fbpx

Beszorul a német hús: kell a magyar piacvédelem!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 20.

A németországi sertéspestis-észlelés miatt jelentős mennyiségű sertéshús marad az EU legnagyobb kibocsátójának nyakán. Emiatt viszont a hazai ágazati szereplőknek is belpiacaik védelmében kell lépniük.

 

 

Az export 80%-a(!)

Németország a napokban jelentette be, hogy a lengyel határhoz közeli területen elhullott vaddisznóban kimutatták az afrikai sertéspestis kórokozóját. Emiatt kelet-ázsiai exportpiacaik – így például Kína és Dél-Korea – importtilalmat vezettek be a német hústermékekre. Mivel Németország az EU legnagyobb sertéshús-előállítója, és tavalyi 1 millió tonnás exportjának 80%-a a Távol-Keletre ment, a sertéspestis miatti importtilalommal jelentős mennyiségű hús ragad bent az EU-ban.

 

 

Előnyt a hazainak!

Bár lehet, hogy a németek exportszerepét most más nagy sertéshús-kibocsátók (Spanyolország, Hollandia, Dánia, Belgium) veszik át, és levezetik a felesleg egy részét, mégis tartani lehet tőle, hogy – mint történt a baromfihússal a járvány tavaszi időszakában – a felesleg egy része megjelenik a magyar áruházláncokban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) minapi videókonferenciáján a termelők és a feldolgozók egybehangzóan arra kérték a kiskereskedelmi láncokat, hogy részesítsék előnyben a hazai hústermékeket. Győrffy Balázs, a NAK elnöke közölte, hogy a kamara vezetősége több kereskedelmi lánccal folytatott előremutató megbeszéléséket, így remélni lehet, hogy a sertéshús esetében is így járnak el.

Kohout Zoltán (Forrás: NAK