fbpx

Kiváló alkalmazkodóképességű GK szóják

Írta: - 2018 március 16.

A Gabonakutató Nonprofit Kft. szójanemesítése és -kereskedelme az eltelt alig 15-20 év alatt, és különösen az utolsó évtizedben dinamikusan felível. Mára e kultúra palettájuk egyik legsikeresebb növénye, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy négyállomásos Szója Akadémia rendezvénysorozatukra nagyszámú termelő volt kíváncsi 2018. januárjában.

Miért érdemes ma szóját termeszteni?

– A szója nagyon népszerű növény, a világ 120 millió hektáron termeszti, és ebből több mint 330 millió tonnát állít elő. Igaz, ennek több mint 90%-a GMO-s szója. Mi jóval szerényebb termésmennyiséggel rendelkezünk, az viszont mind tiszta, GMO-mentes szója. Miért fontos ez? Mert emiatt nagyon keresett a hazánkban termesztett szója, melynek jó és stabil az ára, 115-120 ezer forintért lehet tonnáját eladni, arról nem is beszélve, hogy biztonságot is ad, hiszen az itthon megtermelt szója már a vetés pillanatában biztos piaccal rendelkezik – mondta Szarka Béla ügyvezető igazgató.

Nyereségre váltható szója ismerete

A szója jövedelmezősége vetekszik a kukoricáéval, amelyet a fehérjenövényekre meghirdetett támogatás is tovább növel. Virágné Pintér Gabriella értékesítési vezető és Garamszegi Tibor területi képviselő egy egészen rendhagyó fajtaismertetővel lepte meg partnereit, melyben többek között felhívták a figyelmet arra, hogy a szója termesztése a fajtára adaptált technológiára épüljön. Kitértek a tápanyag-utánpótlás kérdésére is, amivel a szójában mondhatni kissé „mostohagyerekként” bánunk, pedig egyértelműen látszik, hogy egy komoly talajvizsgálatra épülő okszerű tápanyag-utánpótlás bizony nagy termésnövekedést eredményezhet a kultúrában.

A GK szójapaletta legismertebb fajtája a kiváló alkalmazkodóképességű Pannónia kincse, mely évek óta az ország egyik legnagyobb területen termesztett szójája. Az állati takarmányozás mellett a humán táplálkozásnak is kiváló alapanyaga. A 2017-es termesztési évben a Bahia fajta szinte verhetetlen volt, a nagyüzemi kísérletekben és üzemi méretekben is a legnagyobb terméseket adta. A korai Aires érésidőben jelent választékot, a beltartalmi vizsgálatokban a fehérjetartalma kiemelkedő.

Kovács Imre ügyvezető – Kenderes 2006 Kft.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1900 hektáron gazdálkodunk, és állattenyésztéssel is foglalkozunk. Javarészt kalászos gabonát termelünk, de van valamennyi kukoricánk, napraforgónk, lucernánk is, és immár 4 éve a szójatermesztést is bevettük a vetésforgónkba. A Gabonakutatóval már több évtizede jó szakmai kapcsolatot ápolunk, korábban főleg kalászosgabona- és kukoricavonalon tartott az ismeretség, majd közös döntésként elindultunk a szójával is. Első évben 50 hektáron, majd 100, az elmúlt évben pedig már 170 hektáron termesztjük a szóját. A kezdeti 2,6 tonnás hozam mára 3,3-3,4 tonnásra emelkedett. Számunkra szerencsés a szegedi fajtaválaszték, mert például a Bahiát a szarvasmarha-tenyésztésben is felhasználjuk, emellett a Pannónia kincsét is termesztjük. Az egyre növekvő sikernek köszönhetően jövőre még nagyobb területen szeretnénk a Gabonakutató szójájával foglalkozni.

A Gabonakutató Nonprofit Kft. 2018-ban is az elmúlt évtizedben megkezdett fejlesztésekkel, új kutatási módszerekkel és a mindennapokban is használható eredményekkel jelentkezik termelőpartnereinél.

Kalmár Nárcisz