fbpx

BIOFIL Szója talajoltó baktérium készítmény

Írta: - 2018 március 16.

Az elmúlt években a szója vetésterülete és jelentősége a szántóföldi növénytermesztésben jelentősen nőtt. Egyre többen alkalmazták vetésforgóban a szóját, ami nem pusztán a jelentős mértékű támogatásoknak köszönhető, de előnyös agronómiai tulajdonságainak is. Jó előveteménye lehet a különböző kalászos és kapás kultúráknak, a silókukoricának.


1. ábra A BIOFIL Talajoltó kezelés kettős hatása a növény-talaj rendszerben

Kiemelendő azon agronómiailag előnyös tulajdonsága, hogy a szója nitrogénkötő növény. A hazai GMO mentes szója alapanyagra a takarmány előállítók és a feldolgozóipar is egyre nagyobb igényt formál. Várhatóan a 2018-as évtől a Nemzeti Fehérjetakarmány Programnak is jelentős résztvevője lesz. A fentieknek megfelelően a szója vetésterülete folyamatosan nőtt az elmúlt években (1. táblázat). A termésátlagok alakulását (2. táblázat) nagyban az időjárás, a csapadék mennyisége és eloszlása határozza meg. A szója termesztésének sikerét többek között – a növény biológiájából adódóan – a gümőképződés mértéke is meghatározza. Különösen annak fényében, hogy a gümőképződés által a növény egyrészt saját magát látja el igényei szerint nitrogénnel, másrészt a következő kultúra számára is jelentős mennyiségű nitrogént hagy a talajban.

1. táblázat: A szója vetésterülete az elmúlt években (Forrás: KSH)

2. táblázat: A szójatermesztés eredménye Magyarországon az elmúlt években (Forrás: KSH)

A BIOFIL SZÓJA Technológia alkalmazásával egyedülálló módon a talajt kezeljük egyszerre akár egymenetben a BIOFIL talaj-pH specifikus baktérium készítménnyel (Savanyú, Normál, Lúgos) 1 l/ha dózisban, és a gümőzést biztosító BIOFIL Szója talajoltó baktérium készítménnyel 0,2 l/ha dózisban. (1. ábra)

3. táblázat: Eredményeinkből (Forrás: Saját vizsgálat)

Látható, hogy oltóanyagaink használatával – a szója számára kedvezőtlen időjárású évben is, amikor gyenge a terméshozam – komoly termésnövekedés érhető el, így a terméskiesés mérsékelhető (pl. 2015-ben +20% terméstöbblet).