fbpx

Bioaktiválással a nagyobb teljesítményért és termésbiztonságért

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 19.

A hatékony bioaktiválás a termesztéstechnológiai fegyelem és a termésképzéshez szükséges feltételek biztosítása mellett érhető el.

Mi is a bioaktiválás?

A bioaktiválás az a folyamat, melynek során egy készítmény technológiában történő alkalmazásával elősegítjük a növény életképességének, egészségi és kiegyensúlyozottabb növekedési állapotának a fokozását. Ez legvégül a termés mennyiségének, minőségének növekedésében, a termesztési folyamat során fellépő környezeti stresszekkel (pl. szárazság, szélsőséges hőmérséklet stb.) szembeni jobb ellenállásban, valamint a termesztés során használt inputanyagok jobb hasznosulásában nyilvánul meg. A végeredmény egy kiegyensúlyozottan növekvő és fejlődő, életerős, egészséges növényállomány.

A bioaktivátorokról röviden

Bioaktivátornak minősül minden olyan készítmény, mely felkészíti a növényt a termesztési környezettel szembeni minél jobb ellenállóságra, valamint a termesztés feltételeinek minél optimálisabb felhasználására, legyen az adottság vagy felhasznált inputanyag. A jövedelmező bioaktiválás csak bizonyos szempontok betartása mellett lehetséges.

  1. ábra. A hatékony bioaktiválás érdekében figyelembe veendő legfontosabb szempontok

Milyen szempontok vezetnek el a növény teljesítményének fokozásához?

– Fontos a tábla adottságainak kihasználására leginkább alkalmas hibrid vagy fajta kiválasztása.

– A termést befolyásoló tényezők optimális arányban kell, hogy jelen legyenek. A Liebig-törvény értelmében az adott év teljesítményszintjét az optimálishoz képest legkisebb arányban jelen lévő termesztési elem fogja meghatározni.

– A megfelelő mennyiségű tápanyagnak felvehető formában kell rendelkezésre állnia, ellenkező esetben a felturbózott növekedési erély nemhogy termésnövekedéshez nem, de akár terméscsökkenéshez is vezethet.

– Egy biostimulátor-készítmény leginkább akkor képes a maximumot kihozni egy növényállományból, ha minél tovább „fiatalon” tartja azt. Növekedésre, a rendelkezésre álló termesztési elemek jobb kihasználására serkenti a növényeket.

– Végül, de nem utolsó sorban a technológiai fegyelem betartása. A kiválasztott készítménynek fel kell készítenie a növényt az ellenállóság kialakítására és fenntartására. Ehhez időben, lehetőleg a termésképzés számára fontos időszakok előtt kell elvégezni a kezeléseket.

Érdemes olyan készítményekben gondolkodni, amelyek:

– rendelkeznek olyan hatóanyagkomplexummal, ami az öregedési folyamatokat, a stressz során felszaporodó szabad gyököket képesek lecsökkentik; ilyen összetevők lehetnek például a flavonoidok, karotinoidok;

– tartalmaznak könnyen felvehető, a sejtek harmonikus életfolyamatait elősegítő esszenciális mikro- és mezoelemeket;

– olyan átvivőanyagokat tartalmaznak (mint pl. a poliglutamátok), amelyek a gyors felszívódást, a sejtekbe való bejutást és a sejtfalak rugalmasságát képesek javítani és fenntartani.

Várható hatás/eredmény

A termésképzés számára fontos fejlődési stádiumokban kijuttatott, hatékony biostimulátorok gyorsan kifejtik hatásukat, és a növény képes kompenzálni a rá nehezedő potenciális kiesést.

A megfelelő számú kezelést következtében:

– kiegyensúlyozott vízháztartás és robosztus gyökérnövekedés várható, mely alapja a felvehető tápanyagok maximális ki-használásának és a jó vízháztartás fenntartásának;

– a növény vegetatív részeinek – szár, levél – növekedése, a bokrosodás a kalászosoknál, az oldalágképzés a repcénél erőteljesebb, a növény egészséges, haragoszöld képet mutat;

– a nagyobb asszimilálófelület hozzájárul a jobb termésképzéshez, így a magasabb hozamok eléréséhez;

– az erős vitalitással, hosszabb vegetációs periódussal bíró növények jobban képesek ellenálni a szárazságnak, a magas, akár szélsőséges hőmérsékletnek. A jégeső, vagy egyéb fizikai, kémiai kár esetén a regenerálódó képességük igen nagy.

  1. ábra. Bioaktiválás várható hatásai (forrás: Chemical Seed, saját tapasztalat)

Érthető, hiszen mindent megtesznek a túlélésük érdekében;– közvetetten ugyan, de a nagyobb gyökértömeg hozzájárul a talajélet fenntartásához és javításához, ami az ökológiai terméspotenciál javulását eredményezi; így magasabb termőképességű fajtákat is vethetünk a későbbiekben.

Megtérül-e?

Ha a termesztéshez szükséges egyéb feltételek rendelkezésre állnak, ezek a készítmények 8-10% átlagos termésnövekedés elérésére képesek. A kiegyenlített termésbiztoságot, így a termésnövekedést a termesztés technológia minősége, a szükséges fő termesztési faktorok időbeni biztosítása a termesztési fegyelem alapvetően meghatározza.

A bioaktiválás csak akkor tud jövedelmezően működni, ha tudatosan, a technológiába javasoltak szerint következetesen használjuk, felkészítve a növényállományt. Az eredmény egy kiegyensúlyozottabb terméshozam, ami a termésbiztonság alapja. Érdemes utánaszámolni, mit hozhat a hatékony bioaktiválás a konyhára.

Najat Attila
Biocont Magyarország Kft.

Kőrös Gyula
Simbio Consulting Kft.