fbpx

Bevált a Huminisz-technológia Kalászosban is!

Írta: - 2017 április 13.

Az idei tél nem volt példa nélküli égövünkön, viszont mi és a növényeink is „elszoktunk” az elmúlt évek enyhe telei után a huzamosabb ideig tartó mínusz 20°C körüli hőmérséklettől. Ez ráadásul még hó nélküli időszakot is magában foglalt, ami nem kedvezett az őszi vetésű növényeink áttelelésének. Az elmúlt ősszel ráadásul a vetést sok esetben nem tudták elvégezni optimális időben a gazdák, ezért ezek az állományok részben gyengén fordultak a 2016/2017-es télbe. Ha valamikor, akkor az idén tavasszal a kenyérgabonának szüksége van a támogatásra és segítségre az év eleji induláshoz.

A növénykondicionáló készítmények közül szakmai szempontból a huminsavak és fulvosavak alkalmazása ajánlott ilyenkor, mivel ezek általános vitalizáló, „stresszkezelő” hatásuk révén beindítják a búza élettani folyamatait. Azokon a helyeken hatnak, amelyek a növény adott életszakaszában a legfontosabbak a fejlődésben: enzim aktivátorként működnek, serkentik a légzést, az anyagcserét és a fehérjeszintézist. A Kondisol-termékcsalád tagjai a benne található huminanyagokkal (barna huminsav, fulvosav), enzimekkel, koenzimekkel, aminosavakkal, egyéb szerves vegyületekkel és nitrogénnel harmonikus módon stimulálják, támogatják a kezelt növények élettani folyamatait, emellett növelik azok stresszkezelő képességét.

A Huminisz Kft. a 2016-17-es tél utáni tavasz indítására gyengén fejlett állományok esetében, bokrosodás kezdetén 5 l/ha Kondisol N + 1 l/ha Solvitis Zn + 1 l/ha Solvitis Mn (különösen 7 feletti talaj pH esetén) kijuttatását ajánlja. A kezelést akkor kell elvégezni, amikor az állomány fejlődéséhez adottak a külső körülmények, és megfelelő zöldfelület áll rendelkezésre a termékek felszívódásához.

A Huminisz standard 2-kezeléses technológiája:

1. (Kondisol N 5 l/ha + Solvitis Zn 1 l/ha + Solvitis Cu 1 l/ha) ideje a bokrosodás időszaka. Ezt végezhetjük a gyomirtással vagy az állományvédelemmel egy menetben, mivel a készítmények nagyon jól keverhetők, ráadásul a Kondisolban található humin-, fulvo- és aminosavak szerves kelátképző jellegük miatt a vízkeménységet okozó ionokat is megkötik, ami javítja a vele együtt kijuttatott készítmények hatékonyságát. A kezelés hatására erősödik és nő a gyökér, és javul a cink- és rézhiányra érzékeny gabona tápanyag-reakciója, valamint a fotoszintézis hatásfoka.

2. A második kezelés (Kondisol N 5-7 l/ha) a virágzás idején, illetve az érés kezdetén elvégezve a termés minőségére (fehérje/sikértartalom) van kedvező hatással. A karbamid-nitrogénnel dúsított növénykondicionáló szer felpörgeti a fehérjeszintézist, és fokozza a nitrogén beépülését.

A Huminisz Intenzív búzatermesztési technológiája:

1. A bokrosodásban végzett kezelés kiegészül 1 l/ha Solvitis 12-7-4 NPK-val.

2. A zászlóslevél-stádiumban végzett gombaölőszeres + 5 l/ha Kondisol N kezelést összeköthetjük 1 l/ha Solvitis Mg komplex + 1 l/ha Solvitis Cu kijuttatásával. Új termékünk 2017. évben a növény számára jól felvehető és gyorsan hasznosuló foszforformátumot tartalmazó Solvitis NPK 3-20-1 1 l/ha dózisban virágzásig (zászlóslevél, kalászhányás) kijuttatva, kiegészítve 1 l/ha Solvitis NPK 12-7-4-el.

3. Virágzásban a minőséget tovább javíthatjuk 5 l/ha Kondisol B+S kezeléssel, amelynek szerves kéntartalma gyakorlatilag azonnal hasznosul, a bór pedig segíti a termékenyülést.

A fentiekben részletezett technológia hozzásegítheti a minőségi-, malmi-/javítóbúza-termelőket magasabb hozamok és nagyobb termésbiztonság eléréséhez. Vetőmag-előállítás esetén pedig a huminsavak bizonyítottan javítják a csíraszázalékot is.

Az alábbi grafikonok is jól mutatják, hogy a bokrosodás idején alkalmazott Huminisz-technológia (kondicionálás, illetve kondicionálás+mikroelem) milyen mértékben járulhat hozzá magasabb terméshozamok eléréséhez. Az üzemi kísérletet táblán belül, azonos méretű, közel homogén talajadottságok között állította be a termelő Sormás határában (Zala megye).

Természetesen a jövedelmezőség ebben az esetben is nagyon fontos szempont volt. Az üzemi kezelés (réztartalmú-lombtrágya) megtérülési mutatóját az önmagában alkalmazott Kondisol N növénykondicionáló is meghaladta.

A Huminisz-technológia kalászosok esetében is kiemelkedő jövedelmezőséget (átlagosan 3-4-szeres megtérülés) biztosít. A Huminisz növénykondicionálás és növénytáplálás technológiájával a gabonában növelni tudja a termés mennyiségét, -minőségét és -biztonságát.

Amennyiben bővebb információra van szüksége, látogassa meg honlapunkat (www.huminisz.hu), vagy hívja területi szaktanácsadóinkat, akik örömmel segítenek Önnek!

Pais István