fbpx

Berlinben minden Magyarországról szólt

Írta: - 2017 január 25.

Január 23-án nagyszabású gálával vette kezdetét Berlinben Európa legnagyobb és legrangosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítása, ahol Magyarország volt a díszvendég. A magyar mottó ez volt: „hagyományosan, sokoldalúan, természetesen”.

Hazánk 33 kiállítója ad ízelítőt a berlini szakmai és érdeklődő közönségnek hazánk értékeiből a Nemzetközi Zöld Héten, amely várhatóan 400 ezer vásárlátogatót vonz. – Rájuk vár, hogy megkóstolják és jó hírét vigyék magas minőségű termékeinknek – fogalmazott a magyar földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor rámutatott: Magyarország a hagyományos, fenntartható és génmanipulációtól mentes mezőgazdaságra és élelmiszertermelésre alapozza jövőjét. – A fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látjuk gyermekeink és unokáink jólétét is biztosítottnak. Nem véletlenül lett a Zöld Hét magyar mottója az, hogy. És valóban, a magyar agrárium ezekből az értékekből nyeri erejét, versenyképességét, gazdasági eredményeit – mondta a tárcavezető, aki szerint Magyarországot a történelem folyamán számos alkalommal nevezték a földrész éléskamrájának. Kedvezőek a termőhelyi és a természeti adottságaink a jó minőségű, biztonságos és értékes mezőgazdasági termékek előállításához. Fazekas kitért a két állam történelmi-politikai kapcsolatára is. – Német barátainkkal ezredéves szoros történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolat fűz össze minket – fogalmazott, és Németországot hazánk legfontosabb kereskedelmi partnereként és elsőszámú politikai szövetségeseként jellemezte.

Az ünnepi megnyitón Christian Schmidt német agrárminiszter mellett Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos, Wolfgang Ingold, a Német Élelmiszeripar és Italgyártók Szövetségének elnöke, Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke, és Michael Müller, Berlin polgármestere is felszólalt.