódni.

A márciusi főpróba után áprilistól előbb néhány észak-kelet-magyarországi térségben, a szekszárdi és a villányi körzetben, később a Balaton-felvidéken, Győr vidékén valamint az észak-nyugati borvidékre terjesztik ki lépésről-lépésre, a fogadtatás függvényében.Két próbaévben jól vizsgázott a szőlőbetegségek előrejelzési rendszer.

A BASF új szőlőperonoszpóra elleni új készítményét, az Enervin-t, Najat Attila kultúrafelelős mutatta be.

A III. kategóriába sorolt, úgynevezett zöld permetszer 10-14 naponta alkalmazandó.

Az első üzemi próbákat 2010-ben Franciaországban és idehaza, számos termelő részvételével tartották.

A vizsgálat időszakában extrém időjárási körülmények érvényesültek, szinte folyamatosan esett az eső, amikor pedig éppen nem, kánikulai napok követték egymást.

A sajtótájékoztatón két termelő számolt be személyes tapasztalatairól.

A szer mindkét helyszínen állta az összevetést a versenytárs készítményekkel, esetenként jobbnak, sőt sokkal jobbnak bizonyult azoknál. Az integrált szőlővédelmi technológiába jól illeszthető.

A vaxdinamikus hatásmódú Initium® -hatóanyag (ametoktradin) a permetezés után rövid időn belül beépül a visz a rétegbe a felszín alá, így a permetezés után egy órával a hatóanyagot már egy 15 milliméternyi eső sem tudja lemosni a védett fürtről, levélről.

Sőt, az eső hatására újra eloszlik a viaszrétegbe beépült hatóanyag, így az új növedékeket is befedi és védi a peronoszpóra ellen.

 

 

Bálint Tóth János