fbpx

Bevetésre kész!

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 23.

Gondolta volna, hogy évente megközelítőleg 20 kg/ha magnézium mosódik ki talajainkból, amire a növényeknek égető szüksége lenne? Ez óriási mennyiség – ha hiányzik.

Tudta Ön, hogy a nitrogénhez hasonlóan a magnézium is kimosódásra hajlamos tápelem?
De vajon mennyi mosódik ki évente a magnéziumból?
Talajtípustól függően, kb. 18-25 kg/ha magnézium is képes kimosódni a talajból évente, hektáronként, MgO-ra átszámolva.


1. ábra: A magnézium kimosódása a talajból évente (kg/ha)

Vajon miről kell lemondani a növénynek, ha végig kell néznie, hogy a magnézium kimosódik, mielőtt észbe kapna, illetve mire lenne képes ennyi magnéziummal, ha sikerül mindet “megmenteni” a számára vagy éppen tálcán kínálni neki?

A magnézium a növény kezdeti fejlődése elején elősegíti a gyökérzet növekedését és hozzájárul a nitrogén és a foszfor jobb felvételéhez! Emellett nitrogénhez kapcsolódva közösen alkotja a klorofillmolekulát, ami a fotoszintézis helye. Egyszóval az elején a növény növekedésében, gyarapodásában vesz részt.

Azonban ez még nem a teljes kép. Van még egy nagyon lényeges szerepe. Részt vesz a levelekben megtermelt asszimiláták elszállításában.

Ennél a pontnál érdemes megállni egy szóra, hiszen azt gondolhatnánk, hogy ez egy magától értetődő folyamat. Véleményem szerint ez azonban sok helyen gyenge pont és itt lehet bekapcsolni egy titkos gombot: ha ez a szállítás akadozik, akkor a növény automatikusan lassítja az “anyagcseréjét”, kevesebb szénhidrátot termel, hiszen nincs ami elszállítsa, csak halmozódik, halmozódik és nem viszi el senki és semmi sem. Tehát felteszi a kérdést, hogy minek termeljen gőzerővel, ha csak “ott marad” és nem használódik fel máshol, ahol szükség lenne rá. A növekedési szakaszban a növekedésre, a terméshozó szakaszban a szemek telítődésére…


2. ábra: Gabonaszemek teltsége küldönböző magnéziumtrágyák esetén

A növekedési szakaszban igen fontos – nemcsak a föld feletti szárrészek és ezáltal az asszimilációs felület növekedése, hanem – a föld alatti részek, a gyökérzet növekedése is. Ezt a nagy és kiterjedt gyökérzetet tudja használni annak érdekében, hogy azon keresztül pl. több vizet, több nitrogént és foszfort vehessen fel, így szebben növekszik. Ha ez nincs meg, akkor egy fokozatosan lassuló ütemű növekedésnek lehetünk szemtanúi. Pedig itt lehet igazán “felpörgetni a növényt”, hogy a benne zajló – fentebb említett – folyamatok megfelelő intenzitással mehessenek végbe. Így ha az elejétől megfelelő mennyiségű magnéziumhoz jut, akkor a kezdeti növekedéskor már a gyökérnövekedés során is nagyobb és terjedelmesebb gyökérzettel tud indulni. Ezen a ponton pedig versenyelőnyhöz jut! Végül pedig kihozza magából a maximumot.

A magnézium hiánya nehezen ismerhető fel

Magnéziumhiányos állapotban a gyökérzet növekedésének visszafogottsága már három nap múlva észlelhető, a föld feletti levélzet fejlődése azonban csak tíz nap elteltével kezd csökkenni. A magnéziumhiány tipikus jelei azonban általában csak tizenöt nap múlva válnak szemmel láthatóvá! Mivel a növények magnéziumtároló-képessége jó, az észrevehető magnéziumhiány elsőként mindig az alsó, régebbi leveleken jelentkezik.

Az ásványi magnézium-trágyázást ESTA Kieserit-tel javasoljuk talajon keresztül pótolni, – mely granulált, kerek szemcséjű, ásványi eredetű természetes trágya – mivel ekkor a magnézium a növény számára közvetlenül rendelkezésre áll. Használatával talajokon a legtöbb esetben hozamnövekedés érhető el.

Gabonanövényeknél – főleg a szárbaszökkenés szakaszában – bekövetkező gyors növekedésnél szárazság különösen hátrányosan érinti a hozam alakulását Mivel a magnéziumot szinte kizárólag a gyökerek felé áramló talajvízből veszi fel a növény, ezért ekkor már csak a magnézium levéltrágyázás segíthet, például EPSO Top (keserűsó) formájában.

Ugyanez érvényes a kalászhányás időpontjától kezdődően is, annak érdekében, hogy a szénhidrátok eljuthassanak a termésbe, azaz a szemekbe. Ekkor szintén segíthetünk levélen keresztüli beavatkozással, ha pl. a kalászfuzáriózissal szembeni védekezéskor szintén keverünk keserűsót a permetezőbe. Vagy egyszerűen amikor a kalászok elkezdenek telítődni, elkapjuk abban a fázisban, amikor még a szemek telítődése csak az első harmadánál jár, mert ekkor igen hatékony a magnéziumos levélen keresztüli kezelés. Segíti ugyanis a szénhidrátok szemekbe való elszállítódását. Ez pedig súlyban, termésmennyiségben érezhető. Az EPSO Top-os levéltrágyázásnak is meg van a helye a technológiában, amikor a legmagasabb a növény igénye a magnéziumból – szárbaszökkenés és szemtelítődés idején –, de talajon keresztül is kijuttathatjuk ugyanezt a vízoldható magnéziumszulfátot kiezerit formájában, amellyel kb. 10x akkora mennyiségű magnéziumhoz juttathatjuk a növényt, mint levélen keresztül.

Ráadásul a kiezerit egy ásványi trágya, természetes eredetű, kereskedelmi forgalomba ESTA Kieserit néven kerül. Formáját tekintve granulált, gömbölyű szemcséjű, így kiválóan szórható műtrágyaszóróval is.

Ön is készen áll az ESTA Kieserit “bevetésére”?

Dr. Zsom Eszter
SZÍRIUSZ TRADE BT.
a K+S KALI GmbH hivatalos partnere
Mobile: +36 30 232 0154
[email protected]