BIOFIL – Magyar fejlesztésű világújdonságot forgalmaz a TERRAGRO Kft.

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 08.

A sajtótájékoztató célja egy olyan innovációnak, kutatásnak a bemutatása volt, mely még jobbá teszi a világot és hatékonyabbá a mezőgazdasági termelést. Ezen innováció a baktériumokra épül. Régen a baktériumokra, mint ellenséges szervezetekre tekintettünk, ma már azonban tudjuk, hogy nélkülük az élet elképzelhetetlen.

„20 éven belül a mezőgazdaság nem lesz képes megfizetni a vegyi anyagok inputjait, hiszen olyan árak lesznek, hogy a lakosság, a gyógyszeripar és egyéb más területek elvonják tőle majd a forrásokat.”– kezdett bele Dr. Roszík Péter (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. – ügyvezető igazgató) előadásába, ahol részletesen kifejtette a bioszerek használatát a biotermesztésben, és a fenntartható növénytermesztésben.

Dr. Árvay Gyula (PTE TTK KTI – címzetes egyetemi docens) a „Növénytáplálás másképpen” című prezentációjában rávilágított a talajmikrobák és a növény ökoszisztémának a lényegére, rendkívüli érzékenységére, és természetesen kitért az oltóanyagok kiválasztására.

A talaj mikrobiológiai tulajdonságának alapja a talajban jelenlevő natív mikrobaközösség nagysága és összetétele. Egy mikrobiológiai készítmény talajba juttatása során ezt a kapacitív jellegű alaptulajdonságot változtatjuk meg. Az oltóanyagok felhasználás szerinti minősítése során döntő tényező tehát a készítményben lévő mikroorganizmus összetevők száma és egységre vetített csíraszáma.

Általánosságban kijelenthető, hogy az a mikrobiológiai készítmény a hatásosabb, melynek nagy a faji diverzitása, gyors a térfoglalása, kolonizációs képessége, magas az élőcsíraszáma, nagy az adaptációs képessége, és a meghatározó mikrobiológiai funkcióra a legaktívabb mikrobákat tartalmazza.

„Magyar fejlesztés, Magyar termék, Magyar Gazdáknak, Magyar földbe”

Ezzel a szlogennel mutatta be Dr. Pénzes Éva a Terragro Kereskedelmi Kft. ügyvezetője a világújdonságnak számító BIOFIL talajoltó baktérium készítmények szenzációs tulajdonságát, melyet a növénytermesztők szolgálatára, a talajélet javítására, a növények támogatására fejlesztettek ki. A BIOFIL újdonsága abban rejlik, hogy a hazai szélsőséges talajokon is képesek jótékony hatásuk által bizonyítottan terméstöbbletet biztosítani. Az innováció hátterében fél évtizedes kutatói munka áll. Hazai szélsőséges talajokból izoláltak és szelektáltak olyan hasznos baktériumtörzseket, melyek a növények fejlődését, növekedését és a talajéletet támogatják.

Magyarország termőtalajainak kb. 10%-a lúgos, 43%-a savanyú és 47%-a semleges pH értéket mutat. A szélsőséges talajokon folytatott növénytermesztés kockázatos, mert nem optimálisak a feltételek a növények számára.

A BIOFIL Savanyú talajoltó baktérium készítményt a 4-7, a BIOFIL Lúgos talajoltó baktérium készítményt 7-9, és a BIOFIL Normál talajoltó baktérium készítményt 6-8 pH tartományú talajokra fejlesztették célzottan.

Ezen készítmények számos jótékony hatással bírnak, emellett természetesek, ráadásul a biogazdálkodásban is alkalmazhatóak. Tápanyagot biztosítanak a növényeknek: nitrogént kötnek meg, káliumot és foszfort mobilizálnak, javítják a műtrágyák hatékonyságát. Fontos növényi hormonokat biztosítanak, mikro- és makroelemeket és különböző vitaminokat közvetítenek a növények számára. Növelik a stressztűrő képességet, részt vesznek a talajélet gazdagításában és a humuszképzésben.

A BIOFIL használatával csökkenthető a természet ember általi károsítása, elősegíti ezzel napjaink fő célkitűzésének megvalósítását, azaz a fenntartható mezőgazdálkodást.

Dr. Pénzes Éva – Terragro Kereskedelmi Kft. ügyvezetője

Dr. Pénzes Éva - Terragro Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjeA TERRAGRO Kereskedelmi Kft. a BIOFIL talajoltó baktériumkészítményeket, termékcsaládot forgalmazza.

Közel áll hozzám ez a téma, hiszen alapvetően agrármérnök vagyok, de biológusi végzettséget is szereztem, ezért nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egy olyan terméket, egy olyan márkát képviselhetünk, ami újdonság a piacon. Az adott talajokra jellemző baktériumok izolálásával és szelektálásával olyan innovációs ötlet látott napvilágot, mely valóban a miénk, magyaroké. Ezek a baktériumok a Mezőgazdasági és Ipari Mikroorganizmusok Nemzeti Törzsgyűjteményében szabadalmi letéti oltalom alatt állnak. Mivel a szabadalmi eljárási dokumentáció 1 hónapja került benyújtásra a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába, így a szabadalmi eljárási oltalom biztosításával, végre bemutathattuk ezt a világszenzációt. Remek munkát végeztek a kutatók.

„Váltsuk növényre a tudományt, és legyünk harmóniában a természettel” – ez a BIOFIL sikerének kulcsa.